Menno ter Braak. Foto: PR
Menno ter Braak. Foto: PR

Lezing over Menno ter Braak

EIBERGEN - Menno ter Braak staat centraal in een lezing, die Ronald Ohlsen op woensdag 30 januari verzorgt in Museum De Scheper in Eibergen.

Menno ter Braak (Eibergen, 1902- Den Haag,1940) studeerde geschiedenis en groeide uit tot een van de belangrijke opiniemakers in Europa. Hij werd vooral bekend door zijn essays en kritieken in het Haagse dagblad Het Vaderland en was mede-oprichter van het invloedrijke literaire tijdschrift Forum. Naast zijn letterkundige, cultuurkritische en wijsgerige werk had Ter Braak ook grote belangstelling voor het nieuwe fenomeen 'film' en de indringende uitwerking daarvan op de toeschouwer. Met onder meer Joris Ivens richtte hij de Filmliga op.
Voor de oorlog stond hij met mensen als Jan Romein aan de basis van het Comité van Waakzaamheid van Anti-nationaal-socialistische Intellectuelen op, waarin hij zich profileerde als 'politicus zonder partij', die zich grote zorgen maakte over de nabije toekomst. Ter Braak kreeg historische betekenis en actualiteit door zijn bijdragen aan het debat over democratie, migratie, discriminatie en populisme.
Ronald Ohlsen (Groningen, 1968) schreef drie romans, twee dichtbundels, het essay 'Oliebollencabaret' en tal van toneelteksten. Sinds 2012 is hij medewerker van de literaire weblog Tzum. In 2005 en 2006 was hij stadsdichter van Groningen en in 2014 werd hem door de provincie Groningen het Belcampo Stipendium toegekend. Hij is als docent Nederlands verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij heeft in Museum De Scheper aanwijzingen gevonden die leiden tot deze lezing over de literatuuropvattingen van Menno ter Braak in relatie tot het toenmalige schoolboek 'Woordkunst' van M.A.P.C. Poelhekke.
Wie de lezing van Ronald Ohlsen in Museum De Scheper, het voormalige woonhuis van Menno's tante Betsy, wil bijwonen, dient zich op te geven via de website van het museum. Er zijn slechts dertig plaatsen beschikbaar. De kosten bedragen 5 euro, inclusief koffie. De lezing begint om 19.30 uur.

www.museumdescheper.nl

Meer berichten