In het open water van de Marshaven in Zutphen trainen Astrid Sprukkelhorst (rechts) en Kayra Hilferink  vanaf dit voorjaar gemiddeld twee maal per week voor de A Local Swim Lemmer. Foto: Jan Hendriksen.
In het open water van de Marshaven in Zutphen trainen Astrid Sprukkelhorst (rechts) en Kayra Hilferink vanaf dit voorjaar gemiddeld twee maal per week voor de A Local Swim Lemmer. Foto: Jan Hendriksen.

Ruurloërs nemen deel aan A Local Swim Lemmer

'We zullen het niet droog houden'

Door Jan Hendriksen

RUURLO – Twee jaar geleden voer Astrid Sprukkelhorst (55) uit Ruurlo met haar man Gerrit met de boot de Watergeus van de opa en oma van haar schoondochter Kayra Hilferink (19) uit Ruurlo in Lemmer door het Lemsterdok. "Het was een van de dingen die hij op zijn bucketlist had staan. Het was toen duidelijk dat Gerrit niet meer lang in ons midden zou zijn. We kwamen er in de vakanties vaak met onze kinderen. We zullen het dan ook niet 'droog' houden als we aan de A Local Swim Lemmer deelnemen. Want die vindt in het Lemsterdok plaats."

Ruim anderhalf jaar geleden verloor Gerrit Sprukkelhorst op 53-jarige leeftijd de strijd tegen ALS. De ernstige ziekte waarbij de spieren dunner en minder krachtig worden, greep heel snel om zich heen bij de Ruurloër. "In amper drie maanden tijd moesten we afscheid van hem nemen", zo vertelt Astrid in de kajuit van de Watergeus die in de Marshaven in Zutphen ligt. In het open water van de haven trainen Astrid en Kayra vanaf dit voorjaar gemiddeld twee maal per week voor de A Local Swim Lemmer die als doel heeft om bij te dragen aan de verschillende onderzoeken die worden gedaan om ALS van de kaart te krijgen. "Helaas is er nog geen medicijn voor gevonden", zo verklaart Astrid die werkzaam is in de zorg. De twee kilometer lange A Local Swim Lemmer is de kleine variant van de veel bekendere uitgave die in de grachten van Amsterdam plaatsvindt.

Dierbaar
"Maar omdat we als gezin heel dierbare herinneringen aan Lemmer bewaren, hebben we besloten om aan die editie deel te nemen. Ik kwam er veertig jaar geleden als kind al met onze familie", aldus Astrid. Inmiddels wordt de zwemactie van Astrid en Kayra, die op zaterdag 8 september plaatsvindt, ondersteund door tientallen familieleden, kennissen en vrienden. "In totaal hebben we al 1363 euro bij elkaar. De toezeggingen zijn hartverwarmend", zo verklaart Kayra die onlangs spontaan een donatie kreeg van leerlingen van de Ruurlose Kerst Zwartschool toen ze als stagiaire afscheid nam. Astrid: "En na afloop van mijn trainingsbaantjes in recreatiebad De Meene wordt ik telkens op een gratis kop koffie getrakteerd." Astrid Sprukkelhorst en Kayra Hilferink nemen deel aan de zwemevenement als Oele team.

Donaties
Donaties kunnen gestort worden via de website: https://lemmer.alocalswim.nl/actie/kayra-en-astrid-sprukkelhorst.


.

Meer berichten