Afbeelding

'Een cadeautje met een boodschap kopen'

Algemeen

Wereldwinkel Ruurlo floreert volop

Door Jan Hendriksen

RUURLO – Het gaat goed met de Wereldwinkel aan de Dorpsstraat in Ruurlo. De bescheiden winkel floreert volop. Dit in tegenstelling tot diverse Wereldwinkels in de regio. De ene na de andere heeft in de afgelopen maanden haar deuren gesloten. De vestigingen in Eibergen en Borculo gingen eind vorig jaar Vorden voor. Ook in Zelhem en Hengelo (G) sloten de winkeldeuren. Ruurlo is in de gemeente Berkelland nu nog de enige vestiging.

De Wereldwinkel in Ruurlo is een bescheiden (cadeau)winkel en wordt gerund door zestien enthousiaste vrijwilligers. "De kracht van onze winkel is dat we continu ons aanbod aan vooral cadeau artikelen vernieuwen. Daardoor hebben we een groot vast klantenbestand opgebouwd. En natuurlijk heeft ons de opening van museum More in Kasteel Huize Ruurlo in 2017 ook geen windeieren gelegd. Talloze bezoekers aan het museum die aansluitend de kern van Ruurlo bezoeken komen ook onze winkel vaak binnenstappen. En ook in het toeristenseizoen weten velen ons te vinden", zo verklaart bestuurslid Carin Groothuijzen van de Wereldwinkel Ruurlo. De Wereldwinkel in Ruurlo is een van de weinige cadeauwinkels in Ruurlo. "En daar gaan we ons steeds meer op richten. Koop je een cadeautje bij de ons dan geef je een cadeau met een boodschap", zo verklaart vrijwilligster Loes Kappers.

'Gifts & Living'
De Ruurlose wereldwinkel verkoopt mooie cadeaus 'Gifts & Living' (non-food) producten zoals servies, sieraden en beeldjes maar ook voedingsmiddelen met een fairtrade keurmerk zoals Max Havelaar. "Het Max Havelaar keurmerk systeem is vooral van toepassing op grondstoffen die onder anderen gebruikt worden voor voedingsmiddelen. Om zeker te zijn dat het cadeau wat men koopt in de Wereldwinkel voortkomt uit eerlijke handel heeft de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels voor de Gifts & Living producten een eigen fairtrade erkenningssysteem. Dit erkenningssysteem wordt gehanteerd voor leveranciers die fairtrade artikelen importeren uit het buitenland. De wereldwinkel koopt haar fairtrade producten alleen bij erkende leveranciers. De vereniging controleert bij de leveranciers of de criteria van eerlijke handel worden nageleefd", zo verklaart Carin Groothuijzen.

Samenspraak
Het assortiment is divers. Loes Kappers: "Van lekkere koffie en thee tot fraaie beelden, aparte schalen, glaswerk, sjaals, wenskaarten, speelgoed voor de allerkleinsten, lekkere wierook en etherische oliën en mooie sieraden. Tegen de Kerst staan onze fraaie kerststallen van diverse materialen en uit diverse landen weer te pronken. We zien al geruime tijd dat fairtrade food producten steeds meer in supermarkten te verkrijgen is. Dat is geweldig. Ons assortiment is dan ook in de afgelopen jaren niet groot van omvang." Vrijwilligster Annie Seleski verklaart dat men ook leuke theeboeketten en theerozen verkoopt. "In samenspraak met de klant en onze creativiteit stellen we een leuk pakket samen. Dat doen we natuurlijke ook voor de kerst. En alle cadeautjes worden gezellig ingepakt met mooie versieringen die wij zelf maken."

Vrijwilligers altijd van harte welkom

De verkoop in de winkel vormt een belangrijk onderdeel van het werk van de medewerkers. Daarnaast is het mogelijk actief te zijn in het bestuur, voor de inkoop, etaleur, de winkelgroep of de PR – groep. Loes Kappers: "We zijn altijd op zoek naar vrijwilligers. Met zestien vrijwilligers kunnen we het nog behappen. Maar een aantal nieuwe vrijwilligers zijn van harte welkom. Heeft men wat tijd over en vind men het leuk om producten met een boodschap te verkopen loop dan eens bij ons binnen. We vertellen graag wat we doen. Men kan een dagdeel meedraaien om te zien of het iets is."

Geopend
De winkel is geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant