Frank Hurkens achter de nu nog lege literflessen. Foto: Henri Walterbos
Frank Hurkens achter de nu nog lege literflessen. Foto: Henri Walterbos

Heeren van Borculo maakt speciaalbier ter ere van 350 jaar Achterhoek

Algemeen

BORCULO - Ze hebben de smaak te pakken, de mannen achter Heeren van Borculo. Wat begon met het brouwen van een eigen biertje, achter in de tuin, heeft een jaar later al enkele zeer in de smaak vallende bieren opgeleverd. Het eerste biertje, een IPA met de naam 'Heeren van Borculo' was in no time uitverkocht, weet 'Heer' brouwer Frank Hurkens nog. "Toen zijn we bij de historische vereniging gaan kijken hoe we die naam kunnen exploiteren, want we wilden graag meer mensen ons bier laten proeven." Een tweede biertje volgde. "Het liep zo hard dat we ons afvroegen waar we de hoeveelheid bier moesten brouwen, nu er zoveel vraag is..." Ben Weenink van Erve Kots Lievelde bood soelaas met zijn brouwerij. "Toen zijn we bij hem een pilsener gaan brouwen. Tussen de 900 en 1000 liter. Dat was ook al snel weg. Daarna volgde 'Sufferd' en 'de Grolse Slinge'." Nu wordt gewerkt aan een biertje ter gelegenheid van 350 jaar Achterhoek.

Door Henri Walterbos

Dat wordt een limited edition: 350 flessen 'Sluiter Bier' in éénliterflessen met een beugel, vernoemd naar Willem Sluiter, dominee en dichter, die 350 jaar geleden zijn beroemde dichtregels schreef die worden gezien als het begin van de Achterhoek: 'waer iemand duisent vreugden soek, mijn vreugd is in dees achter-hoek'. De link met de Heerlijkheid Borculo is snel gelegd. 'Sluiter was de kleinzoon van een bierbrouwer uit Neede, zoon van de burgemeester van Borculo, trouwde met een dochter van rentmeester van de Heer van Borculo en onderhield zodoende een hechte band met de grafelijke familie Van Limburg Styrum', zo vertelt het etiket dat op de flessen zal komen.

TIB
Tijdens de presentatie van het biertje 'Sufferd' was Toeristische Informatie Borculo (TIB) aanwezig. "Er zijn inmiddels vele ideeën ontstaan voor een feest en andere initiatieven in en rond de oude Heerlijkheid Borculo, rondom het thema '350 jaar Achterhoek', in een rij van meerdere activiteiten in plaatsen die aan de Berkel liggen. 'Borculo, beleef de Berkelstad' was al bezig een documentaire te maken over de geschiedenis van de Heerlijkheid Borculo, maar die kwamen geld te kort. Het lijkt ons goed dat de jeugd weet hoe het precies zit met onze prachtige geschiedenis, daarom hebben wij gezegd, met meerdere sponsoren, ook graag een bijdrage te leveren." De film wordt in alle scholen binnen de Heerlijkheid Borculo vertoond. "Dat is het huidige Berkelland, met uitzondering van Ruurlo, dat er niet toe behoorde. Toen het idee kwam voor 'Sluiter Bier' hebben we besloten dat biertje in een verpakking te maken met 'een sluiter', een beugel dus. Het past in de tijd van Willem Neerfeldt, de Borculoër die in Groenlo bier ging brouwen, met de bekende afloop."

Schilderij
Op het etiket Willem Sluiter met een biertje in zijn handen. "Het originele schilderij is nageschilderd door collega 'Heer' Menno van Bree. Het origineel staat in Wassenaar, is particulier bezit en kon niet worden uitgeleend voor de viering van 350 jaar Achterhoek. Daarom heeft Menno het nageschilderd van een foto. Een verre nazaat van de dichter heeft al belangstelling voor het portret getoond. We moeten nog bepalen waar we het straks neer gaan hangen. Het biertje waarmee Willem een toast uitbrengt op het feit dat de Achterhoek anno nu 350 jaar bestaat, staat er niet ingeschilderd omdat het schilderij voor meerdere doeleinden wordt ingezet, onder andere de film en de 350 jaar-viering. Dat glas hebben we er later voor het etiket in gefotoshopt." Van de opbrengst stellen de brouwers vijftien procent beschikbaar als sponsoring voor de film.

De flessen staan nu nog leeg op tafel in de kelders van 't Hof. Ideeën over de smaak zijn er al wel. "Het wordt een IPA-achtig biertje met Achterhoekse smaken." 'De Heeren' hoopt op termijn een winstgevende brouwerij te zijn. "Wat we doen moet wel allemaal met de historie van Borculo te maken hebben." Op het krijtbord in de kelders staan al een groot aantal namen die nog op een biertje wachten. "De naam 'Bommen Berend' wordt waarschijnlijk een biertje dat de band met Münster weergeeft. Die willen we dan aanbieden aan de burgemeester van Münster." Ideeën te over.

Samenwerking
Frank Hurkens is enorm blij met de populariteit van speciaal bieren. Heel bijzonder is het dat speciaalbrouwerijen blij met elkaar zijn, elkaar wat gunnen. Inmiddels is een Achterhoeks samenwerkingsverband opgestart met hierin ondermeer Brouwersnös Groenlo, De Borghman Bredevoort, Brouwerij Wentersch, Hackfort Bier en Hogenelst Hop Zieuwent. "Samengaan we een nieuwe bierstijl creëren, een Achterhoekse Pale Ale. Hierin hebben we afgesproken dat alle basisingrediënten, hop en mout, uit de Achterhoek moeten komen. Daarnaast is eenieder vrij om toe te voegen wat ie wil. Het zal gewoon A.P.A. gaan heten met ieder zijn eigen naam op het etiket. We willen samen een eigen Achterhoekse bierstroom verwezenlijken. Achter de schermen wordt nog heel veel bekokstoofd." Ook hier ideeën te over!

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant