Een klein deel van de enthousiaste vrijwilligers. Zittend tweede van rechts initiatiefnemer Ineke van Rheenen. Foto Peter Vorderman.
Een klein deel van de enthousiaste vrijwilligers. Zittend tweede van rechts initiatiefnemer Ineke van Rheenen. Foto Peter Vorderman.

'Wij zijn er echt allemaal voor jou'

Algemeen

RUURLO - Onder de toepasselijke naam 'Wij voor jou' geven ruim dertig vrijwilligersorganisaties vrijdagavond 28 september (18:30 tot 21:00 uur) acte de présence in de grondig opgeknapte Dorpskerk in Ruurlo. Het betreft een informatiemarkt om de inwoners van Ruurlo meer op de hoogte te brengen hoeveel en welke organisaties er wel niet zijn die zich belangeloos voor hen inzetten op sociaal en cultureel gebied. De gedreven vrijwilligers zullen enthousiast vertellen over hun uiteenlopende activiteiten voor het welzijn van de bewoners en de omgeving van Ruurlo. Initiatiefnemer Ineke van Rheenen hoopt op een groot aantal bezoekers: "We doen het immers niet voor onszelf, maar voor de Ruurloërs."

Door Peter Vorderman

Het is de Ruurloërs niet ontgaan dat de Dorpskerk de afgelopen maanden een grote inwendige facelift heeft gehad. Na de oplevering worden drie weken lang (her)openingsactiviteiten georganiseerd, in de periode van 19 september tot en met 9 oktober. Het betreft onder meer 'open kerk' om de hernieuwde inrichting te kunnen bekijken, muzikale evenementen, maar ook een boekenmarkt, een presentatie over 750 jaar geschiedenis van de Dorpskerk en de informatiemarkt van de maatschappelijke vrijwilligersorganisaties. Ineke van Rheenen (65): "Ik loop al een tijdje met dit idee rond en zag nu de kans schoon. De kerk staat altijd klaar voor anderen, nu is het onze beurt. De mensen hebben geen idee hoeveel vrijwilligers actief zijn voor het welzijn van de Ruurlose bevolking, dat willen we graag eens laten zien." Mede-organisator Gerdi de Roo (70) onderstreept de noodzaak van de organisaties: "Zonder vrijwilligers komt Nederland krakend tot stilstand."

Een kleine willekeurige greep uit de aanwezige organisaties illustreert de grote variatie in activiteiten. Zo onderhoudt de Stichting Vrijwilligers Natuuronderhoud Ruurlo (SVNR) wandel/fietspaden en bospercelen in de Boswachterij Ruurlo. Peter van Markestijn (69) van de nog tamelijk onbekende SVNR: "Maar we helpen ook bij de aanleg en het onderhoud van het Liefdespad in de Ruurlose dreven". Ook werken we samen in een knotploeg, die op gezette tijden de wilgen knot." Verder voorziet 't Dorpshuis in de behoeftes van met name eenzame ouderen. "Op twee dagen in de week hebben we inloopbijeenkomsten in de bibliotheek. We bieden daar een gastvrije plek waar jong en oud elkaar kunnen ontmoeten. Het gaat daarbij om gezelligheid en allerlei gezamenlijke activiteiten, maar naar behoefte wordt ook een luisterend oor geboden.", aldus Jo Peters (70) van 't Dorpshuis. Hiernaast mag de Naoberbus zich verheugen in een groeiende belangstelling. Peter van Rijsingen (67): "Wij vervoeren onze leden binnen de Gemeente Berkelland voor de astronomische bedragen van 1,30 tot 3,90", knipoogt hij. "Na een wat langzame start zijn we in drie jaar gegroeid van circa 1.500 naar jaarlijks 8.000 bewegingen en klokken 80.000 km per jaar. De Rabobank heeft zelfs een fors bedrag ter beschikking gesteld voor de noodzakelijke tweede bus." Ook het Repair Café is erg succesvol en ziet de belangstelling groeien. "Op onze maandelijkse laagdrempelige inloopmiddagen in de bibliotheek repareren wij veelal apparatuur waar een stekker aan zit en andere gebruiksartikelen. Tegen kostprijs van de reservedelen en een eventuele vrijwillige gift kunnen veel spullen dan vaak nog jaren mee. Daarmee bieden we ook wat tegengas aan de hedendaagse weggooimentaliteit. Mensen gooien immers onnodig spullen weg, waar maar een kleinigheid aan mankeert. Hoewel ook wel eens dingen ter reparatie worden aangeboden die helemaal niet kapot zijn", grinnikt Gerti WeulenKranenbarg (66) van het Repair Café.

"En zo zijn er nog veel meer vrijwilligersorganisaties die zich op allerlei terreinen inzetten voor de Ruurloërs en waar men voor hulp en ondersteuning terecht kan. Reden genoeg dus om op vrijdagavond 28 september een kijkje te komen nemen in de Dorpskerk.", aldus een gemotiveerde van Rheenen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant