De Villa Smits, toen het pand nog in gebruik was als onderdeel van het gemeentehuis. Foto: Rob Stevens
De Villa Smits, toen het pand nog in gebruik was als onderdeel van het gemeentehuis. Foto: Rob Stevens

Gemeente verkoopt Villa Smits in Eibergen

EIBERGEN - De Villa Smits in Eibergen is de voormalige residentie van de burgemeesters van Eibergen en ook nog even van die van Berkelland. Maar sinds het gemeentehuis naar Borculo verhuisde, was het voor de gemeente zoeken naar een geschikte bestemming voor het pand. Een bestemming die ook nog eens recht doet aan het legaat van burgemeester Smits die het pand, met bijbehorende grond en het Kerkloobos, na zijn overlijden in 1924 naliet aan de gemeente Eibergen. Het plan is nu het pand te verkopen aan de firma Nywerv BV die toekomst ziet in de Villa Smits als een 'Huis van de verbinding', een centrum voor bewustzijnsontwikkeling, spiritualiteit en persoonlijke groei. De raad zal hiermee nog moeten instemmen.

Door Rob Stevens

Villa Smits zal een body & mindcentrum worden voor onder meer mindfulness, meditatie, yoga, Tai Chi-Qigong en andere (groeps)lessen. Tevens komt er een kleine bibliotheek gericht op de genoemde activiteiten. Een aantal lessen kunnen in de zomermaanden in het aangrenzende park De Maat worden gegeven. Aan de achterzijde van Villa Smits zal een serre worden aangebouwd.

Als alles volgens planning verloopt zal het pand in 2020 haar nieuwe bestemming daadwerkelijk krijgen. Nywerv BV koopt het pand voor 175.000 euro met daarbij de verplichting om de plannen ook daadwerkelijk te realiseren. Nywerv BV is de enige partij die een bieding heeft gedaan. Het college ziet de plannen van Nywerv BV als een positieve impuls voor Eibergen. Een impuls die ook zou bijdragen aan de ontwikkeling van het toeristisch en recreatieve potentieel van Eibergen. Mogelijk zijn er ook mogelijkheden tot synergie met het ernaast geleden openluchttheater. Nywerv BV wil na de vakantieperiode een informatiebijeenkomst houden over het nieuwe gebruik van Villa Smits.

De eerste letters van Nywerv BV verwijzen naar de achternaam van Eric Nijkamp. Geen onbekende in Berkelland en in de wereld van het vastgoed. Eric Nijkamp is namelijk onder de naam van Nystaete ook de koper van havezathe Huize de Kamp in Neede. De bedoeling is om daar management- en leiderschapstrainingen te gaan geven. Ook kunnen congressen, conferenties en workshops plaatsvinden in De Kamp. Verder moet het mogelijk worden het complex te huren voor huwelijksvoltrekkingen, bedrijfs- en personeelsfeesten, recepties en fairs.

Meer berichten