V.l.n.r.:Corine Mobbs, Arjan Meulenveld, Jan Dijkman en Anne Nijhuis in hun rollen als campinggasten. Foto: Jan Hendriksen.
V.l.n.r.:Corine Mobbs, Arjan Meulenveld, Jan Dijkman en Anne Nijhuis in hun rollen als campinggasten. Foto: Jan Hendriksen.

Openluchtspel: avondje uit met 'het verstand op nul'

Algemeen

BORCULO – Zelden waren de lachsalvo's zo vaak en zo heftig hoorbaar in openluchttheater 't Galgenveld als in de afgelopen twee weken. Daar werd namelijk maar liefst vijfmaal het kolderieke openluchtspel 't Is 'Bingo' op de camping opgevoerd. Een aaneenschakeling van humoristische scenes en woordgrappen die zijn weergave niet kende.

Door Jan Hendriksen

Met dank aan het fantastische gemêleerde gezelschap aan 'campinggasten' die waren neergestreken op de camping in het openluchttheater. Afgelopen zaterdag beleefde het openluchtspel zijn ultieme voorstelling in een uitverkocht huis. "Het publiek reageerde vanaf het eerste moment fantastisch. En dat stimuleerde ons om tot het uiterste te gaan", zo verklaarde hoofdrolspeler Arjan Meulenveld uit Ruurlo na afloop van de voorstelling.

Terwijl regisseuse Hilda Haselberg en voorzitter Gerard Nekkers van de Stichting Evenementen Commissie Openluchtspel Borculo in de 'looze' van het openluchttheater onder het genot van een flesje bier en een wijntje nagenieten van de vijfde en laatste voorstelling, heeft Arjan Meulenveld zich inmiddels tussen het publiek begeven die zich aan een 'natje en droogje' te goed doen op deze zomerse zaterdagavond.

"Bijna de hele familie zat vanavond op de tribune. En dat maakte de voorstelling wel speciaal. Niet dat ik me anders ga gedragen tijdens het spel. Maar ik weet dat ze extra op me letten", zo laat Meulenveld weten. Het is niet voor het eerst dat Meulenveld een van de hoofdrollen heeft toegewezen gekregen van Hilda Haselberg.

In het blijspel 't Is 'Bingo' op de camping' speelt de Ruurloër de rol van Jos Bergevoet die tegen wil en dank samen met zijn vrouw Ina (Corine Mobbs) mee naar de camping gaat. Dat hij er geen zin in heeft laat hij goed merken. Hij moppert op alles en iedereen en hij is verre van gezellig om mee op vakantie te gaan zo blijkt. Zijn mopperbuien worden nog versterkt omdat hij ontslagen is na een reorganisatie.

Ook de buren vindt hij drie keer niks. Ze lijken wel niet goed wijs. Eén stel, de buren Hetty (Nienke Schroer-Reurink) en Gemma (Rianne Broshuis) hebben een cavia, genaamd Herman, meegenomen op vakantie. "Wie doet er nu zo iets?" En dan ook nog al die visite op je vakantieadres.

Verstand
Zo zijn daar ineens Janneke (Gerrie Dollekamp) en Wilfried (Sebastian Hulshof) die op de koffie komen bij Jos en Ina. Maar ook Hetty en Gemma krijgen dezelfde dag bezoek: Amsterdammer Cor (Jan Dijkman) met zijn onderdanige vrouwtje Dienke, perfect gespeeld door de debuterende Anne Nijhuis. Alle relaties komen onder flinke spanning te staan wanneer deuren niet, maar de fles wel open gaat. Cavia Herman ziet alles met lede ogen aan en denkt er het zijne van ondanks zijn 'wasbeurt'. De bizarre verwikkelingen in het stuk werkten gelukkig wel op de lachspieren. Het werd dan ook een onvervalst 'avondje uit' met het 'verstand' op nul.

Blijspel
Het openluchtspel 't Is 'Bingo' op de camping' is van origine een blijspel in drie bedrijven geschreven door Evelien Evers uit het Gelderse Hengelo dat met goedkeuring van de schrijfster en de uitgever door Dijkhoeker Jan Dijkman was bewerkt. "Ik heb in het stuk er tien 'rollen' bij ingeschreven zoals onder meer Gerrit (Jan Everts) en Wim (Dick Rouwenhorst) die als klusjesmannen op de camping actief waren." Ook activiteitenbegeleidster Ankie (Linda Nieuwenhuis) was een bedenksel van Dijkman in het verlengde van Juf Ank uit de serie Luizenmoeder: "Hallo allemaal, wat fijn dat je er bent…..."

Complimenten
Vrijdagavond toen Evelien Everts persoonlijk het blijspel kwam bekijken kreeg Dijkman de nodige complimenten van haar. "Ze was zeer verrast en content met de inbreng van de nodige extra personages." En dat vond ook het publiek. De staande ovatie na afloop was dan ook meer dan terecht. Niet alleen voor de acteurs en actrices. Maar ook voor alle andere vrijwilligers en medewerkers. In totaal goed voor bijna honderd personen!

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant