Smokey. Foto: PR
Smokey. Foto: PR

Spannende vakantieweek met Smokey in Brandweermuseum

Primeur: escape room

BORCULO - Niemand wil te maken krijgen met brand, maar het verhaal eromheen spreekt al generaties lang tot de verbeelding. Stoere mannen en vrouwen en dito uitrusting maken deel uit van het imago van de brandweer. Wie het Brandweermuseum in Borculo bezoekt, begrijpt waarom. Imposant materieel doet de fantasie op hol slaan en beelden van loeiende sirenes met gespannen gezichten komen voorbij. De andere kant van de brandweer echter is minder spannend, maar misschien wel belangrijker. Naast bestrijding gaat het om preventie en bewustwording rondom het gevaar van brand.

Door Rob Weeber

De vrijwilligers van het museum werken het hele jaar hard om de bezoekers mee te nemen in de (levende) geschiedenis van de brandweer. Beleving, bestrijding en preventie vormen de actieve thema's die aan het statisch opgestelde materieel worden gekoppeld. Zo ook in de voorjaarsvakantie van 23 februari tot en met 3 maart. Wie in die week het museum bezoekt, komt Smokey tegen. Hij is de wandelende rookmelder die de kinderen speels over de gevaren van brand vertelt en wat je het beste kunt doen om brand te voorkomen. Smokey is ontwikkeld door de brandweer om het thema 'bandveilig leven' te promoten. Smokey heeft tevens zijn escape room meegenomen. Vanaf 25 februari kunnen kinderen vanaf groep 7 en 8 van de basisscholen de escape room beleven. Smokey krijgt daarbij hulp van echte brandweerlieden die de jeugd bewust willen maken van een brandveilig leven. De escape room is bedoeld als een speelse manier om te laten zien hoe je veilig uit een brandend huis kunt ontsnappen. Iedereen die de room betreedt, heeft maximaal tien minuten om er weer 'heelhuids' uit te komen.

Met Smokey op de foto
Wie het Brandweermuseum in de vakantieweek bezoekt, komt al direct in de sfeer van Smokey. Voor de ingang staat een 5 meter hoge Smokey opgeblazen. Binnen loopt Smokey rond en gaat met iedereen die dat wil op de foto. Daarnaast kunnen de kinderen een stoere brandweerlogotattoo op de arm laten plakken. De escape room is vanaf 14 jaar zonder begeleiding te betreden. Onder 14 gaat een ouder of brandweerman mee. Er kunnen maximaal drie personen tegelijk in de escape room. Wie van te voren een reservering voor de escape room wil maken, kan met de TIBorculo bellen: 0545-271966.

Het Brandweermuseum is geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur en in het weekend van 14.00 tot 16.00 uur. De escape room staat opgesteld van 25 februari tot en met 3 maart. Locatie: Hofstraat 5, Borculo.

Meer berichten