Afbeelding

'Grootste indoor Slot Race-centrum van Europa' wekt verbazing

Algemeen

Racepark met totale baanlengte van kleine 150 meter

RUURLO – Ruurlo is een nieuwe attractie rijker. Zondag, tijdens de Reurlse Winterdag, opende Race Mania bij Gastronomie De Luifel de deuren voor het publiek. De belangstelling was groot en de bezoekers verbaasden zich over de omvang van het 'racepark'. Men vergaapte zich aan de maar liefst acht 'racebanen' en honderden modelautootjes, die in de grote voormalige feestzaal van De Luifel staan opgesteld.

Door Jan Hendriksen

Exploitant Patrick Lehman (49) van De Luifel heeft daarmee volgens eigen zeggen het grootste en de meest bijzondere indoor SlotRace-centrum van Europa. Bezoekers konden zondagmiddag persoonlijk ervaren hoe het is om de miniatuur-auto's over de banen te laten racen. En dat bleek nog niet zo eenvoudig. Menige auto 'vloog' uit de bocht van één van de -in totaal dus acht- klassieke racebanen. Er zijn in Ruurlo zes oefenbanen en twee wedstrijdbanen te vinden. De twee wedstrijdbanen heeft Lehman 'overgenomen' van de recent opgeheven Slotcar Racingclub Pitstop uit Hoorn. Met de opening van de indoorracebanen met de miniatuurautootjes ging een jongensdroom in vervulling. Het idee van Lehman om de grote zaal van De Luifel in te richten voor het racen met elektrisch aangedreven modelauto's ontstond nadat hij onder het bed van zijn dochter een kistje vond waarin zijn eerste miniatuurraceauto, een Mercedes cabrio, bleek te zitten.
De afgelopen maanden werd vervolgens de grote zaal van Gastronomie De Luifel, waar tot voor enkele jaren geleden nog menig huwelijksfeest werd gevierd en die drie jaar geleden nog door Lehman omgetoverd werd tot een marktplaatsverkooplocatie, tot een unieke 'speelhal' verbouwd. Hier kan zich voortaan zowel jong als oud vermaken.

Het fenomeen Slot Car Racing bestaat al sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw en gaat over het racen met elektrisch aangedreven modelauto's die op een voorgevormde racebaan rijden. In de twee wedstrijdbanen zijn vier sleuven (slots) aangebracht waarin het geleideschoentje van het autootje zich voortbeweegt. De twee wedstrijdbanen hebben een prominente plek midden in de 'speelhal' gekregen. De grootste van het bekende merk Fleischmann heeft een lengte van maar liefst 34 meter met een computer-telsysteem. De baan is aangekleed en de hele entourage is afgestemd op het racen. "Hierop kun je een echte competitie rijden. De rondetijden worden bijgehouden middels displays die zich rondom de racebaan bevinden. Dus best wel serieus, maar met een kleine knipoog", zegt Lehman. Bij Race Mania is het mogelijk om met 24 mensen tegelijk te racen, zowel in competitieverband als vriendschappelijk.

RepairCafé
Met een totale baanlengte van bijna 150 meter, meer dan tweehonderd modelautootjes en acht banen is Race Mania naar verluidt het grootste racebanencentrum van Europa. Dit alles gerealiseerd met medewerking van de techneuten Gerti Weulen Kranenbarg en Karel Thus van het Ruurlose RepairCafé. Lehman: "Met hun hulp sloeg ik twee vliegen in een klap. Ze hielpen mij met het technische aspect, om de banen operationeel te krijgen. En zij doneren de inkomsten die ze daarmee verdienden in de de kas van het RepairCafé om daarmee weer te investeren in hun initiatief."
Race Mania biedt volgens
Patrick Lehman een unieke gelegenheid voor kinderpartijtjes, vrijgezellenfeestjes, personeelsuitjes en voor bezoekers die 'gewoon gezellig tegen elkaar willen 'racen'.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant