Foto:

Nieuw in Ruurlo: 'TafelMaatje' onder het motto 'Anschoeven en met-etten'

Op initiatief van Margriet te Morsche in samenwerking met 't Dorpshuis Ruurlo

Door Jan Hendriksen

RUURLO – Margriet te Morsche uit Ruurlo is al meer dan twintig jaar als coördinatrice betrokken bij één van de oudste eetgroepen in Zutphen. De doelgroep bestaat niet uitsluitend uit ouderen of alleenstaanden. Vanuit de ervaringen die Te Morsche binnen de eetgroep bij Het Brede Dak heeft opgedaan, wil ze 'TafelMaatje' in Ruurlo introduceren. Het initiatief is door 't Dorpshuis met open armen ontvangen.

"Eten is een dagelijks terugkerend moment. Samen eten is elkaar ontmoeten, het is een sociaal gebeuren. Er zijn veel mensen die om welke reden dan ook alleen aan tafel zitten. Een 'TafelMaatje' is iemand die de deur gastvrij open zet om samen te eten. Samen eten en wat praten is gewoon heel waardevol; het is leuk om eens andere verhalen te horen. De gezelligheid en de ontmoeting staan voorop. Zo kan men op kleine schaal naar elkaar omzien en tijd nemen voor de medemens bij iemand in de buurt. "Anschoeven en met-etten, zou je op z'n Achterhoeks kunnen zeggen", zo verklaart Margriet te Morsche de eetformule. Doelstelling van 'Tafelmaatje' is om iemand thuis als gast aan tafel uit te nodigen om samen de maaltijd mee te gebruiken. "Je kunt zelf aangeven op welke dag het je schikt. Je bent vrij om te kiezen hoe vaak je 'TafelMaatje' wilt zijn, alles is mogelijk. Maak je wensen kenbaar en we matchen je met iemand die graag mee wil eten.", zo verklaart Ekie Voorburg namens 't Dorpshuis Ruurlo.

Hoe?
Het is de bedoeling dat men in eerste instantie in de eigen omgeving mensen kan vinden die men uitnodigt voor 'TafelMaatje' "Maar het kan ook zijn dat men via 't Dorpshuis bijvoorbeeld een aanvraag krijgt van iemand die graag wil 'Anschoeven en met-etten'. Eén of twee personen laten aanschuiven hoeft niet veel extra werk en kosten met zich mee te brengen. En dan gewoon eten wat de pot schaft. In principe nodigt men mensen uit om te komen eten. Iemands 'TafelMaatje' mag op vrijwillige basis een bijdrage geven", aldus Te Morsche.

Intentie
Het zijn de kleine dingen die het volgens Margriet te Morsche en Eike Voorburg doen. "Iedereen kan zijn eigen motivatie hebben om mee te doen, maar de intentie is gelijk: gezelligheid en saamhorigheid brengen in de buurt. Wij willen in die geest gastvrij onze deur open zetten, 'TafelMaatje' worden voor elkaar.
Iets delen van onszelf met de ander."

Meedoen?
ls men de deur wil openzetten voor 'Tafelmaatje' dan kan men zich aanmelden bij het project via 't Dorpshuis. Ekie Voorburg: "We kennen geen contributie en geen vergaderingen. Wel willen we eenmaal per jaar samenkomen om met elkaar te delen wat de ervaringen zijn als 'TafelMaatje'. En als men mee doet gaat men er mee akkoord dat de naam op de lijst van 'TafelMaatjes' komt."

Gast
Wil men graag als gast bij iemand aanschuiven, dat kan ook. Dan kan men dat laten weten via tel. 06 13917062 of een e-mail te sturen naar tafelmaatjes@gmail.com. Aanmelden kan ook via de gastvrouwen van 't Dorpshuis tijdens de inloopochtenden van 't Dorpshuis op dinsdag- en vrijdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur in de bibliotheek.

Meer berichten