Afbeelding

Trotse Paul Heutinck ontwerpt Achterhoekse vlag

Algemeen

'Ik weet hoe het voelt de Achterhoek te missen

Door Henri Walterbos

LICHTENVOORDE - Liefst 475 ontwerpen werden ingediend, ruim 380.000 keer werd een stem uitgebracht. De 20 vlaggen met de meeste stemmen werden door een vakjury beoordeeld. Hierin 'vooraanstaande' Achterhoekers. Geboren Achterhoekers of import Achterhoekers met het juiste Achterhoekse gevoel, zoals Annette Bronsvoort (burgemeester gemeente Oost Gelre), Hans Martijn Ostendorp (algemeen directeur van De Graafschap), Otwin van Dijk (burgemeester Oude IJsselstreek), Bennie Jolink (muzikant & kunstenaar), Henk Jan ten Brincke (Prins Carnaval en meesterbrouwer bij Grolsch) en volleybalster Lonneke Sloetjes, inmiddels woonachtig in Lichtenvoorde. "Ik ben zo blij weer hier te zijn. Zo heerlijk rustig. Ik wil hier nooit meer weg. Uiteraard ga ik dit weekend naar de Zwarte Cross. Lekker met de fiets dit jaar," lacht ze, vlak voor de onthulling.

Onthulling
Het is Stefan Groothuis, voormalig topschaatser en medewerker van De Feestfabriek, die het door Stichting Pak An, Grolsch en de Feestfabriek uitgewerkte project op zijn bordje kreeg, onder zijn hoede nam en bekend mag maken wie uiteindelijk het winnende ontwerp maakte. Het betreft een ontwerp van Paul Heutinck uit Winterswijk, geboren en getogen in Beltrum, en even uitgevlogen geweest naar Rotterdam en Dordrecht. "Wat ik heb geprobeerd weer te geven is wat jullie iedere dag zien als jullie op de fiets of in de auto door de Achterhoek heen rijden. Kromme wegen met bomen erlangs, weides, je ziet maïs, kortom het Achterhoekse landschap. Zo ben ik aan die vlag gekomen," vertelt Paul in zijn Bandjeskieken.nl t-shirt. Daarna gaat hij afwisselend in het Nederlands en Achterhoeks verder. "Joa ik bun den kearl van Bandjes kieken. Dat is ok al 'ns deur Stichting Pak An gehonoreerd. In Beltrum kent de leu mi-j as Paul van Jan van Dorus Hanselman. Ik wist neet better dan dat ik doar heuren. Ik ging studeren in het westen, reclame tekenen, kreeg een diploma en kon d'r drek an't wark. Mijn vriendin kwam over, we gingen trouwen, kochten een nieuwbouwhuis, er kwam een winkelcentrum voor de deur, er kwamen een paar kinderen. We hadden alles netjes voor elkaar. Op een dag keek ik zo om me heen en dacht ik 'wat doo ik eigenlijk hier?' We pakten ons boeltje weer in en gingen weer terug. Terugge noar de Achterhook. En vandage stoa ik hier en kiek ik weer um mie hen. En weer zee ik de greune weides, de beume, de kromme weage en al dee fijne leu um mie hen. En ik zee de vlagge. Miene vlagge, vanaf no onze vlagge. Ik zee dee vlagge en ik wet neet better dan da'k hier heur. Dit is mienen Achterhook, hier bun ik thoes," vertelt Paul poëtisch.

'Dissen 't mooiste'
Bennie Jolink staat glunderend toe te kijken en loopt na de officiële plichtplegingen in de richting van Paul om hem nogmaals te feliciteren en complimenteren en samen te poseren, met de winnende vlag in hun midden. Twee trotse Achterhoekers. "Ik vond van begin af an drek dissen al het mooiste," bekent Bennie. "Misschien kump dat ok wal umdat Jamaica mien favoriete vakantieland is. Disse vlagge lik doar wal op. En hee, zee'j dat. Dat greune op de vlagge is het zelfde greun as van Grolsch," lacht Bennie wijzend naar de naam Groslch op de beugel, waaruit hij zojuist een slok heeft genomen. "Verrek joa," lacht Paul. Beide mannen praatten over 'het westen' als ze het over 'achter de IJssel hebben' ze voelen elkaar aan. "Ik weet hoe het voelt de Achterhoek te moeten missen," vertelt Paul Bennie. "Ik ok," knikt Bennie. Zette Paul zijn gevoel om in een vlag, Bennie in honderden liederen. Beiden nu samen behorend tot Achterhoeks cultuurgoed.

De vlag zal voor 15 euro te koop zijn in de webshop van de Zwarte Cross en die van Grolsch. De Graafschap en de gemeente Oost Gelre hebben al aangegeven de vlag het gehele jaar door te laten wapperen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant