'Blijf omhoog kijken en goed achterover leunen'

BARCHEM – Met vereende krachten stonden ze zondagmiddag in de sportzaal van dorpshuis 't Onderschoer in Barchem vol enthousiasme 'aan het touw'. De tientallen jongens en meisjes van diverse basisscholen uit Borculo, Ruurlo, Barchem, Lochem en Vorden voor het jaarlijkse regionale scholen touwtrektoernooi van de Borculose touwtrekvereniging Heure.

Door Jan Hendriksen

Om iets over een uur verwelkomt wedstrijdleider Geert Leusink de deelnemende teams en begint hij met een 'warming-up' voor de jongens en meisjes. "Het is namelijk hartstikke belangrijk dat je spieren goed warm en 'opgerekt' zijn om straks aan de wedstrijden te beginnen", zo doceert de touwtrekker van TTV Heure. Vervolgens wordt door Leusink aan ieder team een 'coach' van TTV Heure gekoppeld. De jongens en meiden uit groep vijf en zes van de Heuvelschool uit Borculo krijgen zelfs twee 'coaches' toebedeeld. Want naast Jeroen Nieuwenhuis begeleid ook Hendrik Jan Weenk het Borculose team. Met de nodige aanwijzingen trekt Weenk bijna letterlijk en figuurlijk de twee jongens en vier meiden van het team over de streep. "Blijf omhoog kijken en achterover leunen", zo schreeuwt Weenk de jongens en meiden toe. "Ja, ik ben inderdaad nadrukkelijk aanwezig. Mijn enthousiasme wil ik graag overbrengen op de jeugd", zo verklaart Weenk. En zie de aanwijzingen werden gretig opgevolgd. Het is niet helemaal toevallig dat Weenk samen met Nieuwenhuis begeleider is van de Heuvelschool. "Mijn kleinzoon Thijm Weenk (9) maakt ook deel uit van dit team", zo verklaart Weenk die binnen de touwtreksport al vele jaren trainer is. Of Thijm later ook bij touwtrekken 'gaat' zoals zijn opa weet hij nog niet. "Misschien", zo laat hij weten.

Ankerman
Intussen staat het derde team van de Kerst Zwartschool uit Ruurlo in de categorie voor groep zeven en acht klaar om op de rubberen matten die in de sportzaal zijn gelegd aan hun wedstrijd tegen het tweede team van hun school te beginnen. Als begeleiders van dit team staan de touwtrek jeugdinternationals Niels Kappert en Luke Hoogkamp uit Vorden hun team van advies te voorzien. Steijn van Veenhuizen (11) is 'ankerman' van het team. "Ik sta als laatste aan het touw en sla het touw over mijn rug om het team een beetje te 'sturen'", zo laat hij bijna als een ervaren touwtrekker weten. Samen met Tijmen Effting, Tessel Aaftink, Kyara Ooyman, Jill Kasteel, Lynn Coerts en Tess Gotink trekt Steijn het team onder toeziend oog van locatiemanager Willemien van Uhm de eerste overwinning over de streep. Onder luidde aanmoedigen van de ouders en de begeleiders kwamen er gedurende de middag ongekende krachten vrij bij de kinderen. En dat leidde onder leiding van de officiële bondsscheidsrechters van de Nederlandse Touwtrekkers Bond Richard Berendsen en Martin Stofbergen enerverende en spannende wedstrijden op. In categorie groep vijf en zes, waaraan zes teams deelnamen, werd de Kiezel en Keischool 1 uit Borculo uiteindelijk winnaar voor de Heuvelschool uit Borculo en het eerste team van de Propschool uit Lochem.

Finale
In de klasse voor kinderen uit groep zeven en acht moest een 'echte finale' de beslissing brengen omdat in de onderlinge competitie die uit tien deelnemende teams bestond na negen wedstrijden het vierde en tweede team van de Propschool met zestien punten gelijk eindigden. In het onderlinge treffen trok het vierde teams het tweede team winnend over de eindstreep. De Kraanvogel uit Vorden werd derde.

Meer berichten