Met veel enthousiasme werd de prijs in ontvangst genomen. Foto: Jan Hendriksen
Met veel enthousiasme werd de prijs in ontvangst genomen. Foto: Jan Hendriksen (Foto: )

Elfenbank winnaar Achterhoek Nieuws Stratenprijs 2018

Henri Dunantweg wint aanmoedigingsprijs

RUURLO – "Overdonderend. Verwonderlijk. Een groot feest. Niet verwacht. We hebben de auto stil gezet zo indrukwekkend was het geheel. Welkom op de Elfenbank. Ga dat zien." De driekoppige jury kwam superlatieven tekort. De Elfenbank is gisteravond uitgeroepen tot winnaar van de jaarlijkse Achterhoek Nieuws Stratenprijs in het kader van de verlichtingsroute behorende tot het Septemberfeestprogramma 2018 van Oranjevereniging Ruurlo onder het motto 'Reurle Neugt Oe'.

Door Jan Hendriksen

Het was voorzitter Ineke Nijen Es van Oranjevereniging Ruurlo die tegen middernacht de winnaar tijdens de Reurlse Avond in een van de tenten op de Blikmansweide kenbaar maakte. Voor de prijsuitreiking waren de bewoners van de Elfenbank gelegen tussen de Dennenappel en Hazelnoot, en die tot de woongroep van Stichting De Lichtenvoorde behoren, met hun begeleidsters naar de feesttent gekomen. Ze wisten niet wat hen overkwam. Met veel enthousiasme werd de prijs door de winnaars op het podium in ontvangst genomen. "De vrolijkheid die de versiering uitstraalde. De perfecte sfeervolle verlichting van de objecten maakten het geheel met de opgehangen cd's tot een groot feest. Hoe eenvoudig kun je het bedenken. Ook waren alle objecten uniform geplaatst, branden alle lampen en stonden er geen geparkeerde auto's voor de objecten. Want bij die twee laatste facetten lieten een aantal straten punten liggen. En dat is doodzonde. Zorg dat alle lampen branden en dat er geen auto's voor de uitgelichte objecten staan", zo verklaarde Renske Faber namens de jury van de Verlichtingscommissie van Oranjevereniging Ruurlo. "En probeer de objecten en straten wat meer 'aan te kleden' in de vorm van een bloemetje of vlag, collectief in de straat", zo gaf Faber enkel straten als advies voor volgend jaar mee.

Trots
Begeleidster Agnes ter Haar van Stichting De Lichtenvoorde was donderdag maar wat trots op de gewonnen prijs. "Vanaf juni zijn we met de veertien bewoners aan de slag geweest. Het enthousiasme was groot. En dan is het prachtig om deze prijs te winnen", zo liet Ter Haar donderdagavond laat weten. Met als thema 'Dromen bij de Elfenbank' had men de bestaande objecten uitgebreid met onder meer cd's die flonkerend in het licht hingen. Een van de objecten droeg de tekst: 'Soms is het spannend of het goed komt'. En het kwam dus goed!

Aanmoedigingsprijs
De vorig jaar nieuw ingestelde Aanmoedigingsprijs van Oranjevereniging Ruurlo, die beschikbaar is gesteld door KlusWijs Ruurlo, werd gewonnen door de vernieuwde versiering van de Henri Dunantlaan met als thema 'Welkom Jean Henri Dunant 1828-1910'. Henri Dunant was een Zwitserse bankier, oprichter van het Rode Kruis en mede-auteur van het YMCA-handvest. Hij ontving de Nobelprijs voor de Vrede in 1901. Saillant detail is dat de Aanmoedigingsprijs vorig jaar gewonnen werd door de Elfenbank.

Vernieuwd
Enkele straten hadden hun versieringen uitgebreid of vernieuwd. Zo presenteerde onder meer de Beatrixlaan (Halloween), Irenelaan (De Zevensprong) en Willem Alexanderlaan (Koninklijk Huis) nieuwe straatversieringen en hadden onder meer de Kerkstraat, Joostenkamp en De Zonnenberg hun straatversieringen uitgebreid. De ruim zeventien kilometer lange route die jaarlijks met pijlen is uitgezet is tot en met zondagavond te bezichtigen per auto of fiets.

Zeventiende straat
De Elfenbank is na 't Soldatenhuis (2001), Willem Alexanderlaan (2002), Hazelnoot/Bosbes (2003), Eikenlaan (2004 en 2015), Peppelenhof (2006), Denneappel (2007), Nachtegaalstraat (2008), Margrietlaan (2009), Braam (2009), Den Brink (2010), Loolaan (2011), Burgemeester van Arkellaan/Nijverheidsstraat ('t Uutende – 2012), Garvelinkplein (2013), Schoolstraat (2014), Jan Telkampstraat (2016) en de Wildenborchseweg (2017) de zeventiende straat/buurtvereniging die de Achterhoek Nieuws Stratenprijs (tot en met 2015 Weevers Grafimedia prijs) won.

Meer berichten