Een deel van de Projectgroep Rembrandt van de KunstKring Ruurlo die bij de verschillende activiteiten steevast in ‘Rembrandt’ kleding zich presenteert. Foto: Louis Swart
Een deel van de Projectgroep Rembrandt van de KunstKring Ruurlo die bij de verschillende activiteiten steevast in ‘Rembrandt’ kleding zich presenteert. Foto: Louis Swart (Foto: louis swart)

KunstKring Ruurlo: veel activiteiten in Rembrandt-jaar

RUURLO – Op 4 oktober 2019 is het 350 jaar geleden dat de meest beroemde schilder van Nederland, Rembrandt van Rijn (1606-1669), overleed. Met een scala aan activiteiten rondom Rembrandt wil KunstKring Ruurlo zo veel mogelijk inwoners van Ruurlo, de gemeente Berkelland maar ook de Achterhoek hierbij betrekken. "En we zijn als KunstKring Ruurlo daarin best wel uniek. Want er zijn niet veel kringen in de Achterhoek die dit jaar zoveel aandacht schenken aan het werk en leven van deze schilder. Er bestaat zelfs al landelijke belangstelling voor 'ons' Rembrandtjaar", zo verklaren Barbara Bodegom en Lieneke Tanis van de speciale Projectgroep Rembrandt binnen de KunstKring Ruurlo.

Door Jan Hendriksen

De eerste aanzet voor het Rembrandt jaar werd vorig jaar november al gegeven door kunstenaar en docent Peter-Frans de Graaf die een lezing over de schilder technieken van de grote schilder gaf. Na afloop vertelden velen dat zij zich geïnspireerd en gemotiveerd voelden om aan de slag te gaan met de nieuw verworven kennis. Inmiddels zijn de docenten van de meeste cursussen van de KunstKring Ruurlo ook begonnen met dit onderwerp. En hebben cursisten, kunstenaars en docenten in de Achterhoek, voor zover die in het adressenbestand van de KunstKring staan, een uitnodiging ontvangen om een kunstwerk in te leveren voor de Rembrandt expositie die van 13 oktober tot en met 25 november in het Kulturhus plaatsvindt. "Alles kan ingebracht worden voor deze expositie: een glasfusie-object, een schilderij, een gedicht gewijd aan de meester of een film. Het maakt niet uit of men jong of oud is, amateur of professioneel kunstenaar. Iedereen kan meedoen", zo verklaart Barbara Bodegom. Lieneke Tanis: "Hoewel het nog een tijd duurt voordat het zover is willen we nu al graag weten wie deze uitdaging aan wil gaan. Men kan zich aanmelden tot 1 mei via het aanmeldingsformulier dat op www.KunstKringRuurlo.nl is te vinden. Kunstwerken die zijn aangemeld voor de expositie in het Rijksmuseum kunnen ook bij ons worden geëxposeerd. We hebben zelfs al aanmeldingen vanuit Noord-Brabant en Zeeuws–Vlaanderen. Maar vooral hopen we dat ook veel Achterhoekse (amateur)kunstenaars aan deze expositie deelnemen."

Muziek
Na de feestelijke opening van de tentoonstelling op zondag 13 oktober geeft het trio Cordevento een concert in de theaterzaal van het Kulturhus. Het trio speelt muziek van componisten uit de tijd van Rembrandt. Tijdens het concert worden foto's van de kunstwerken vertoond op het scherm achter de musici. Lieneke Tanis: "De expositie en het concert moeten het hoogtepunt uit de lange reeks van Rembrandt activiteiten worden."

Cursus etsen
Speciaal voor het Rembrandtjaar is aan kunstenaar en docent Wim van der Meij gevraagd om een cursus etsen te geven. Lieneke Tanis: "Tot ons grote genoegen kon hij in de afgelopen weken tijd vrij maken om ons in te wijden in de geheimen van de techniek waarmee Rembrandt heel veel kunstwerken maakte. Er werden in principe 'natte' etsen (diepdruk) gemaakt en daarnaast kon er ook droge naald gehanteerd worden als toevoeging aan de diepdruk platen. Rembrandt gebruikte dat ook in zijn etsen."

Jan Six
Na de lezing vorig jaar november van Peter-Frans de Graaf gaf begin februari Maria Driessen een lezing over de werken en het leven van Rembrandt. Zij deelde haar enorme kennis over het onderwerp op zeer professionele wijze met de zaal. Deze lezing bleek naadloos aan te sluiten bij het recente televisieprogramma van Jan Six over Rembrandt. "Zijn kijk op Rembrandt schept grote verwachtingen voor de lezing die Jan Six op 22 november bij ons gaat geven", zo verklaart Barbara Bodegom.

Bezoeken
Op maandag 18 maart staat er een bezoek aan de expositie Rembrandt's Social Network in het Rembrandthuis en een rondwandeling door de Jordaan op het programma en als sluitstuk brengt de KunstKring op 25 november een bezoek aan het Rijksmuseum aan de tentoonstelling Rembrandt-Velázquez.

Meer berichten