Foto: PR.
Foto: PR.

Reünie van werknemers voormalige Coveco Borculo

Algemeen

BORCULO – Het was in de jaren tachtig en de begin jaren negentig van de vorige eeuw met 280 mensen een van de grootste, zo niet de grootste werkgever in Borculo: het vleesverwerkende bedrijf Coveco. In september 1995 sloot het bedrijf in Borculo zijn deuren. Voor 34 werknemers werd ontslag aangevraagd, de overige toenmalige 93 werknemers werden overgeplaatst naar vestigingen in Almelo, Gieten, Twello en Weert. In de jaren tachtig en negentig werkten Ron van Wessel (50) uit Barchem en Wilma Bielderman-Lansink (47) uit Laren (G) ook bij Coveco Borculo. Het tweetal heeft voor de personeelsleden uit de periode 1985 tot aan de sluiting in 1995 een reünie georganiseerd, die op zaterdag 6 oktober plaatsvindt bij café-restaurant Peters in Borculo.

Door Jan Hendriksen

De belangstelling voor de reünie is groot. "Er hebben zich inmiddels honderdvijftig voormalige collega's aangemeld. En dat is boven verwachting", zo verklaren beide enthousiaste initiatiefnemers. Ron van Wessel en Wilma Bielderman bewaren beiden dierbare herinneringen aan de periode dat ze bij het vleesverwerkende bedrijf werkzaam waren. Van Wessel was werkzaam op de afdeling 'Tweede snit' en Bielderman op de afdeling 'Backs'. "Het was best hard werken. Maar we hebben altijd ontzettend veel plezier gehad en bewaren dan ook nog mooie herinneringen aan die periode ondanks dat het bedrijf in Borculo zijn deuren sloot. Daarom hebben we de koppen bij elkaar gestoken en hebben we een kleine vier maand geleden via Facebook de reünie kenbaar gemaakt. Toen eenmaal het balletje rolde hebben we geprobeerd een zo compleet mogelijk personeelsbestand per afdeling aan te leggen. En met hulp van enkele collega's uit die tijd is dat prima gelukt", zo verklaart Ron van Wessel. Het vleesverwerkende bedrijf kende diverse afdelingen zoals de eerste en tweede snit waarbij de geslachte varkens in onderdelen werden verwerkt. Wilma Bielderman: "Daarnaast kenden we afdelingen zoals de zouterij, expeditie en backs. Op deze laatste was ik werkzaam. Op deze afdeling werden buiken, ribben en soms andere onderdelen verwerkt."

Negenduizend
Bij de varkensslachterij van Coveco in Borculo werden in de laatste jaren wekelijks 9000 varkens geslacht. Coveco wilde in die jaren de vleesverwerking concentreren in vier bedrijven in plaats van vijf. De activiteiten van de vestiging in Borculo werden dan ook overgebracht naar de bedrijven in Almelo, Gieten, Twello en Weert. Daarmee hoopte Coveco een kostenbesparing te realiseren van twaalf miljoen gulden. Volgens de coöperatie was de sluiting nodig om de organisatie aan te passen aan de destijds veranderende omstandigheden in de vee- en vleesmarkt. De Nederlandse veestapel nam in die tijd langzaam in omvang af, terwijl de buitenlandse concurrentie steeds heviger werd. Om de concurrentie het hoofd te bieden moesten de kosten omlaag en werd mede daarom de vestiging in Borculo gesloten.

Facebookpagina
Talloze werknemers van Coveco woonden destijds in de regio van Borculo. En uit de verzamelde persoonslijsten blijken er nog velen in de Achterhoek te wonen. Maar er komen ook reünisten van verder weg. "Er heeft zich zelfs iemand uit België aangemeld", zo verklaart Ron van Wessel die niet meer werkzaam is in de vleesbranche. Dat zelfde geldt voor Wilma Bielderman. Op een speciale Facebookpagina voor de reünie verschenen in de afgelopen weken in aanloop naar de reünie allerlei verhalen en oude foto's uit de periode. "En dat levert schitterende verhalen en foto's op", zo constateren beide organisatoren die bewust voor café-restaurant Peters in Borculo als uitvalsbasis voor de reünie hebben gekozen. Wilma Bielderman: " Daar vonden in het verleden ook steevast de jaarlijkse feestavonden van Coveco plaats. Het is dan ook een bekende locatie voor velen."

Opgave
Mochten mensen die van 1985 tot aan de sluiting in 1995 werkzaam geweest zijn bij Coveco Borculo op de afdelingen snit 1, snit 2, backs, zouterij en expeditie en nog geen uitnodiging ontvangen hebben voor de reünie dan kan men zich nog tot 3 oktober aanmelden via de e-mailadressen enjoy3@kpnmail.nl of ronvanwessel@hotmail.com.


De voormalige Coveco gebouwen in Borculo. Foto: PR.
Foto: PR.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant