De 'opbrengst' van het verzamelde zwerfvuil langs de Vordenseweg van vorige week. Foto: PR.
De 'opbrengst' van het verzamelde zwerfvuil langs de Vordenseweg van vorige week. Foto: PR.

Actiedag Ruurlo Schoon hard nodig: steeds meer zwerfafval

RUURLO – In de week van maandag 4 tot en met zaterdag 9 maart is het weer zover: de jaarlijkse Opschoonweek van de gemeente Berkelland. Leerlingen van de basisscholen in Ruurlo gaan weer met grijper en vuilniszak op jacht naar zwerfafval en inwoners van Ruurlo kunnen op zaterdag 9 maart op initiatief van de Werkgroep Ruurlo Schoon tijdens de actiedag 'Ruurlo Schoon' weer meehelpen om zwerfafval te verzamelen op de toegangswegen. Iets wat heel hard nodig is, gelet op de 'oogst' van afgelopen week langs de Vordenseweg (N319) tussen de Dekkersweg en de Binnemansdijk.

Door Jan Hendriksen

"Wat ons als werkgroep opvalt, is dat de trend van steeds minder zwerfafval het laatste jaar helaas gekeerd lijkt te zijn. We zien langs de (buiten)wegen weer meer afval, zelfs in de wintermaanden. Blijkbaar vinden automobilisten het nodig om hun raam open te zetten, kou naar binnen te laten en hun troep naar buiten te slingeren. Bizar. Mee naar huis nemen kost minder moeite zou je zeggen", zo verklaart Harry Bosch namens de Werkgroep Ruurlo Schoon. Als men de zwerfafvaloogst langs de Vordenseweg eens goed bekijkt dan springt het aandeel blikjes van energydrink direct in het oog. Harry Bosch: "Blijkbaar werken die drankjes toch niet zo goed als de fabrikant belooft: je moet wel een hele grote sufferd zijn om die blikjes vervolgens in de berm te gooien! Ook strips van kauwgom, plastic flesjes en bekertjes, kartonnen verpakkingen, zakjes, allerhande blikjes en potjes en vooral snoepverpakkingen komen we veel tegen. Maar ook scherpe voorwaarden, waaronder glas, plastic en metaal. Erg gevaarlijk voor dieren die zo gewond zouden kunnen raken. Jaarlijks hebben maar liefst 12.000 koeien letsel doordat er stukjes van zwerfafval in hun maag terechtkomen en 4.000 sterven er zelfs aan. Cijfers van herten en ander wild hebben we niet, maar ook die lopen natuurlijk gevaar door ons zwerfafval. Vogels denken dat filters van sigaretten eetbaar zijn en kunnen er in stikken en rietjes zijn de meest verraderlijke soort zwerfafval. Dus gooi ze nooit op straat of in de berm."

Schoonhouden
Plastic en metalen die in de natuur terecht komen vallen uiteen in micro en nanodeeltjes die zo klein zijn dat ze zich overal in verspreiden. "Dan kan het rechtstreeks in ons milieu terechtkomen: in ons grondwater, in ons voedsel en in onze lucht. Is dat wat we willen? Nee dus. Laten we daarom met z'n allen ons water, onze lucht, ons voedsel en onze natuur schoonhouden door in ieder geval ons eigen afval op te ruimen en mee naar huis te nemen, altijd en overal. Kleine moeite, groot gebaar", zo verklaart Bosch namens de werkgroep.

Aanmelden Opschoondag
De actiedag Ruurlo Schoon op zaterdagochtend 9 maart wordt georganiseerd door de Werkgroep Ruurlo Schoon samen met de IVN en de Wild Beheer Eenheid Ruurlo. Inwoners van Ruurlo die mee willen doen kunnen zich aanmelden bij Harry Bosch, tel. 0573 454224. Spontaan meedoen mag natuurlijk ook. Vanaf 9.30 uur kan het werkmateriaal zaterdag 9 maart worden opgehaald bij de actietent op het Kerkplein. Na afloop is er iets te drinken en wat lekkers. Werkgroep Ruurlo bedankt bij voorbaat een ieder hartelijk voor de hulp.

Meer berichten