Ook individueel brachten kinderen de kerstbomen naar de Ruurlose inzamellocatie. Foto: Jan Hendriksen
Ook individueel brachten kinderen de kerstbomen naar de Ruurlose inzamellocatie. Foto: Jan Hendriksen

Jeugd zamelt recordaantal kerstbomen in

RUURLO – Het was vorige week woensdagmiddag een drukte van belang bij de jaarlijkse kerstbomeninzameling bij de maar liefst elf inzamellocaties in de gemeente Berkelland. In Ruurlo, Eibergen, Neede, Borculo, Noordijk, Rekken, Rietmolen, Beltrum, Haarlo, Geesteren en Gelselaar stonden buitendienstmedewerkers van de gemeente de kinderen op te wachten om de bomen in te nemen. En dat leverde een recordaantal van maar liefst 2.510 bomen op. Ruim vijfhonderd meer dan vorig jaar. En in vergelijking met 2017 zelfs achthonderd meer.

Door Jan Hendriksen

Jongens en meisjes met hun fiets, skelter of lopend, maar ook ouders met auto en aanhangwagen of trekkers met kiepwagens reden af en aan om de bomen naar de inzamelpunten te brengen. Per boom leverde dat vijftig eurocent op.
De massale inzameling had tot gevolgd dat in Ruurlo buitendienstmedewerkster Hermien Teselink niet voldoende geld had mee gekregen om alle kinderen handje contant uit te kunnen betalen, mede omdat het jeugdige Ruurlose viertal Robbin (17) en Evelyne (9) Overbeek en Roan (9) en Mandy (6) Wilman met hulp van hun vaders Stef en Robin maar liefst honderdnegentig kerstbomen hadden verzameld.

In aanloop naar de inzameling hadden Robbin, Evelyne, Roan en Mandy al een groot aantal bomen naar de huislocatie van Robbin en Evelyne aan de Beatrixlaan gebracht. Met hulp van vader Stef werden de bomen woensdagmiddag met een oldtimer tractor en een kiepwagen naar het Zuivelplein gebracht. In totaal bedroeg de 'oogst' van de Ruurlose jeugd 358 bomen.

Echt spierpijn hadden de kinderen niet na het sjouwen van al die bomen want ze hadden en een succesvolle methode: "Je moet ze bij de stam pakken, dan is het veel lichter en bovendien zitten daar geen naalden", zo wist de hardwerkende Robbin te vertellen.

Evelyne en Roan wisten al wat ze met het 'verdiende' geld gingen doen. "Ik ga er een zeemeerminnenstaart van kopen", zo zei Evelyne. Roan wil er een tablet voor aanschaffen. 
Wat gebeurt er met al die ingezamelde bomen? Die werden in Ruurlo door buiendienstmedewerker Fons Wolters van de gemeente afgevoerd naar het plaatselijke depot aan de Foekendijk om vervolgens versnipperd te worden, want verbranden mag niet meer. Vervolgens worden ze hergebruikt als compost.

Meer berichten