Ruime belangstelling voor de avond over ondermijnende criminaliteit. Foto: Rob Stevens
Ruime belangstelling voor de avond over ondermijnende criminaliteit. Foto: Rob Stevens

'Je gaat het pas zien als je het door hebt'

Algemeen

BERKELLAND - Maandagavond 12 november hield de Gemeente Berkelland samen met het regionaal Platform Veilig Ondernemen en het Platform BV Berkelland een bijeenkomst over 'Georganiseerde en ondermijnende criminaliteit'. Criminaliteit, maar toch niet in Berkelland? Als een ding ding duidelijk werd deze avond is het wel dat misdaad dichter bij is dan je denkt. Criminaliteit die infiltreert in de 'normale' wereld en het onderling vertrouwen van inwoners en ondernemers ondermijnt.

Door Rob Stevens

Een aantal ondernemers deelden deze avond hun ervaringen met criminaliteit met de toehoorders. Allemaal drugs-gerelateerd zaken. Maar criminaliteit kent vele gezichten, zoals: prostitutie, mensenhandel, witwassen van zwart geld, dumpen van afval, et cetera.
Doel van de avond was ondernemers aan te sporen alert te zijn op mogelijke risico's en verdachte signalen in hun omgeving. Om zo ook bij te dragen aan een beter leefklimaat in Berkelland. Of zoals de ook aanwezige burgemeester Joost van Oostrum zei: "Ietsje scherper opletten kan geen kwaad." Hij gaf twee Berkellandse voorbeelden van drugscriminaliteit in Berkelland. Een hennepplantage en een drugslaboratorium. Verborgen activiteiten in verhuurde loodsen. In beide gevallen kwam het aan het licht. De vraag is achteraf of de verhuurders niet eerder signalen hadden kunnen opvangen. Door af en toe eens een kijkje te nemen wat er eigenlijk in die loodsen gebeurde. Veel hennepkwekerijen worden pas ontdekt bij brand. Het saneren van de door het drugslaboratorium vervuilde grond kostte de eigenaar nu uiteindelijk dertigduizend euro. Woordvoerder en dagvoorzitter van het Platform Veilig Ondernemen Oost (PVO Oost) Paul van der Weiden: "In veel lege schuren zit het pensioen van iemand. Dan wil je graag verhuren. Maar als het te mooi is om waar te zijn, dan is het dat meestal ook!"

Vastgoedondernemer Roy Verheij van Silvervast vertelde een indrukwekkend verhaal over wat hem is overkomen. Voor een van zijn loodsen meldde zich iemand die een locatie voor zijn schroothandel zocht. Verheij kwam bijna dagelijks bij de nieuwe huurder langs. Wat hij niet wist was dat die hem dan al lang had gesignaleerd. Want overal hingen kleine onopvallende camera's. Achter een grote wand betonblokken, met schroot ertegenaan, bleek een drugslab verborgen. De toegang was onzichtbaar weggewerkt. Dagelijks werd er voor 100.000 euro amfetaminen, de basis voor xtc-pillen, geproduceerd. Verheij is er uiteindelijk zelf 120.000 euro bij ingeschoten. Maar de meeste moeite heeft hij gehad met het feit dat hij zich voor de politie moest verantwoorden. En de schaamte achteraf over zijn naïviteit. Verheij: "Ik had beter moeten screenen met wie ik zaken deed."

Zo kwamen deze avond een aantal punten langs die reden zijn voor extra aandacht. Een medewerkers die krap bij kas zit is gevoeliger voor criminele verleidingen. Voor hennepteelt is professioneel elektriciteits- en loodgieterswerk nodig. Veelvuldig nachtelijk verkeer is verdacht. Hennepteelt vraagt veel materiaal, verlichting, installatiewerk en productiemedewerkers. En het gaat allemaal om heel veel geld en grote belangen. Dat brengt ook gevaar voor geweld met zich mee.

De moraal van deze avond voor Berkellandse ondernemers? 'Wees alert op wat er gebeurt in uw omgeving. Op ongebruikelijke en mogelijk verdachte gebeurtenissen.' Met de woorden van Cruijff: "Je gaat het pas zien als je het door hebt." Misdaadbestrijding is een zaak van de politie. Maar de politie heeft uw oren en ogen nodig!

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant