De zwemkampioenen van Berkelland 2018. Foto: Jan Hendriksen.

Kampioenenbal in gemeentehuis Berkelland

Algemeen

BORCULO – De jaarlijkse (sport)huldiging van de kampioenen van 2018 uit de gemeente Berkelland werd donderdagavond in het restaurant van het gemeentehuis in Borculo een ruim tweeënhalf durende feestelijk kampioensbal. De geweldige prestaties van maar liefst 120 Berkellandse 'sporters' werd daardoor een avondvullend programma dat gepresenteerd werd door De Graafschap doelman Hidde Jurjus, burgemeester Joost van Oostrum de wethouder van sport en cultuur van de gemeente Berkelland Anjo Bosman. Voor de jaarlijkse oproep om kampioenen aan te melden voor de huldiging kreeg dit jaar ook weer een massaal karakter. Berkelland telde namelijk 120 kampioenen, zowel individueel als in teamverband, aangemeld. Zij hebben op een Nederlands-, Europees of een Wereldkampioenschap in 2018 een eerste, tweede of derde plaats behaald op het terrein van sport of cultuur.

Door Jan Hendriksen

Hieronder een overzicht van de gehuldigden.

Zwemmen: Jeroen Deggerich, Diana Halfman, Raymond Molenveld, Peter Thuinte, Erik te Woerd, Gerard Wullink (Team VAS BRENG) en Laurens klein Breteler en Theo Schouten (WWV Winterswijk). Team VAS BRENG won diverse medailles tijdens het NK in Doetinchem. Diana won brons op 25 meter vrije slag, Gerard en Willie wonnen zilver op 25 meter rugslag en Raymond won een bronzen plak op 25 meter rugslag. Laurens werd derde op de Open Nationale Masters Kampioenschappen korte baan 200 meter schoolslag en Theo Schouten, eerste prijs op 50 meter vlinderslag en eerste op 50 meter vrije slag.

Fietssport: Nick Hietbrink (BMX-club DVO Haaksbergen, Richelle Lutke Willink en Andre te Boome (RTC de Stofwolk Eibergen), Puck Langenbarg (RTC de Stofwolk, Ryan Gal, 13 jaar (AWV de Zwaluwen Almelo) en burgemeester Joost van Oostrum. Nick werd Nederlands Kampioen BMX voor veertienjarigen, NK werd gehouden op zijn thuisbaan in Haaksbergen. Richelle en André wonnen goud op de Special Olympics Nationale Spelen (SONS) op het onderdeel Tandem 25 kilometer Puck won maar liefst twee prijzen vorig jaar: ze werd tweede op het NK jeugdveldrijden en tweede op het NK jeugd wielrennen. Ryan behaalde een bronzen medaille op het Nederlands Kampioenschap in Steenbergen voor dertienjarigen. Op het NK in Apeldoorn behaalde hij twee maal goud! Op zowel de ploegenachtervolging als de teamsprint werd hij Nederlands Kampioen. Joost van Oostrum werd Nederlands kampioen voor burgemeesters, tijdens het NK in Lisse.

Klootschieten: Suzan Zieverink (KV 't Broek) en Jannetje Roest. Suzan (17) jaar van KV 't Broek uit Ruurlo werd eerste op de Nederlandse Kampioenschappen (dit keer gehouden in Zwolle) op het onderdeel veld, eerste op het onderdeel zetten en eerste op het onderdeel straat. Ze werd allround kampioen in de categorie 4 (meisjes leeftijdsklasse 16-18 jaar) Jannetje werd derde tijdens de Nederlandse kampioenschappen op het onderdeel Straat Dames categorie 9 (70 jaar en ouder).

Vechtkunst: Bryan te Nahuis, Amy te Nahuis, Emma Pelle, Gijs Pelle, Max Muller, Samantha van der Touw, Lennie Prins, Julia Scholte, Leonie Scholte, Mik van den Berg, Nyne de Rouw, Arjan Preuter, Luuk te Plate en Mika klein Selle van vereniging Kwoon Dat Mor. Ook dit jaar weer geweldige resultaten behaald door de Berkellandse leden van Kwoon dat Mor. Samen behaalden zij: zeven maal goud voor Bryan, Amy, Emma, Max, Nyne, Arjan en Luuk, tien maal zilver voor Bryan, Emma, Gijs, Julia, Leonie, Mik, Arjan en Luuk en negen maal brons voor Bryan, Amy, Max, Samantha, Lennie, Mika, Max, Arjan en Luuk Bryan, Max, Arjan en Luuk behaalden zelfs titels op Europees kampioenschap.

Kegelen: Marja Raaben, Edwin Nijhof, Martin Textor, Yvonne Liebrand, Robert Assinck, Bertie Dijkman, Wilma klein Severt, Annie Wissink, Dieneke Huurneman, Carla Bon en Gerrit Huurneman (BKC). De Borculose Kegelcombinatie (BKC) levert dit jaar diverse kampioenen, individueel en in groepsverband. Marja Raaben (derde NK Dames B) NK in Utrecht, Edwin Nijhof (tweede NK Heren A) NK in Malden. Team BKC 2 werd Nederlands kampioen derde divisie. Team BKC t Noorden werd Nederlands kampioen vierde divisie. Team BKC2 werd bekerkampioen derde divisie Deze wedstrijden vonden plaats in Varsseveld.

Paardensport: Anton Hermelink, Hans Rosenbrand, Harm Rexwinkel, Mark Snoeijing, Jos Thuinte, Johny Voogd, Willem Stel, Wouter Hermelink, Elke Kettering, Natasja ten Brinke, Ylva van der Vlugt, Britt Riethorst, Boukje Mengerink, Tess ter Braak, Nicole Boswinkel, Zsa Zsa van der Vlugt en Chantal Nijhof (Pasruiters Neede), Isabel Oskamp en Adrie van Rijn (LR Ruurlo). Veel ruiters van vereniging de Pasruiters Neede behalen goud, zilver en brons op het NK. Brons voor senioren zestal in klasse L, zilver voor het viertal in klasse L en goud voor het verenigingsteam van de Pasruiters Naast de volwassen ruiters en amazones waren er ook nog verschillende amazones op pony´s succesvol. Het ponyviertal behaalde een 3e plaats op de Nationale Kampioenschappen. Chantal Nijhof werd met haar pony Diëgo Nederlands kampioen Eventing in de klasse L. Dit resultaat werd behaald op de thuiswedstrijd De Bollert, die jaarlijks door de Pasruiters worden georganiseerd. Isabel Oskamp, zeventien jaar en maar liefst tweemaal Nederlandse titel Western paardrijden . Adrie van Rijn werd reservekampioen NK voor senioren klasse L springen.

Slagersvak: Wessel Starink behaalde samen met Kevin van Beek een tweede prijs op het Europees Kampioenschap International Young Butchers.

Twirlen: Anouk Schuilenborg van muziekvereniging Volharding uit Borculo behaalde een derde prijs op het NK twirlen in Almere op het onderdeel solo freestyle.

Foodtruck: Wout Leerink en Robert Geessink van de Melkbus. Zij behaalden de trofee voor beste mobiele keuken van Nederland, een wedstrijd van de televisiezender 24Kitchen.

Golf: Golfster Jos van Waarden is samen met haar teamgenoten in de klasse C-Mix achttien holes landskampioen geworden in Wassenaar.

Survival: Vera Mensink (27) uit Eibergen werd 2e bij de Open Nederlandse Kampioenschappen korte survivalrun in Gennip. In het algemeen klassement staat ze bij de dames om het Nederlands kampioenschap dit jaar ruim op een eerste plaats.

Schietsport: Danielle Lutke Willink, Suzanna van der Burgh en Sharon Dekker (SSV de Berkelschutters). Het dameskorps van SSV de Berkelschutters behaalde de nationale titel op het NK luchtdrukwapens.

Judo: Naomi Overkamp behaalde goud tijdens de Judo Open in Kopenhagen (jonger dan 18 jaar) en Brons tijdens Judo Open (18+) Verder behaalde zij nog tal van prijzen in 2018 waaronder brons op het internationaal Residentie Judo toernooi in Den Haag.

Agility hond: Dewi Besselink (14) van (HSV runners) behaalde een derde prijs op de Nederlandse kampioenschappen Agility (hond) in Udenhout.

Trampoline springen: Marlein Kapers, Lotte te Vrught, Nila Meulman, Lonneke Heijink, Manon Kapers, Larissa Buitenhuis, Alysia Buitenhuis, Wout Krabbenborg, Kees Huisman, Mady Brundel, Linn te Veldhuis, Tara Buitenhuis, Renske Groen, en Pien Meulenveld, (RGV Ruurlo). Team RGV 3-3 behaalde brons op NK voor clubteams (derde divisie). Synchroon: Marlein en Manon, derde plaats (C junior/senior Dames), Larissa en Alysia, eerste plaats (E pupil gemengd), Wout en Kees, eerste plaats (C junior/senior Heren), Mady en Linn, tweede plaats (C pupil/jeugd meisjes), Tara en Renske, tweede plaats (B pupil/jeugd meisjes). Individueel: Pien derde prijs (B Senior Dames), Wout, eerste prijs (C junior/senior Heren) en Linn eerste prijs (C pupil/meisjes)

Touwtrekken: TTV De Heure: Nederlandse Kampioenschappen Indoor 3 februari, Ommen een tweede en derde plaats Jeugdklasse 450 kg Nederlandse Kampioenschappen outdoor, 15/16 juni, Monnickendam. eerste plaats Heren 720 kg klasse, eerste plaats Heren 680 kg. Klasse, eerste plaats Heren 540 kg. Klasse, eerste plaats Mix 600 kg. Klasse, tweede plaats Jeugd 560 kg. Klasse, tweede plaats Dames 420 kg. Wereldkampioenschappen Open Clubteams, september 2018, Kaapstad: eerste plaats Heren 720 kg klasse, tweede plaats Mix 580 kg klasse. Wereldkampioenschappen Nationale teams, september 2018, KaapstadL eerste plaats Heren 720kg klasse, tweede plaats Heren 680 kg klasse, derde plaats Mix 580 kg klasse, derde plaats Jeugd 560 kg klasse (enkele leden van Heure); TTV Eibergen: De dames 420 kg behaalden voor het eerst goud op het NK en een zilveren medaille in de mix. De heren 680 kg namen het brons mee naar huis. WK clubteams: In de mix een zilveren medaille Gerben Jansen en Ruud Geerdes pakten als gastspelers bij Koapmansboys het brons in de 720 kg. WK landenteams: Ruud Geerdes en Gerben Jansen zilver met de 680 kg ploeg, Ruud Geerdes goud met de 720 kg ploeg en Rudie Lammers behaalde brons met 560 kg ploeg.

De trampolinekampioenen van de Ruurlose gymnastiekvereniging RGV. Foto: Jan Hendriksen.