Foto:

'Kleindierclubs: nog meer de samenwerking zoeken'

RUURLO - Samenwerking. Dat was het kernwoord tijdens de jaarlijkse Open Berkellandclubshow van de Ruurlose Pluimvee- en Konijnen Vereniging (RPKV) Nieuw Leven die afgelopen weekeinde bij Belevingspark Cactus Oase plaatsvond. Zeker in een tijd dat organisatoren als RPKV Nieuw Leven in aanloop naar een show met een (licht) teruglopend aantal inschrijvingen van kleindieren wordt geconfronteerd.

Door Jan Hendriksen

"Die terugloop heeft te maken met de vergrijzing een de terugloop van het aantal fokkende leden. Deze teruggang is een landelijke trend. Maar het neemt niet weg dat het aantal liefhebbers van het houden van kleindieren toeneemt. Mensen die niet direct de behoefte hebben om lid te worden van een kleindierenvereniging. Natuurlijk hoopt je in aanloop naar een clubshow als de onze dat juist nu, ondanks de terugloop van het aantal fokkende leden, er veel belangstellenden de weg naar de show weten te vinden om bij ons te genieten van onze ingezonden dieren die de kleinderenhobby zo boeiend maakt. En dat is ons redelijk gelukt", zo concludeerde voorzitter Gerrit Laarman van RPKV Nieuw Leven zondagmiddag tijdens de sluiting van de show.

Tot de groep inzenders van konijnen behoorde de 32-jarige Mathijs Schot uit Ruurlo. "Met vier Rode Nieuw Zeelanders behoor ik tot een van de kleinere en jongere kleindierenfokkers binnen Nieuw Leven. Ik heb in totaal maar zes dieren 'op hok zitten'. Dat is geen groot aantal", zo verklaarde Schot die penningmeester is van Nieuw Leven. Schot liet nadrukkelijk ook weten dat - als men in de toekomst als kleindiervereniging wil overleven - nog meer de samenwerking moet worden gezocht. "Nu hebben we nog een zelfstandig bestaan als RPKV Nieuw Leven. Maar op termijn zal dat moeilijk worden. Er zijn voorbeelden in onze directe omgeving waarbij verenigingen omvallen", aldus Schot. Schot doelde daarmee op het feit dat de Borculose Pluimvee en Konijnen Verenigingen (BPKV) wordt opgeheven.

In totaal waren er 27 kleindierenfokkers die hun mooiste dieren tijdens de Berkellandshow lieten zien. In totaal goed voor 159 inzendingen verdeeld over grote hoenders, dwerghoenders, konijnen, fazanten, siervogels en watervogels. Voor de kinderen was er een knuffelhoek ingericht.

Hoofdereprijzen
De Hoofdereprijzen van de Open Berkellandshow werden gewonnen door Sander Haitink uit Barchem met een Leghorn Nederlands type (grote hoenders), Wilko Popkes uit Borculo met een Antwerpse Baardkriel (dwerghoenders), Lammert Blikman uit Ruurlo met een Alaska (konijnen), Sander Haitink uit Barchem met een Indische Loopeend (gedomesticeerde watervogels) en Job Teselink uit Haarlo met een bosfazant (fazanten).

Meer berichten