Als speciale gasten wordt dit jaar tijdens de folkloredag Grupo Folclore Boa Nova uit Madeira verwelkomd. Foto: PR
Als speciale gasten wordt dit jaar tijdens de folkloredag Grupo Folclore Boa Nova uit Madeira verwelkomd. Foto: PR

Reurlse Zommerdagen: verrassende vernieuwingen maar ouderwets gezellig

RUURLO – Een vakantieborrel, een oecumenische kerkdienst, de brandweermiddag, een boerderijfietstocht, de korenavond, de braderie en internationale folklore. Het centrum van Ruurlo staat van zaterdag 11 tot en met woensdag 15 augustus bol van de activiteiten. In samenwerking met Stichting Mooi in Ruurlo en diverse Ruurlose verenigingen vinden dit jaar de Reurlse Zommerdagen plaats.

De aftrap van de Reurlse Zommerdagen vindt zaterdag 11 augustus plaats om 20.00 uur in de tent op het Kerkplein met een vakantieborrel. Tijdens deze feestelijke avond die de Stichting Mooi in Ruurlo organiseert is de laatste mogelijkheid de oude Pompdagenmunten in te leveren. De muzikale omlijsting wordt deze avond verzorgd door de band Saints 'n Sinners en DJ T-Cota. Zondag 12 augustus om 10.00 uur verzorgt de Raad van Kerken Ruurlo-Barchem een oecumenische kerkdienst in de tent op het Kerkplein. Voorgangers zijn Swenne Bijzet en Wil Matti. Het Thema is 'Levend water'. Wil Kok en Desiree Langelaar zorgen voor de muzikale begeleiding. Na afloop van de viering is er koffie/thee en limonade voor de kinderen. Maandagmiddag 13 augustus vanaf 13.30 uur is er de traditionele brandweermiddag voor de jeugd; vertrek vanaf het Kerkplein. Brandweerwagens van de Brandweer Ruurlo met zwaailichten en sirenes rijden af en aan om de jeugd naar de locatie bij De Heikamp te brengen. Onder leiding van de Ruurlose brandweerlieden kunnen allerlei waterspelletjes worden gedaan. Deze middag staat garant voor veel lol en spektakel. Op dinsdagmorgen 14 augustus tussen 10.00 en 12.00 uur kan er worden gestart voor de fietstocht 'De boer op' langs diverse agrarische bedrijven. Bij verschillende bedrijven zijn de deelnemers welkom om een kijkje in de keuken te nemen. Start tussen 10.00 en 12.00 uur vanaf de parkeerplaats van café-restaurant De Keizerskroon aan de Dorpsstraat 15 in Ruurlo. Volwassenen betalen twee euro, kinderen tot en met twaalf jaar één euro voor de deelname.

Korenavond
Dinsdagavond 14 augustus houdt het Ruurlose gezelligheidskoor Schouder aan Schouder in de tent op het Kerkplein weer korenavond met medewerking van Efkes Anders (Barchem), Surprisekoor (Lochem), Berkelzangers (Borculo), Songs4all (Groenlo) en Schouder aan Schouder (Ruurlo). Er zullen in totaal maar liefst zo'n 170 koristen met muzikanten optreden. De avond begint om 19.00 uur en wordt gepresenteerd door de bekende Ruurlose kunstenares/zangeres Hilda Haselber.

Folkloredag
Woensdag 15 augustus houdt dansgroep de Achterhookse Folkloredansers voor de 39ste keer een braderie en internationale folkloredag in het centrum van Ruurlo. De braderie omvat vele kramen, oude ambachten, oldtimers (tractoren en motoren) en oud-Hollandse kinderspelen. De organisatie is er in geslaagd bijzondere folkloristische groepen naar Ruurlo te halen. Deze groepen zijn zowel 's middags als aan het begin van de avond te bewonderen. Als speciale gast wordt dit jaar Grupo Folclore Boa Nova uit Madeira verwelkomd; een dansgroep uit Portugal. De kleurrijke folkloregroep komt uit Funchal, de hoofdstad van het Portugese bloemeneiland Madeira. De naam van de groep is afgeleid van de kapel en parochie die gelegen is in de oude wijk Quinta da Boa Nova, de geboorteplaats van de belangrijkste medeoprichter: Luís da Paixão Fernandes. De familie heeft zich al generaties lang ingezet voor de karakteristieke culturele elementen van het eiland. Na de oprichting in 1965 is de groep door de regionale regering in 1994 officieel erkend als een instelling van openbaar nut. Het is een lust voor het oog de groep te zien dansen en musiceren. De kleding van dansers en muzikanten is bijzonder gevarieerd en vooral erg kleurrijk. De muziekinstrumenten die in de folklore van Madeira gebruikt worden, verdienen extra aandacht, omdat ze zo verschillend en authentiek zijn. Het is opmerkelijk hoe de folklore leeft op Madeira. De groep heeft nog steeds aanwas van kinderen en jongeren van Madeira die – tezamen met ouderen – enthousiast dansen en muziek maken. De dansgroep heeft gedurende haar bestaan deelgenomen aan tientallen festivals in vele Europese landen, waaronder Nederland en België. In 2016, bij haar vijftigjarig bestaan, werd de groep geprezen vanwege haar grote bijdrage aan het uitdragen van de folklore en cultuur voor het eiland. De dansgroep verzorgt op woensdagmorgen een optreden bij woonzorgcentrum De Bundeling. De optredens beginnen 's morgens om 10.00 uur en alle bewoners van De Bundeling, de Garven en de Schoven zijn hiervoor uitgenodigd.

Verder treden tijdens de folkloredag de Volkstanzgruppe Marbeck uit Duitsland, Ons Boeregoed uit Zeeland, dansgroep Oostzaan uit het Noord-Hollandse Oostzaan en de folkloristische dansgroep De Plaggenmeijers uit Rekken op. De dansen worden muzikaal afgewisseld door zang en harmonicamuziek van 'H &A' - een duo met Reurlse roots - en DJ Alex.

Braderie
De braderie is vanaf 14.00 uur open en heeft weer oude ambachten, een grote variatie aan aantrekkelijke producten en veel lekkernijen te bieden. Op de oldtimershow in de straten rond het plantsoen zijn weer allerlei prachtige oldtimer tractoren, werktuigen, stationaire motoren en demonstraties te bezichtigen. Daarnaast zijn er niet alleen demonstraties van oud-Hollandse kinderspelen maar kan men daaraan ook zelf deelnemen. 's Avonds wordt op het grote podium in de tent op het Kerkplein ruimte gemaakt voor feestelijke muziek. De Ruurlose band De Sleppers en het Brook Duo uit Markelo maken er ongetwijfeld weer een buitengewone gezellige avond van. Alle activiteiten zijn gratis, alleen voor de fietstocht wordt een kleine bijdrage gevraagd.


www.reurlsezommerdagen.nl

Meer berichten