Kinderen Kerst Zwartschool brengen burgemeester ontbijtje

BORCULO/RUURLO – Vol enthousiasme hielp burgemeester Joost van Oostrum zelf snel even Liam Timmerije (8), Kealyn Regelink (9) en Luuk Kreeftenberg (9) om de ontbijttafel te 'dekken' in het restaurant van het gemeentehuis van Berkelland in Borculo voor de 25 kinderen van de Ruurlose Kerst Zwartschool voor het jaarlijkse Nationaal Schoolontbijt. In het restaurant van het gemeentehuis gaven dinsdagmorgen 6 november de Ruurlose kinderen met het gezamenlijke 'Burgemeestersontbijt' het goede voorbeeld in de week van het Nationaal Schoolontbijt, waarbij een half miljoen kinderen samen gezond ontbijten op zo'n 2.500 basisscholen.

Door Jan Hendriksen

Burgemeester Van Oostrum onderstreepte met het ontbijt, net als zo'n 275 collega-burgemeesters in het land, het belang van een gezond ontbijt. "Wat zijn de voordelen van een goed ontbijt?", zo vroeg hij de kinderen. "Je bent dan veel fitter en je kunt je dan veel beter concentreren op school", zo liet een van de kinderen weten. Aan de ontbijttafel maakten de kinderen en de burgemeester vervolgens uitgebreid kennis met elkaar en wisselden ze van gedachten. "Wie is er wel eens in dit gemeentehuis geweest?", zo vroeg de burgemeester de kinderen. Een groot aantal vingers van de 25 kinderen uit de combinatiegroep 5B en 6B gingen omhoog. "Toen mijn opa een 'lintje' kreeg", zo verklaarde een van de kinderen. Een ander liet weten dat ze tijdens een huwelijk van een tante in het gemeentehuis is geweest. Op de vraag van de burgemeester wie er elke morgen aan tafel samen met zijn vader en/of moeder ontbijt gaan niet alle vingers omhoog. Van Oostrum moest de kinderen wel teleurstellen: "We hebben vandaag een heel gezond ontbijt. Er is geen hagelslag. Maar gelukkig wel genoeg andere, zoals kaas, jam, halfvolle yoghurt en fruit- en groentespread." Luuk Kreeftenberg liet weten dat het niet erg is dat er geen hagelslag is. "Ik vind kaas ook hartstikke lekker." Kealyn Regelink heeft wel een heel speciaal belegd broodje gesmeerd. Kaas met daarop een dun laagje jam. "Dat eet ik thuis ook", zo liet ze de verbaasde tegenover haar zittende burgemeester weten.

Donatie
Aan het eind van het ontbijt betaalde burgemeester Van Oostrum symbolisch voor zijn ontbijtje met een donatie aan de Stichting Kinderpostzegels, dit jaar het goede doel van Het Nationaal Schoolontbijt. Met het thema 'Een feestje voor iedereen!' laten Kinderpostzegels en het Nationaal Schoolontbijt zien dat een feestje pas een feestje is als iedereen erbij hoort. De leerlingen uit groep 5B/6B van de Kerst Zwartschool namen de cheque met een bedrag van 150 euro in ontvangst. Burgemeester Van Oostrum keek met plezier terug op de bijzondere ontbijtontmoeting.

Aandacht
Het Burgemeestersontbijt in zo'n 275 gemeenten is onderdeel van het Nationaal Schoolontbijt, dat voor het zestiende jaar op rij een week lang met gezonde ontbijtjes en lesmateriaal aandacht schenkt aan een goede start van de dag. Die aandacht is nodig, omdat nog steeds veel kinderen niet, niet altijd of niet gezond ontbijten. Het educatieve ontbijtevenement heeft de steun van het Voedingscentrum, Jongeren Op Gezond Gewicht, de Maag Lever Darm Stichting en de Nederlandse Coeliakie Vereniging. Bovendien is het Nationaal Schoolontbijt ambassadeur van Gezonde School.

Meer berichten