De Ruurrloseweg nam met drie teams deel aan het kegeltoernooi. Foto: Jan Hendriksen
De Ruurrloseweg nam met drie teams deel aan het kegeltoernooi. Foto: Jan Hendriksen (Foto: )

De Wildenborch winnaar kegeltoernooi Barchem

BARCHEM – Het team van de Wildenborch uit Vorden is zaterdag winnaar geworden van het jaarlijkse Straten- en Buurtkegeltoernooi van Kegel Federatie Barchem (KFB). Een record-aantal van negentien teams nam deel aan het toernooi dat op de kegelbanen van dorpshuis 't Onderschoer plaatsvond.

Door Jan Hendriksen

Het winnende team van de Wildenborch bestond uit Dinie Schot, Henk Schot, Roy Bongaarts, Derk Wesselink, Henk Meulenbrugge en Ulrike Gal en behaalde een score van 946 hout. Tweede werd het team van Eekvenne met 892 hout bestaande uit Andrea Warnshuis, Bert Dinkelman, Sander Wildschut, Joop Brinkerhof, Ada Lievestro en Anita Dinkelman. Op de derde plaats eindigde de Lochemseweg met 856 hout. Dit team werd gevormd door Gerard Kok, Berend Ensing, André Wesselink, Bert Boesveld, Henk Oplaat en Jos Hollander. Voor het team van de Zwiepse Toppers was er dit jaar geen ereplaats weggelegd. De Zwiepse Toppers won de laatste vier jaar het toernooi maar moest zaterdag genoegen nemen met een plaats in de middenmoot. De beste individuele kegelaar van het toernooi die lid is van een van de negen clubs die aangesloten zijn bij de Kegel Federatie Barchem was Ada Lievestro van team Eekvenne met 225 hout. De beste kegelaar die geen lid is van een kegelclub was Willy Arfman van team M's en A's (Mulderij en Arfman) met 201 hout.

Vroeg
Het was zaterdagmorgen al vroeg dag voor de deelnemende teams van de Wildenborch, Bergweg en M's & A's. Deze teams moesten zich namelijk al om negen uur melden om de kegelballen over de vier banen van 't Onderschoer te laten rollen. Elk team mocht uit maximaal zes personen bestaan waarvan twee deelnemers lid mochten zijn van de KFB. Het minste resultaat van de zes deelnemers mocht 'weggestreept' worden. "De resultaten van de beste vijf deelnemers tellen mee in de eindscore", zo laat wedstrijdleidster Antje Bretveld weten terwijl de eerste ballen over de banen rollen. Elke deelnemer gooit acht ballen per baan. Antje Bretveld: "Dat betekent dat elke deelnemer 32 ballen gooit." Een snelle rekensom leert dat er zaterdag door de 113 deelnemende kegelaars in totaal 3716 ballen werden gegooid. "Omdat het toernooi dit jaar een record aantal deelnemers telde hebben we uit 'tijdnood' het aantal te gooien ballen per baan van tien naar acht terug gebracht", zo verklaart Bretveld.

Enthousiasme
Het enthousiasme onder de deelnemers was groot. Toen de 79-jarige Piet Smeenk van team Wiedemhof achter elkaar twee 'strikes' gooide werd dat met luid gejoel en applaus door zijn teamgenoten ontvangen die uit maar liefst vier leden van de familie Stern bestond: Henk, Duncan, Tamara en Nathascha. Björn Krabbenborg completeerde als zesde man het team. Samen met drie teams van de Ruurloseweg was Wiedemhof in de middaguren in het speelschema ingedeeld. Martijn Woestenenk (22) nam namens de Ruurloseweg voor het eerst deel aan het toernooi. En dat beviel hem opperbest. Zijn zus Linda was voor de derde maal van de partij. "Normaliter doen we altijd met twee teams mee. Maar dit jaar was de belangstelling uit de buurt zo groot dat we drie teams konden samenstellen", zo verklaart Linda als ze wordt opgeroepen om op baan drie acht ballen te gooien. "Gezelligheid", is het credo van de drie deelnemende teams van Ruurloseweg .Naast de Ruurloseweg (3), Wiedemhof, De Wildenborch, Eekvenne, M's & A's en Zwiepse Toppers namen ook de Bergweg, Barchvenne (3) Schoneveldsdijk, Buurman en Buurman, Heidense Meiden, Lochemseweg, Zwiepseweg en de Larikslaan (2) aan het toernooi deel.

Doorstroming
Met de organisatie van het jaarlijkse Straten- en Buurtkegeltoernooi hoopt de KFB dat er uiteindelijk ook wat nieuwe leden naar de negen aangesloten kegelclubs doorstromen. "Maar dat lukt maar mondjesmaat. De negen aangesloten clubs die op maandag-, dinsdag- en donderdagmiddag of –avond en op vrijdagavond gebruik maken van de kegelbanen bij 't Onderschoer kunnen namelijk wel nieuwe instroom gebruiken. "De groep kegelaars vergrijst", zo verklaart Antje Bretveld. Kegel Federatie Barchem bestaat uit de volgende kegelclubs: Nooit Opgeven Altied Deurgoan (NOAD), Laat Maar Kulen (LMK), Rond Um De Mölle (RUDM), Baan Brekers (BB), Hol Um D'r Op (HUDO), Steeds Beter (SB), Nooit Gedacht (NG), Tot Ons Plezier (TOP) en Zwiepse Kegel Club (ZKC).

Meer berichten