Taalcafé Borculo ligt op koers

Algemeen

BORCULO - In januari 2017 is het Taalcafé Borculo van start gegaan, aanvankelijk met zo'n vier of vijf taalvragers en evenzoveel taalmaatjes. Nu, bijna twee jaar later, is het aantal vaste taalvragers gegroeid tot gemiddeld twaalf, daarnaast zijn er vier mensen die zo af en toe het taalcafé bezoeken. Het aantal vrijwillige vaste taalmaatjes is eveneens gegroeid, tot op dit moment acht. Naast de vaste taalmaatjes heeft het Taalcafé een zogenaamde flexibele pool met daarin drie taalmaatjes, die af en toe bijspringen.

De hoofddoelstelling van het Taalcafé is het begeleiden en ondersteunen van niet-Nederlandstalige inwoners van Borculo en omstreken bij het beter leren begrijpen, spreken en praktisch toepassen van de Nederlandse taal. Om haar doelstelling te realiseren, werkt het Taalcafé Borculo samen met het Taalhuis Oost-Achterhoek, Vluchtelingenwerk Nederland, de Openbare Bibliotheek Oost-Achterhoek, de gemeente Berkelland, de Sociale Dienst Oost-Achterhoek en het VoorMekaarTeam Berkelland. Ook andere zorg verlenende instellingen weten het Taalcafé inmiddels te vinden.

Ieder taalmaatje begeleidt en ondersteunt de taalvrager individueel, gemiddeld eens per week op donderdagmorgen of donderdagavond gedurende anderhalf uur. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de materialen die de taalvrager soms meebrengt, zoals. een taalboek als men een inburgeringscursus volgt. Daarnaast worden de materialen gebruikt die beschikbaar worden gesteld door het Taalhuis Oost-Achterhoek. Ook beschikt het Taalcafé over eigen materialen, zodat zoveel mogelijk kan worden ingespeeld op het taalniveau en de persoonlijke behoefte van de taalvrager, van analfabeet tot B1 niveau. Voor de taalmaatjes bestaat de mogelijkheid om geheel kosteloos een training van vier dagdelen te volgen, welke gegeven wordt door het Taalhuis Oost-Achterhoek.

Elke donderdag is er een Taalcafé van 09:30 uur tot 11:00 uur en 's avonds van 19:00 uur tot 20:30 uur in de Openbare Bibliotheek Oost-Achterhoek aan de Hoflaan 5 in Borculo. Elke morgen en avond wordt er gestart met een gratis gezamenlijk kopje koffie of thee en het uitwisselen van ervaringen en belevenissen. Daarna gaan de taalmaatjes individueel aan de slag met hun, in principe, vaste taalvrager.

Het Taalcafé werkt heel laagdrempelig, iedereen kan voor informatie of om mee te doen, zo binnen komen lopen in de bieb.

Vanwege de toenemende belangstelling is het Taalcafé dringend op zoek naar taalmaatjes, om het team te komen versterken. Iedereen die graag contact onderhoudt met mensen, interesse heeft in andere culturen en die het leuk lijkt niet-Nederlandstalige inwoners een helpende hand te bieden bij het leren van de Nederlandse taal, is welkom bij het Taalcafé. men kan gewoon even binnenlopen, de ongedwongen sfeer proeven en - wie weet - ervaren dat de rol van taalmaatje hem of haar op het lijf geschreven is. Ook kan men contact opnemen met de coördinator van het Taalcafé op 06-51039305.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant