Organisator Jaime Lebbink en poppenspeelster Arida Stomps. Foto: Rob Weeber
Organisator Jaime Lebbink en poppenspeelster Arida Stomps. Foto: Rob Weeber

Wijkgebouw De Koppel neemt deel aan het Berkel Festival

Algemeen

BORCULO - Van 24 tot 26 augustus vindt het Berkel Festival plaats, een evenement dat tot doel heeft om de kracht, schoonheid en veelzijdigheid van de rivier en haar aanliggende steden te laten zien. Iedere plaats vanaf de bron tot en met de monding van de rivier is dan ook gevraagd om een eigen festiviteitenprogramma op te zetten rondom het thema De Berkel. Ook in Berkelland vinden op diverse plekken allerlei activiteiten plaats. Een van die plekken is wijkgebouw De Koppel in Borculo.

Organisator Jaime Lebbink heeft de wens van wijlen Jan Ribbers vervuld en de oproep van de organisatie van het Berkel Festival beantwoord. Hij presenteert op 24 en 26 augustus een bijzonder en gevarieerd programma voor jong en oud in en rond het wijkgebouw. Op vrijdagavond 24 augustus geeft wijkbewoner Jan Kulsdom een demonstratie houtdraaien. Kulsdom is onder meer bekend van zijn Berkellandvogels. Zijn vrouw Erica verzorgt die avond het cupcakes versieren voor de kinderen. Verder is er een fototentoonstelling over de geschiedenis en de bewoners van de wijk en het wijkgebouw. Zondag 26 augustus is er muziek door de lokale Bren'ntaler Spatzen. Daarnaast verzorgt Venderbosch onder meer Hollandse spelletjes. Nomi Hijink geeft met de Stichting Be(e) Free een presentatie over de ziekte van Lyme, een aandoening die pas na vele jaren bij haar werd geconstateerd. Voor de innerlijke mens is De Hoeksteen aanwezig. Wie de wijk De Koppel wil verkennen, kan de zogenaamde Belevingsroute lopen. De route gaat dwars door de wijk en toont aan de hand van acht informatieborden bijzondere plekken, zoals 'de Koppeldijk/Hertenkamp-Van fabriek tot Garage voor de bezetter', een plek waar in de oorlog Joden ondergedoken zaten. De belevingsroute is tot stand gekomen met behulp van de Historische Vereniging Borculo.

Speciaal voor de kinderen treedt op zondag 26 augustus in het wijkgebouw de in Geesteren wonende Arida Stomps met haar Arida PoppenTheater op. Met haar voorstelling 'Kapitein Jappe en het geheim van de Berkelzee' heeft ze weer een bijzonder boeiend en spannend verhaal gecreëerd over kapitein Jappe die door een zeemeermin vanuit zijn boerderij naar het zeerijk wordt meegenomen. Arida is een van de weinige, professionele poppenspelers in ons land en lid van de Nederlandse Vereniging voor het Poppenspel. Anders dan bij Jan Klaassen en Katrijn speelt zij niet vanuit een kast, maar staat live voor een groot decor. "Ik ben altijd in het zwart gekleed waardoor de aandacht naar de poppen gaat. Maar dat betekent ook dat ik feitelijk wel zichtbaar ben voor de kinderen. Toch herinneren de kinderen na afloop van de voorstelling altijd de poppen en zijn zich niet (meer) bewust van mijn aanwezigheid. Het decor van Kapitein Jappe beslaat 5 bij 2 meter en bestaat uit drie gedeelten. Daartussen beweeg ik mij met de poppen en vertel het verhaal. Eigenlijk heb ik een dubbelrol, ik ben naast de acteur ook de voice over die het verhaal aan elkaar rijgt. Doordat ik gebruik maak van een decor kan ik direct interactie met mijn publiek hebben. Het poppenspel is een geweldig vak. Vooral het spelen voor kinderen met een verstandelijke handicap is ontzettend dankbaar. Voor hen pas ik de voorstelling iets aan in die zin dat ik meer muziek en visuele effecten gebruik."

De toegang voor en tot alle activiteiten is gratis. Wie nog oude foto's van de wijk heeft, kan deze nog aanleveren voor de tentoonstelling. Voor het poppenspel wordt een vrije gift gewaardeerd. Het volledige programma inclusief aanvangstijden en locaties is te vinden op de facebookpagina van De Koppel en op de website.


www.wijkdekoppel.nl

Fototekst: Organisator Jaime Lebbink met poppenspeelster Arida Stomps. (Foto; Rob Weeber)

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant