Bas Reukers bij zijn kampioenvogels op de wereldtentoonstelling in Zwolle. Foto: PR.
Bas Reukers bij zijn kampioenvogels op de wereldtentoonstelling in Zwolle. Foto: PR.

Vogelkweker Bas Reukers uit Ruurlo wereldkampioen

Algemeen

Vier groene kleurgrasparkieten krijgen hoogste puntenscore

RUURLO - "Ik had mijn 'kweek' vorig jaar helemaal op deze tentoonstelling ingezet. En zie. Het heeft zijn vruchten afgeworpen. Ik ben met mijn groene kleurgrasparkieten met een stam van vier vogels wereldkampioen geworden. En dat is toch fantastisch. En daar ben ik dan ook best een beetje trots op."

Door Jan Hendriksen

Ruurloër Bas Reukers (40) is er nog best een beetje beduusd van. "Hierop had ik totaal niet gerekend. Natuurlijk hoop je op een goede beoordeling van de keurmeesters. Maar nee, dit had ik niet verwacht." Vier jaar geleden won Bas Reukers brons op het 'WK' in Rosmalen. Aan de afgelopen twee wereldtentoonstellingen nam hij niet deel. "Vorig jaar vond de wereldtentoonstelling in Italië plaats. Dan moeten de vogels een ontzettende lange reis maken. En dat wil ik de vogels niet aandoen. Daarom heb ik toen van deelname afgezien", aldus Reukers.

Maar sinds vorige week woensdag mag Reukers, die actief lid is van de Lichtenvoordse vogelvereniging De Gevleugelde Zanger en verenigingslid van Vogelvereniging Ruurlo en Omstreken is, zich een heuse wereldkampioen noemen. Reukers won tijdens de wereld vogeltentoonstelling Mondial, die vorige week in de IJsselhallen in Zwolle plaatsvond, namelijk goud met een stam grasparkieten met de kleurslag groen. In al zijn bescheidenheid laat hij in zijn toch relatief kleine 'vogelhok' zijn kweek van de afgelopen jaren zien, exclusief de vier kampioenvogels want die zaten tot en met zondag nog in Zwolle. Meer dan dertigduizend vogelliefhebbers uit de gehele wereld kwamen vorige week naar Zwolle om ruim 25.000 vogels te kunnen bewonderen. Nadat de vogels begin vorige week waren beoordeeld nam Reukers zelf vrijdag een kijkje in Zwolle. Afgelopen weekeinde had hij geen tijd omdat hij op skivakantie ging. "Achteraf was die planning niet zo gelukkig. Nu moet mijn partner zondag uit Zwolle de vogels ophalen", zo excuseert de kersverse wereldkampioen zich.

Presenteren
Uniformiteit en terug naar de basis waren het het credo voor het succes van de Ruurlose vogelkweker. "Ik had me met de kweek puur op deze kleurslag geconsenteerd. Heb vorig jaar dan ook geen enkele gekweekte vogel verkocht en heb ze in een springlevende topconditie gebracht om zo optimaal te kunnen presenteren. En zie het wierp zijn vruchten af", zo blikt Reukers terug als hij tussen zijn tientallen groene kleurgrasparkieten staat die geen kans kregen om mee naar Zwolle te gaan. Want uit de vele tientallen grasparkieten selecteerde Reukers naar zijn idee de vier meest kwalitatieve uniforme vogels. En dat vonden ook de keurmeesters. Want elke vogel werd met 92 punten beoordeeld. "Beter kon het niet", aldus de vogelkweker die ooit met een jeugdvriend van hem zo'n 25 jaar geleden aan deze hobby verslingerd raakte.

Doorgeschoten
De groene grasparkiet behoort tot de parkietachtigen en komt in het wild in grote zwermen in Australië voor. Reukers: "In het verleden werd deze vogelsoort naar een steeds grotere onnatuurlijkere vorm gekweekt. Maar in de laatste tien jaar is men daarvan teruggekomen en is men teruggegaan naar de basis. En daar kan ik me beter in vinden." Er is de laatste jaren een nogal hevige discussie aan de gang over de grotere zogenaamde standaard grasparkieten. Veel kwekers vinden dat de grootte en de mutaties veel te ver doorgeschoten zijn. "Een van de discussiepunten daarbij was de beoordeling en de daarbij te stellen eisen doordat de kleurgrasparkiet weer als wedstrijdvogel wordt toegelaten vinden we nu de de oorspronkelijke (wildvorm) vogel weer terug op de wedstrijden. Dat vind ik een zeer goede ontwikkeling", zo besluit Bas Reukers zijn relaas.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant