Ferd van Dongen voor zijn woning op de - nu erg drukke - weg. Foto: Rob Stevens
Ferd van Dongen voor zijn woning op de - nu erg drukke - weg. Foto: Rob Stevens

Wolken van stof na afsluiting N315

NEEDE - De familie van Dongen, Ferd en zijn vrouw Tine, woont aan de Achterste Russchemorsdijk in de driehoek tussen Rietmolen, Neede en Eibergen. Anderhalf jaar geleden zijn ze verhuisd vanuit Leidschendam naar de Achterhoek. De weg waaraan ze wonen is normaal gesproken een rustig weggetje in het buitengebied. Maar sinds de afsluiting van de N315 bij Neede is dat andere koek. Dagelijks worstelen zich grote aantallen auto's, busjes, motoren, en fietsers over de dijk om zo snel mogelijk vanuit Haaksbergen en Rietmolen naar Neede te komen of vice versa. Vaak met hoge snelheid en deels via de berm als tegenliggers opdoemen. Zand doet dan grote stofwolken opdwarrelen.

Door Rob Stevens

Ferd van Dongen: "We wonen relatief dicht aan de weg. En die weg is eigenlijk niet meer dan een breed fietspad. De bermen worden door het verkeer volledig de vernieling in gereden. De situatie is gevaarlijk voor fietsers en de kinderen die naar school gaan. We hebben de gemeente er op aangesproken, maar die verwijzen naar de provincie. Vrachtwagens mogen hier niet rijden maar doen dat wel, op de cruise control. Elders worden verkeerssituaties wel aangepast. Zoals de Leugemorsweg die eenrichtingsverkeer is geworden. Mensen worden ook niet geïnformeerd over de situatie hier. Wij ook niet. Als je nagaat dat de avondvierdaagse, fietstochten en klootschieten hier nog gewoon over deze weg gaan... Ondanks de drukte. Waarom vinden hier geen verkeersaanpassingen plaats of komt er niet wat meer toezicht? Bij Rietmolen staat wel iemand om er op toe te zien dat er niet recht door wordt gereden. Deze situatie duurt nog tot november. Waarom duurt het allemaal zo lang? Als je ziet hoe snel de nieuwe N18 werd aangelegd. Ik wil de woning eigenlijk schilderen maar dat heeft helemaal geen zin met al dat stof."

De woordvoeder van de gemeente Berkelland geeft aan dat - zodra de verkeersveiligheid in het geding is - de gemeente actie onderneemt. In dit geval door het inrijden van de Achterste Russchemorsdijk van beide kanten verboden voor vrachtwagens te maken. Dat was aanvankelijk namelijk niet het geval. De woordvoerder: "Wegomleidingen worden altijd in overleg tussen provincie en gemeente bepaald. De provincie heeft de verbodsborden daarvoor geplaatst en de gemeente handhaaft. De bermen zijn verstevigd met zand en puin. Met de droogte van nu stuift dat natuurlijk. Het eenrichtingsberkeer op de Leugemorsweg is trouwens inmiddels weer opgeheven. Dat was een tijdelijke maatregel in verband met de afsluiting van de N18 in het centrum van Eibergen."

Op de gemeentelijke website wordt de bereikbaarheid van Neede gedurende de werkzaamheden toegelicht. De daar genoemde toegangswegen zijn de wegen die de gemeente in deze situatie daarvoor het meest geschikt acht. De woordvoerder geeft aan dat om die reden de Achterste Russchemorsdijk in het verhaal op de website ook helemaal niet genoemd wordt. De gemeentelijke website geeft aan: 'dat Neede niet bereikbaar is vanaf de oostkant. Neede blijft bereikbaar via de Eibergseweg (N823), de Diepenheimseweg (N824) en de Borculoseweg (N315). Omleidingen zullen via deze wegen lopen. Het vrachtverkeer voor het industrieterrein Wheemergaarden wordt zoveel mogelijk omgeleid via de Eibergseweg (N823)'.

Meer berichten