Rob Teunissen toont de maquette van de restauratie van Huize Ruurlo met op de achtergrond veilingmeester Harry Kasteel. Foto: Jan Hendriksen,
Rob Teunissen toont de maquette van de restauratie van Huize Ruurlo met op de achtergrond veilingmeester Harry Kasteel. Foto: Jan Hendriksen,

Veiling Willibrordkerk goed voor 4000 euro

Algemeen

RUURLO – "Laten we nog even wachten. Misschien komen er nog wat mensen bij." De Evenementencommissie van Stichting Behoud Willibrorduskerk Ruurlo hoopte zondagmiddag om half drie dat er nog wat meer mensen binnen zouden komen druppelen voor de veiling die in de rooms-katholieke kerk op deze prachtige warme herfstdag plaats zou vinden. Uiteindelijk waren de kerkbanken behoorlijk gevuld toen veilingmeester Harry Kasteel uit de doeken deed hoe de veiling ten behoeve van het groot onderhoud van de kerk 'werkte'. Maar het aantal 'kopers' had wat groter kunnen zijn.

Door Jan Hendriksen

"Laat duidelijk uw papier met daarop uw deelname nummer zien als u meebiedt. En de bedragen van de opslag of afslag zijn per kavel verschillend. Die is afhankelijk van de 'startwaarde' en varieert van tweeënhalve tot twintig euro. En op verschillende kavels is via internet een bieding gedaan", zo laat de Ruurloër weten. De eerste kavel die onder de hamer gaat is een waardecheque voor een haarverzorging die voor 75 euro van de hand gaat. In een vlot tempo worden de meeste kavels door Kasteel voor de pauze aan de man of vrouw gebracht. De laatste kavel (36) voor de pauze betreft een koperen crucifix die wordt ingezet op 25 euro. Uiteindelijk wordt Ruurloër Herman van Vleuten de eigenaar van het kruisbeeld. Een crucifix is een symbool uit de christelijke traditie. Het is een kruisbeeldvorm waarbij het lichaam van de gekruisigde Christus op een kruis is bevestigd om de lijdensweg van Jezus te benadrukken. Het bestaat in allerlei vormen en maten, van meters hoog tot centimeters klein. "Deze wilde ik graag hebben. Ik wil het kruisbeeld met enkele koperen kandelaars die na de pauze nog worden geveild graag als religieuze voorwerpen een mooi plekje in mijn woning geven", zo laat Van Vleuten weten. En dat lukt hem. Voor zeventig euro tikt veilingmeester Kasteel twee koperen kandelaars voor Van Vleuten af. Het gros van de 78 kavels werden uiteindelijk aan de man of vrouw gebracht.

Topstukken
Enkele topstukken waren een maquette van de restauratie van Huize Ruurlo, een glasmonster van de brug van het kasteel en een zestal foto's van schilderijen uit de collectie van museum More waaronder een foto van Mathilde, levensgroot, en een anderhalf uur durende rondvlucht boven Nederland die eigenlijk allemaal voor een te gering bedrag door Kasteel worden 'afgeslagen'. Want op lang niet alle kavels werd driftig geboden. Naast al deze artikelen brachten ondernemers en particulieren diensten en goederen in zoals overnachtingen, diners, en persoonlijke haar- en schoonheidsverzorging.

Belangeloos
Alle te veilen kavels waren belangeloos ingebracht. "Iedere euro gaat dan ook naar het onderhoud van de kerk", zo verklaarde Rob Teunissen van de Stichting Behoud Willibrorduskerk Ruurlo na afloop van de veiling. Na een snelle rekensom bleek de opbrengst vierduizend euro te zijn. En dat stemde de Evenementencommissie van de Stichting Behoud Willibrorduskerk tot alle tevredenheid.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant