Deelnemers Nationale Voorleeswedstrijd 2019 Borculo met winnaar Eva Wystrach in de stoel. Foto: PR Bibliotheek
Deelnemers Nationale Voorleeswedstrijd 2019 Borculo met winnaar Eva Wystrach in de stoel. Foto: PR Bibliotheek (Foto: )

Eva Wystrach naar halve finale voorleeswedstrijd

BERKELLAND - De Stichting Lezen en de Openbare Bibliotheken organiseren al jaren de Nationale Voorleeswedstrijd. Doel is het enthousiasme bij kinderen voor kinder- en jeugdboeken en voor lezen aan te wakkeren. Lezen is goed voor de taalontwikkeling en prikkelt de fantasie. Kinderen vinden de wedstrijd leuk. Zij beleven een plezierige spanning tijdens het voorlezen en worden enthousiast ondersteund door hun supporters als klasgenoten, leerkrachten en familie. Woensdagmiddag was de kwartfinale in de bibliotheek van Borculo. Leerlingen van groep 7 en 8 van basisscholen uit Borculo en Ruurlo streden voor de eerste plaats, en daarmee voor een plek in de halve finale op 16 maart in Aalten. Daarna mag de winnaar naar de Gelderse finale in Arnhem. De winnaar daar mag strijden voor het nationale kampioenschap in mei.

In Borculo was de stemming uitgelaten. Acht deelnemers zaten keurig op een rij te wachten totdat ze een voor een naar voren werden geroepen. Ze werden geïntroduceerd door Louis van Steenbergen, medewerker educatie Bibliotheek Oost-Achterhoek. Daarna was het de beurt aan henzelf. Ten overstaan van jury en publiek lazen ze stukje voor uit een door hen zelf gekozen kinderboek. Lisanne de Leon van Daltonschool Sint Joris in Borculo mocht het spits afbijten. Daarna volgden Lucas van Teeffelen van CBS Wonderwijs uit Ruurlo, Tijs Emaus van OBS Noord uit Borculo, Liesje Smit van OBS Kiezel en Kei uit Borculo, Femke Giessen van OBS de Driesprong uit Ruurlo, Dion Mensink van H.W. Heuvelschool uit Ruurlo, Eva Wystrach van Kerst Zwartschool uit Ruurlo en tenslotte Maus Arentsen van CBS de Wonderboom uit Borculo. Ze lazen voor uit boeken als Dagboek van een Muts, De GVR (Grote Vriendelijke Reus), De Gorgels en Het Sleutelkruid.

Nadat alle acht voorgelezen hadden, beraadde zich de jury in de pauze over haar eindoordeel. De juryleden, alle drie verbonden met de Bibliotheek Oost-Achterhoek, lette op verschillende criteria, zoals stemgebruik, contact met het publiek, wijze van voordracht, leestempo et cetera. Na ongeveer een kwartier keerden zij terug en werd het muisstil. In een halve kring stonden de kandidaten tegenover de jurytafel en hoorden het eindoordeel over hun voorleesbeurt. Volgens de jury stonden er acht winnaars en het was dan ook ondankbaar en niet makkelijk geweest om een kandidaat als 'echte' winnaar aan te wijzen. Toch moest dat. De winnaar kreeg als beoordeling dat hij of zij een mooi leestempo had, erg ontspannen leek tijdens de voorleesbeurt, een mooie inleiding had over hetgeen werd voorgelezen en goed verstaanbaar was.

En die winnaar was: Eva Wystrach uit groep 7b van Kerst Zwartschool uit Ruurlo.

Eva zelf stond er beduusd bij. Het was voor haar de eerste keer dat ze meedeed en ze had zelf haar boek uitgekozen.

Meer berichten