De buurt had voor een prachtige 'feestboog' gezorgd aan de voordeur van hun woning bij Ap en Dina Schulenbarg waar ze samen met burgemeester Van Oostrum poseerden. Foto Jan Hendriksen.
De buurt had voor een prachtige 'feestboog' gezorgd aan de voordeur van hun woning bij Ap en Dina Schulenbarg waar ze samen met burgemeester Van Oostrum poseerden. Foto Jan Hendriksen.

Ap en Dina Schulenbarg zestig jaar getrouwd

Algemeen

RUURLO – "Het is vandaag net zo'n mooie herfstdag als zestig jaar geleden. Misschien iets minder warm. Maar het was toen ook ontzettend mooi weer." Dat is het eerste dat Ap en Dina Schulenbarg-Vruggink burgemeester Joost van Oostrum vertellen als hij met een prachtig boeket bloemen het diamanten echtpaar namens de gemeente Berkelland feliciteert.

Door Jan Hendriksen

Ap Schulenbarg (85) en en Dina Schulenbarg-Vruggink (83) waren woensdag 10 oktober zestig jaar getrouwd. Daarvoor hadden ze maar liefst acht jaar verkering met elkaar gehad. "We hebben in de verkeringstijd altijd netjes 'opgepast", zo grapt Dina met een grote glimlach. Op een 'dansavond' bij Hotel Meilink in Barchem in 1950 vond de eerste wederzijdse kennismaking plaats. "We kwamen vlak bij elkaar uit de buurt. Dina fietste dagelijks vanaf haar huis bij ons aan de Ruurloseweg in Barchem langs als ze naar boerderij Bekenschot in Ruurlo ging", zo verklaart Ap. Ik werkt daar als dienstmeid", aldus Dina.

Ap is geboren en getogen Barchemer. Dina werd in Laren geboren maar groeide vanaf haar vijftiende jaar aan de Vrochterdijk in Barchem op. Beiden gingen al vroeg jong de 'boer op' als 'meid' en 'knecht'. Nadat het paar was getrouwd runde het naast een kleinschalig agrarisch bedrijf op boerderij 't Avondrood aan de Ruurloseweg in Barchem ook een loonwerkers bedrijf. Bij de werkzaamheden behoorden ook diverse melkritten. Ap: "Op een gegeven moment reden we ritten met een grote Lanz Buldog tractor naar de melkfabrieken van De Cloese (Lochem), De Volharding in Ruurlo en naar Borculo." In 1966 werd het loonbedrijf 'overgedaan' aan de familie Hoftijzer in Zwiep. Ap en Dina gingen verder met hun agrarisch bedrijf aan de Ruurloseweg en specialiseerden zich in de varkensfokkerij. Vele jaren runden ze met veel plezier een zeugenhouderij waarvan in 1993 afscheid werd genomen. Ap en Dina verhuisden naar Ruurlo.

Tuinieren
"Best wel een grote verandering. Maar het bevalt ons prima in Ruurlo", zo zegt Dina die altijd creatief bezig mag zijn. Pentekeningen en knutselwerkjes sieren de woonkamer en waren één van haar grootste hobby's. Daarnaast was Dina actief lid van de voormalige Nederlandse Bond van Plattelandsvrouwen (nu Vrouwen van Nu) en Ab van de Barchemse schietvereniging De Groene Jager. Tuinieren is nog steeds een van de hobby's van Ap. Naast hun prachtige eigen tuin onderhield Ap in het verleden ook nog een tuin elders op locatie. Daarnaast maakte Ap vele jaren deel uit van het O-team (onderhoudsteam) van de Barchemse voetbalvereniging SVBV.

Kegelclub
Ook hebben Ap en Dina een gezamenlijke hobby: kegelen. Dina. "We zijn beiden lid al 35 jaar lid van de Barchemse kegelclub Hollum d'r Op (Hudo). Ik gooi niet actief meer mee omdat dat fysiek niet meer gaat. Maar ik ga wekelijks nog wel mee naar dorpshuis 't Onderschoer in Barchem." Ook springen Ap en Dina nog regelmatig even de fiets op voor een rondje door de omgeving'. Ap en Dina hebben, twee kinderen, drie kleinkinderen en een achterkleinkind. Afgelopen zaterdag vierden Ap en Dina met familie, vrienden, kennissen en buren hun diamanten huwelijk bij De Heksenlaak in Zwiep. De buurt had voor een prachtige 'feestboog' gezorgd aan de voordeur van hun woning die zaterdag mee verhuisde naar de feestzaal in Barchem.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant