Arjen en zijn dochter Anneke met zilveren avondmaalsbeker. Foto: Peter Vorderman
Arjen en zijn dochter Anneke met zilveren avondmaalsbeker. Foto: Peter Vorderman

Kunst en Kitsch en MORE in Ruurlo

Algemeen

RUURLO - Al vroeg cirkelde afgelopen maandag 17 september een cameradrone van AVROTROS boven Kasteel Ruurlo. Tegen het fraaie decor van de topwerken van Carel Willink in Museum MORE zijn opnames gemaakt voor het populaire tv-programma Tussen Kunst en Kitsch. Van heinde en verre kwamen gedurende de dag 800 mensen naar Ruurlo, met voorwerpen waarvan ze de achtergrond wilden weten en natuurlijk ook de waarde. Gelet op de soms enthousiaste soms diplomatiek geformuleerde oordelen van de gezaghebbende experts, varieerden de meegebrachte spulletjes inderdaad van pareltjes tot prullaria. Van bijzondere kostbaarheden werden videobeelden gemaakt of 'aan de grote tafel' opnames gemaakt met presentator Frits Sissing, de trotse eigenaars en de betrokken taxatie-expert. Ook Ruurloërs namen de kans waar om hun kostbaarheden te laten taxeren. De opnamedag liep als een geoliede machine en in ontspannen sfeer, het was een gezellige drukte. Het programma zal naar verwachting rond februari-maart 2019 worden uitgezonden.

Door Peter Vorderman

Tussen Kunst en Kitsch is een populair tv-programma, dat al 35 seizoenen bestaat. Wie kent het niet. Mensen zijn altijd benieuwd of ze toevallig 'een nog niet ontdekte Rembrandt' in huis hebben, die ze hebben gevonden op zolder, gekregen uit een erfenis of gekocht op de rommelmarkt. Soms duiken bijzondere schilderijen, boeken, klokken, vazen en sieraden op, maar vaak ook artikelen waarvan er dertien in een dozijn gaan en dus minder bijzonder zijn dan de eigenaren hoopten. Tijdens een opnamedag worden de meegebrachte objecten getaxeerd door experts die behoren tot de top van de Nederlandse kunst- en antiekspecialisten. Naast de taxatie zijn ook de verhalen achter de voorwerpen vaak heel interessant. "Niemand weet van tevoren welke voorwerpen worden aangeboden. Het zijn verrassingen, net als pakjesavond bij Sinterklaas en dat maakt Tussen Kunst en Kitsch altijd weer zo spannend en bijzonder.", merkt een van de experts op. De beschikbare kaarten voor de opnamedagen zijn dan ook meestal in recordtempo uitverkocht.

Iedere aflevering wordt opgenomen in een ander museum in Nederland. Kasteel Ruurlo en Museum MORE toonden zich bij uitstek geschikt voor een opnamedag. De 35 topschilderijen van grootmeester Carel Willink, waaronder het iconische portret van zijn Mathilde, vormden een stijlvolle achtergrond. Verspreid over de dag kwamen circa 800 bezoekers vanuit heel Nederland naar Ruurlo en werden ze in groepen van 50 toegelaten tot het kasteel. Gedurende de dag zijn maar liefst ruim 2.000 voorwerpen getaxeerd.

Een op het eerste gezicht niet opzienbarend voorwerp was een zwart vierkant elektrisch klokje van Daan (76) en zijn echtgenote Corneel uit Zwijndrecht (achternamen van de bezoekers worden op verzoek van AVROTROS niet genoemd; red.). Daan: "Mijn oorspronkelijke roots liggen in de Achterhoek en een van mijn verre voorouders is in de Walburgiskerk in Zutphen begraven. De Achterhoek is me nog steeds dierbaar. De klok heb ik tien jaar geleden opgescharreld op Marktplaats voor zeventig euro. Maar ik had geen idee wat ik precies had gekocht." Jugendstil, Art Deco en Design-expert Rob Driessen moest ook even goed kijken en zoeken, maar kwam met een verrassend oordeel: "Het is een Art Deco pendule van Jacques Adnet uit 1930. Jacques Adnet is de Gerrit Rietveld van Frankrijk en ik heb de klok in deze uitvoering nog nooit gezien. Het is best een bijzonder stuk met dat zwarte glas en decoratieve chroomstrips en is nog in prima conditie." En zelfs zo bijzonder dat Daan samen met Rob mocht plaatsnemen aan 'de grote tafel' bij presentator Frits Sissing in een in het kasteel opgetuigd ministudiootje, waar de pendule uitvoering onder de loep werd genomen. "De waarde van het stuk mag ik nog niet noemen van AVROTROS, maar de relatief lage investering heb ik ruimschoots terug verdiend", knipoogt Daan. "Maar daar gaat het me niet primair om, ik wilde eigenlijk weten wat ik precies had gekocht en of het kunst is of kitsch. Het eerste bleek het geval, erg leuk om te weten."

Ook kwamen meerdere mensen uit de directe omgeving naar het kasteel met uiteenlopende voorwerpen. Zo hebben Arjen (49) en zijn dochter Anneke (17) uit Ruurlo de zilveren avondmaalsbeker van de Dorpskerk laten taxeren. Arjen is amateurhistoricus en heeft een boekje over de geschiedenis van de Dorpskerk gepubliceerd. Zilver-expert Emiel Aardewerk vond het een fraai exemplaar en ook de interessante geschiedenis van de beker sprak hem dermate aan, dat er een opname van is gemaakt. De beker stamt uit 1792 en is uit een stuk zilverplaat 'getrokken'. Het was een gift van een gefortuneerd persoon. Van wie het ingegraveerde familiewapen (kandelaar en vogelpoot) is en dus wie de gulle schenker was, wist de zilverexpert niet. Dat zou door een gespecialiseerd bedrijf moeten worden uitgezocht. De gravure was in ieder geval van hoge kwaliteit. De kostbare beker werd vroeger op het kasteel bewaard en alleen voor het avondmaal naar de kerk gehaald. "De avondmaalsbeker is getaxeerd op een waarde die het verstandig maakt om hem niet zomaar te laten slingeren", grijnst Arjen. "Maar of de opname de uitzending haalt is even afwachten, ik gok van wel, vanwege het sterk lokale tintje en het mooie verhaal erachter."

Petra (45) uit Ruurlo was minder fortuinlijk. Ze kwam vooral vragen uit welke tijd haar messingkleurige broche dateert, over de waarde had ze geen enkele verwachting. Juwelen-expert Martijn Akkerman had een ontnuchterend oordeel: "De originele broche is weliswaar fraai en gemaakt van goud, maar op een gemiddelde Kunst- en Kitschdag krijg ik bijna 40 van dit soort sieraden aangeboden, ze zijn dus niet zeldzaam. De broche dateert uit begin 1900. Er horen ook nog een soort franjes onder te hangen en de set is niet compleet zonder de oorbellen. Verder heeft de broche wat gebruiksschade. De waarde kan daarom helaas alleen maar worden getaxeerd naar de goudprijs en die is momenteel niet zo hoog." Dus ging Petra huiswaarts met de wetenschap dat haar dierbare broche maar een paar tientjes waard is. "Maar omdat hij van mijn oma is geweest, die is overleden toen ik 12 was, is de emotionele waarde voor mij veel hoger, de absolute waarde vind ik niet belangrijk. Ik wilde met name graag weten hoe oud hij is en dat weet ik nu. Ik wist niet eens dat het echt goud is.", lacht Petra.

Niet alleen in het museum had iedereen het naar zijn zin, ook de chauffeurs van de 'MORE taxi's' hadden zichtbaar genoegen in de bovengemiddelde klandizie. Ook de Oranjerie deed goede zaken vanwege de vele wachtende mensen, met het prachtige weer zat het terras bomvol. "Een mooie dag die Ruurlo weer positief op de kaart heeft gezet. We hebben toch maar een bijzonder dorp", aldus een trotse vrijwilliger-chauffeur Henk Deunk.

Overigens wordt ter ere van het 35e seizoen van Tussen Kunst en Kitsch, dat start op woensdag 26 september (20:30 uur NPO1), een app gelanceerd waarmee de kijkers mee kunnen taxeren.

Petra wacht op het oordeel over de broche van haar oma. Foto: Peter Vorderman
Daan en Corneel uit Zwijndrecht met hun bijzonder klokje. Foto: Peter Vorderman
De avondmaalsbeker wordt op camera vastgelegd onder toeziend oog van expert Emile Aardewerk. Foto: Peter Vorderman

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant