Foto:

Bijeenkomst voor oud-katholieken van Geloofsgemeenschap Sint Willibrordus

RUURLO – Onder het motto 'Hoe beleef ik mijn geloof anno 2018?' hebben leden van de locatieraad en pastoraatsgroep van de Ruurlose Rooms-katholieke Geloofsgemeenschap Sint Willibrordus woensdagavond 14 november een bijeenkomst belegd om in contact te komen met al die mensen die nog wel staan ingeschreven in het bestand van de geloofsgemeenschap,. maar nooit meer naar een mis in de kerk komen.

Door Jan Hendriksen

Theo te Brake, Tonnie Arink, Anny Strijker, Harry Kasteel, Grietje Weenk, Jos Rouwhorst en Lilian Beeks van de locatieraad en pastoraatsgroep willen graag op deze avond met de parochianen van gedachten wisselen over wat men nog zou willen en verwacht van de lokale kerk. "Moeten we blijven zorgen voor de mogelijkheid tot trouwen, dopen, begraven via de kerk? Moeten we voor een klein aantal mensen het gebouw in stand houden? Wil men dat wij nog voor Kerst of Pasen vieringen verzorgen? Of wil men iets heel anders met het geloof in de nabije toekomst? Ze staan nog ingeschreven bij onze geloofsgemeenschap en krijgen ons blad Onderweg, dus er zit nog een draadje…", zo vraagt Lilian Beeks zich hardop in aanloop naar de bijeenkomst af. "Indien wij de wensen niet kennen, doen wij dan wellicht de verkeerde dingen waar geen behoefte (meer) aan is? Wij steken graag onze energie in dingen waar ook behoefte aan blijkt te zijn. Maar dan moeten we elkaar eerst ontmoeten. Daarom vragen wij iedereen woensdagavond naar deze bijeenkomst in de aula van de Sint Willibrordusschool te komen om daarover van gedachten te wisselen", zo vult Harry Kasteel aan.

De initiatiefnemers van de bijeenkomst hebben een groot aantal uitspraken samengesteld met de vraag aan de parochianen of men zich nog in een of meerdere van deze uitspraken herkent zoals: Ik ben gelovig opgevoed door mijn ouders, maar ik ga niet meer naar de kerk; Ik ben gelovig opgevoed door mijn ouders, maar kom alleen nog bij uitvaarten of met Kerstmis/Pasen in een kerk; Ik geloof wel, maar weet niet precies (meer) in wat of wie….; – Ik steek nog graag een kaarsje aan bij Maria of als ik op vakantie ben in een mooie kerk; Ik ken het Onze Vader nog uit m'n hoofd, maar niet op de nieuwe manier… (of wist u, net als vele anderen, niet dat er een nieuwe tekst is…); – Ik heb m'n kinderen laten dopen of Eerste H. Communie/Vormsel laten doen;Ik voel me christen, maar niet meer Rooms Katholiek; Ik bid nog soms of doe een schietgebedje; Ik denk dat er wel zoiets als een beschermengel bestaat; Ik word blij bij het horen van oude kerkmuziek/koorliedjes/Gregoriaans gezang, of roept dit juist nare herinneringen op?; – Ik was als kind misdienaar en mocht dan soms van school vrij krijgen voor een uitvaart; Ik zou best weer eens anderen, die zich ook nog gelovig noemen, willen ontmoeten en erover praten; - Ik vind het mooi indien een huwelijk nog door een priester wordt (in)gezegend; Ik zou bij mijn begrafenis ook wel willen dat er gebeden wordt; Ik ontvang het blad Onderweg, omdat ik me toch nog op één of andere manier verbonden voel met de katholieke kerk in Ruurlo.

"Indien men zich herkent in één of meer van bovenstaande uitspraken of er zelf nog wel een stuk of wat bij zou kunnen bedenken die weergeven waarom men zich toch nog een heel klein beetje verbonden voelt met het geloof, dan zouden we deze mensen woensdagavond dan ook graag ontmoeten", aldus Lilian Beek tot slot. De bijeenkomst in de Willibrordusschool begint woensdagavond om 19.30 uur en duurt tot ongeveer 21.30 uur.

Meer berichten