Super met maaltijden in Barchem

Ming Jiang introduceert nieuw food-concept binnen SPAR/Attent

BARCHEM - Hij komt oorspronkelijk uit Shanghai, maar emigreerde in 1992 naar Nederland. Na een paar jaar studie aan de Universiteit van Amsterdam begon Jiang een importgroothandel in elektronica. Maar hij besloot er iets naast te doen, gewoon om de cultuur van ons land beter te leren kennen. Het werd een Attent supermarkt in Onderdijk (Medemblik), onderdeel van de SPAR. Vanaf dat moment begon Jiangs zoektocht naar nieuwe ideeën om de rendabiliteit van een kleine supermarkt in een kleine gemeenschap te verhogen.

Jiang kwam er na de overname van de supermarkt al snel achter dat de gemeenschap te klein was om een goedlopende supermarkt te hebben. "De keuze voor een Attent supermarkt kwam op mijn pad en het leek me een prima stap om de cultuur van Nederland beter te keren kennen. Natuurlijk heb ik veel moeten leren. Als iemand in de begintijd om een bepaald merk afwasmiddel vroeg, wist ik niet wat er bedoeld werd. Ik vroeg dan of het voor eten of drinken was. De concurrentie in de supermarktwereld is groot en de Attent supermarkt in Onderdijk kon daar uiteindelijk niet tegenop."
"Ik benaderde toen de woningbouwvereniging die het probleem begreep en bereid was om de huur flink aan te passen. Maar de omzet bleef te laag en ik wilde sluiten. De woningbouwvereniging vroeg me echter of ik wilde nadenken over nieuwe ideeën om de supermarkt toch open te kunnen houden. Zo kwam ik op het idee van een afhaalconcept voor warme maaltijden, een Walk to Go concept. Verder wilde ik meer Chinese mensen naar de supermarkt trekken. Chinezen vormen traditioneel een hechte gemeenschap en doen voornamelijk in eigen toko's hun boodschappen. Maar er zijn inmiddels heel wat Chinese restaurants verdwenen."
Jiang: "Voor het concept moest ik een flinke aanpassing doen in de supermarkt, maar gelukkig hielp de woningbouwvereniging met een aantal investeringen. Het Walk to Go concept sloeg aan en de omzet steeg. De afhaalmaaltijden worden via een speciale oven bijna afgewarmd en daarna in een vitrine op temperatuur gehouden. Klanten nemen het in papier mee naar huis waar het nog maximaal 30 seconden in de magnetron mag." Het bleef niet onopgemerkt bij de SPAR-organisatie en Jiang werd gevraagd om de Attent supermarkt in Huizen over te nemen. Ook daar introduceerde hij succesvol zijn nieuwe concept.

Plannen
Afgelopen week kreeg Ming Jiang een gesprek met de hoogste baas van de Sligrogroep, de eigenaar van de SPAR. De organisatie ziet veel toekomst in zijn concept en wil hem ondersteunen bij zijn plannen. Die heeft hij genoeg. Inmiddels heeft hij op verzoek van de SPAR de overstap van Huizen naar Barchem gemaakt en daar de supermarkt overgenomen van Frank Bannink.
De komende tijd wordt er flink verbouwd om zijn nieuwe concept te kunnen introduceren. De verwachting is dat er in maart gestart kan worden. Jiang wil zich echter niet beperken tot alleen warme maaltijden. Koude maaltijden gaan ook deel uitmaken van het assortiment. Verder wil hij een keukenconcept ontwikkelen waarin hijzelf de maaltijden bereidt. Ook hier geldt dat de maaltijden de keuken bijna gaar verlaten en vervolgens naar de winkel gaan.

Meer berichten