Het kwisteam van Komt voor de bakker. Foto: PR.
Het kwisteam van Komt voor de bakker. Foto: PR.

Eerste Barchemse Dorpskwis groot succes

Algemeen

BARCHEM – Eindelijk was het dan zover. Vrijdagavond 9 november werd de eerste Barchemse Dorpskwis gespeeld. Een quiz voor de inwoners van Barchem, Zwiep en Nettelhorst met als speciale gasten een team uit Ruurlo die uit leden van Oranjevereniging Ruurlo bestond.

Door Jan Hendriksen en Willy Visschers

Drie weken voorafgaand aan de quiz was de organisatiecommissie van de Dorpskwis van Vereniging Contact Barchem alvast begonnen met het geven van opdrachten zoals het inleveren van teamfoto en het opsturen van een filmpje waarin de oudste en de jongste deelnemer van het team samen een fortnite dansje doen. Voor de organisatie was het geweldig om te zien hoe creatief ieder team hier mee om is gegaan. Vrijdagmorgen werd via de Facebook pagina van de Dorpskwis Barchem een foto van een pak bloem gedeeld. Dat leverde bij de teams weer de nodige vragen op. Uit voorzorg was er door verschillende teams allerlei bakproducten ingeslagen om toch maar goed voorbereid te zijn op de avond zelf. Om klokslag 19.00 uur werden vrijdagavond de 32 teamcaptains, die het 'kwisboek' mochten ophalen in de Schotzaal van Dorpshuis 't Onderschoer, 'losgelaten' met als tip eerst te kijken welke doe opdrachten er waren en op welke tijdstippen deze moesten worden uitgevoerd. Tijd speelde daarbij een grote en belangrijke rol. Zo moesten de teams onder meer om precies 20.30 uur kijken hoeveel tractoren er bij landbouw mechanisatie bedrijf Nijenhuis in Zwiep buiten stonden. Tja, hoorden de speelgoed tractoren er ook bij en was er niet net nog een voor 20.30 uur weggehaald? Verder was er een heus theorie examen en werd de kracht getest tijdens het hangen aan de ringen in de sportzaal van Dorpshuis 't Onderschoer. Op gevoel moest er een bouwwerkje van lego in elkaar gezet worden door een teamlid. Bij de mamma – appelsap opdracht mocht een teamlid raden welk woord of welke zin verpakt zat in een lied.

Bolussen
Het pak bloem? Dat was een tip om in huis te hebben. Want de opdracht was om tijdens het inleveren van 'kwisboek ook tien bolussen in te leveren. Op een team na hebben alle teams hier gehoor aan gegeven. De mooiste, lekkerste (en minder lekkere) bolussen werden ingeleverd. Alle teams werden vrijdagavond op locatie bezocht door twee commissieleden van het organisatiecomité. Zo moesten de teamleden in opdracht zonder met elkaar te communiceren in volgorde van leeftijd gaan staan. Het was mooi om te zien hoe druk iedereen bezig was met het oplossen van de vragen. Want naast de doe-opdrachten moesten er ook nog ruim honderd vragen gemaakt worden. Die gingen over onder meer sport, politiek, Barchem-Zwiep-Nettelhorst, muziek en andere wetenswaardigheden over Barchem.

Hulpmiddelen
Alle hulpmiddelen en hulplijnen werden ingeschakeld. Zo werd aan menige Barchemse deur in het buitengebied van Barchem, Zwiep en Nettelhorst door het team van Oranjevereniging Ruurlo aangebeld met de vraag hoe de naam van de boerderij was en welke familie er woonde. Ook werden talloze Barchemers telefonisch ingeschakeld om als informant te dienen. Om 23.30 uur moesten de boeken weer ingeleverd worden. Alle boeken waren op tijd binnen. De komende weken gaat de commissie de boeken nakijken en dan volgt op 4 januari de prijsuitreiking tijdens een feestelijke Nieuwjaarsbijeenkomst in 't Onderschoer waar de prijswinnaars bekend worden gemaakt.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant