Afbeelding

Bijna heel Barchem in de ban van Dorpskwis

Algemeen

BARCHEM – In Barchem vindt vrijdagavond 9 november de eerste editie van de Dorpskwis plaats. Een fenomeen dat in Brabant al tot ongekende taferelen heeft geleid en inmiddels ook tot Oost-Nederland is doorgedrongen. In deze regio gingen onder meer Bathmen, Laren, Zelhem en Harfsen Barchem al voor. De Dorpskwis is een fenomeen dat is over komen waaien uit het zuiden van het land.

Door Jan Hendriksen

Voorzitter Henny Wildschut van Belangenvereniging Contact Barchem die de Dorpkwis organiseert: "In het zuiden van ons land wordt al jaren achtereen tijdens de dorpskwissen een flinke strijd geleverd tussen families, vriendengroepen, verenigingen en buurtschappen. Het fanatisme domineert, maar tegelijkertijd ontstaat er een sterke verbroedering. En om dat laatste is het ons begonnen als Belangenvereniging Contact Barchem die de quiz organiseert in het kader van ons vijftig jarig bestaan."

Vrijdagavond 9 november zijn rond 500 deelnemers in de weer met de quiz

Vorige week vrijdag kregen alle teamcaptains van de 32 deelnemende teams uit Barchem, Zwiep en Nettelhorst tekst en uitleg over de quiz. Wat kunnen de teams vrijdagavond verwachten? "We hebben een quizboek samengesteld met een flinke hoeveelheid kennisvragen en doe opdrachten op diverse gebieden. De vragen zijn ingedeeld in thema's zoals sport, actueel, muziek, breinkrakers en natuurlijk ook veel vragen over Barchem zelf. Ook zullen er tijdens de quizavond een aantal doe opdrachten moeten worden uitgevoerd. "Van het maken van een schilderij of een bloemstuk tot het zingen van een lied. Het is dus een avondvullend programma vol spanning en gezelligheid waarbij de teams vooral gezond verstand en flink wat improvisatievermogen nodig heeft. Bijna heel Barchem, Zwiep en Nettelhorst zijn vrijdagavond op de been. En dat zal ongetwijfeld de nodige reuring in het dorp geven", zo verklaart Henny Wildschut die samen met Angelique Welbergen, Gerben Hoentjen, Joep Elferink, Jannie Dinkelman, Martine Hemeltjen, Bennie Essink, Willy Visschers en André Oudenampsen verantwoordelijk is voor de eerste editie van de quiz.

Aanloop
In aanloop naar de Barchemse Dorpskwis moesten de deelnemende teams in de afgelopen twee weken al een aantal opdrachten uitvoeren. Zo moest men een teamfoto inleveren en moest men met de jongste en oudste deelnemer van het team een filmpje maken met het spel Fortnite dat uit een aantal dansjes bestaat zoals Grove Jam, Take the look en Fresch Dance. En dat laatste leverde al de nodige hilariteit op. Het organisatieteam nam afgelopen voorjaar in Laren deel om te ervaren hoe een dergelijke quiz moet worden opgezet. Wildschut: "En dat is een mooie leerschool geweest. Maar in Barchem gaan we het net nog weer iets anders doen." De organisatie wilde vrijdagavond tijdens de bespreking met de teamleiders verder weinig loslaten maar gaf ze nog wel wat tips mee. "Zorg voor een gevarieerd team qua kennis en leeftijd. Zorg voor een gezellige werkplek met goede wifi en andere technische middelen en hulplijnen, maar ook voor vervoer. De teams worden op de quizavond bezocht door de organisatie."

De eerste Barchemse Dorpsquiz vindt vrijdagavond tussen 19.30 en 23.30 uur plaats. Klokslag 23.30 uur moeten de quizboeken weer ingeleverd worden in dorpshuis 't Onderschoer waar ze voor aanvang aan de teamcaptains worden overhandigd. Op vrijdagavond 4 januari is er een feestavond in dorpshuis 't Onderschoer waarop de winnaars bekend gemaakt zullen worden. Naar schatting doen met de 32 teams die uit Barchem, Zwiep en Nettelhorst deelnemen in totaal tussen de 400 en 550 mensen mee met de quiz.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo-Ruurlo