Niet minder odeurs in Berkelland

Algemeen

BERKELLAND - Hoeveel overlast mogen inwoners van Berkelland hebben van geur, in de volksmond stank? Dinsdag stond dat thema op de agenda van de raad aan de hand van een motie die nog stamt uit de vorige coalitieperiode. Een motie waarin om een herijking van het geurbeleid wordt gevraagd. In de motie wordt ook gesproken over een 'daling van het aantal odeurs'. Odeurs zijn de eenheden waarmee de hoeveelheid toegestane stank wordt aangegeven.

Door Rob Stevens

Het is een gevoelig onderwerp in de gemeentelijke politiek. Omdat hier de belangen van inwoners in het buitengebied en die van agrariërs tegen elkaar worden afgewogen. Om 'objectiviteit' in de discussie te brengen, is een onderzoek uitgevoerd door de Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant. Met als uitkomst het rapport: 'Veehouderij, geur en mogelijke effecten van andere geurnormen'.

Het college is niet van plan het beleid aan te passen, laat staan tot een verlaging te komen. Het onderzoek geeft daar volgens hen ook geen aanleiding voor. Het rapport meldt dat de kwaliteit van het woon- en leefklimaat bijna overal in Berkelland (96%) 'zeer goed' of 'goed tot redelijk' is. De discussie in de raad spitst zich vooral toe op het woordje verlaging in de motie. Er verandert niets, dus er wordt niet verlaagd. De PvdA, GroenLinks en D66 vinden dat de motie niet is uitgevoerd.

Boer van D66 ziet het als een gemiste kans een transitie in de agrarische sector uit te voeren. Pelle (PvdA) vindt dat ook: "Het aantal agrariërs neemt af. Er is een andere invulling van het buitengebied nodig om dat leefbaar te houden en om ons coulisselandschap te behouden. Inwoners moeten dat gaan doen." D66 en PvdA leggen de vinger op de zere plek van Gemeentebelangen dat in juni de motie nog steunde maar met de coalitieonderhandelingen van gedachten is veranderd. Pelle vraagt Kion van Gemeentebelangen om eerlijkheid: "Zeg dan wat u er in de coalitieonderhandelingen voor terug heeft gekregen". Kion verweert zich met de constatering dat zaken soms zo lopen en dat D66 en PvdA dat ook wel weten.

Andra Weg van GroenLinks vraagt zich af of de onderzoeksvraag wel goed is gesteld. "Had een andere formulering geen ander rapport opgeleverd, met andere uitkomsten? Is het rapport wel betrouwbaar?"

Wethouder Marijke van Haaren constateert een nieuwe trend alles in twijfel te trekken. Maar volgens haar gaat het hier om een betrouwbaar rapport, uitgevoerd door de zeer ervaren Omgevingsdienst Brabant, dat geen aanleiding geeft de normering aan te passen. Het rapport heeft de feitelijke situatie in kaart gebracht en een aantal scenario's geschetst wat betreft de effecten van andere geurnormen. De uitkomsten geven voor het college geen aanleiding de normering aan te passen. Verscherping van de normen zet bovendien nieuwe initiatieven in het buitengebied op slot.
Zowel een amendement tot uitvoering van de motie als motie van afkeuring en treurnis vinden geen meerderheid. Er komt geen aanpassing van de geurnormering.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant