Een van de werken van Gregory Herpe. Foto: PR
Een van de werken van Gregory Herpe. Foto: PR

Franse topfotograaf exposeert in 't Spieker

EIBERGEN - Voor zijn deur staat een auto met een Frans nummerbord. Vorig jaar streek de Franse fotograaf Gregory Herpe neer in Eibergen. Het was de heimwee van zijn vrouw Ericke en haar werk dat hem met zijn gezin vanuit Zuid-Frankrijk hier naartoe bracht. Hij ontmoette de Winterswijkse op Tenerife. Gregory heeft de hele wereld over gezworven en een internationale staat van dienst. Vrijdag 8 februari om 19.00 uur is de officiële opening van zijn expositie in Kulturhus ´t Spieker in Eibergen. De expositie is te bezichtigen van donderdag 7 februari, de avond voor de officiële opening, tot 7 maart.

Door Rob Stevens

Gregory is blij met de expositie in ´t Spieker. Gregory: "Hilde Kuiling, werkzaam in het Kulturhus, belde me ervoor. Ze was geïnteresseerd geraakt door een eerder artikel over mij in het Achterhoek Nieuws. De expositie zal een soort retroperspectief van mijn werk worden. Van alles een beetje eigenlijk. Er zal werk te zien zijn van de Achterhoek, landschappelijke foto's. Maar ook foto's van Cambodjaanse jonge meisjes die in de prostitutie verzeild zijn geraakt, van contacten die ik min of meer toevallig had met IRA-leden in Belfast, van mijn tijd in Catalonië, van straat-kunst in alle delen van Europa en van de zigeunercultuur in Zuid-Frankrijk. En ook foto's van dieren genomen tijdens mijn tijd in Afrika, waar ik een groot deel van mijn carrière heb door gebracht."

De grootste afdrukken van Gregory's foto's in 't Spieker zijn anderhalve meter. De kleinste veertig bij vijftig centimeter. De foto's zijn te zien aan de wanden in de foyer van 't Spieker op de begane grond. Gregory fotografeert bij voorkeur in zwart, wit en grijs. Hij probeert de ziel van dingen te vangen, de essentie. Veelal met grote lenzen om heel dicht en beeldvullend op objecten te zitten of om details te vangen. Een foto is geen toevalligheid maar het resultaat van een artistieke manier van kijken. Zijn manier van werken probeert hij eveneens in workshops over te brengen. In Eibergen start hij ook workshops. Hij coacht dan cursisten. En niet in een lokaal maar op straat, aan het werk.

Maar zijn artistieke ambitie reikt verder. Hij wil ook in grotere plaatsen in de wijde omgeving dit soort activiteiten ontplooien. Behalve in Eibergen staan dit jaar in Athene, Lille, Barcelona en het Europees parlement in Brussel exposities op het programma. Op zijn website is zijn hele oeuvre, gerangschikt op thema of plaats, te zien.


www.gregoryherpe.com
gregoryherpephotographe@gmail.com
(0)6 83 07 93 45

Gregory Herpe. Foto: eigen foto

Meer berichten