Kevin Gotink (rechts) en Jorn Essink doen aan de keukentafel van de familie Gotink uit de doeken dat je bridge speelt samen met een partner die tegenover je zit en tegen twee tegenstanders. Foto: Jan Hendriksen
Kevin Gotink (rechts) en Jorn Essink doen aan de keukentafel van de familie Gotink uit de doeken dat je bridge speelt samen met een partner die tegenover je zit en tegen twee tegenstanders. Foto: Jan Hendriksen

Jorn Essink en Kevin Gotink naar EK Jeugdbridge in Kroatië

RUURLO – Ruurlo is komend weekeinde tijdens de Europese kampioenschappen bridge voor jeugdparen in het Kroatische Opatija met maar liefst twee jeugdspelers vertegenwoordigd. De dertienjarige Jorn Essink komt samen met Gabòr Friesen (13) uit Venray uit in de pupillen categorie onder 16 jaar. Kevin Gotink (24) speelt samen met zijn bridge partner Wisse Huvers (21) uit Leiden in de juniorencategorie onder 26 jaar. Daarnaast neemt Kevin Gotink, die voor de vierde en laatste maal aan een EK jeugdbridge deelneemt, woensdag en donderdag deel aan het EK voor gemengde jeugdparen. In deze categorie speelt Kevin samen met Malene Holm Christensen (20) uit Denemarken.

Door Jan Hendriksen

De Ruurlose deelname is te danken aan bridge docente Joke Gotink (57) die al vele jaren via de Ruurlose Jeugdbrigdeclub Jong Beginnen bridgelessen in Ruurlo en omgeving verzorgt. Bridge is een kaartspel waaraan je veel plezier kunt beleven. Echter wordt het spel niet door jongeren gespeeld. Ruurlo vormt daar een uitzondering op, mede omdat Joke Gotink al vele jaren bridgelessen op onder meer de Kerst Zwartschool verzorgt. Op deze wijze is ook Jorn Essink 'besmet' geraakt met het bridgevirus. De jonge Ruurloër heeft een bovengemiddeld talent voor rekenen. En dat komt hem prima van pas bij dit spel. "Het leuke aan bridge is telkens nieuwe problemen oplossen die je voorgelegd krijgt. Je moet net zoals bij dammen en schaken vooruit denken", zo verklaart de jonge EK-deelnemer die ook actief voetbalt. Jorn behaalde eind mei in Utrecht samen met zijn team 'Plezier is troef' en EK -bridgepartner Gabòr Friesen de nationale bridgetitel in de categorie tot 15 jaar. In aanloop naar het EK oefende het tweetal regelmatig samen. Onder leiding van Joke Gotink werden de laatste puntjes op de i gezet. Voor Kevin Gotink betekent de deelname in Kroatië de vierde en tevens laatste deelname aan een jeugd EK. "Tot onder 26 jaar mag men aan een jeugd EK deelnemen. En aangezien het EK om de twee jaar plaatsvindt is dit mijn laatste deelname", zo verklaart Kevin die het bridgespel bijna letterlijk en figuurlijk met de paplepel door zijn moeder kreeg ingegoten. "Omdat mijn moeder les gaf en mijn beide zussen ook bridge speelden, werd ik ook met bridge groot gebracht", zo verklaart Kevin op bescheiden wijze. Een nationale titel en een aantal tweede en derde plekken behoren inmiddels tot zijn palmares. En ook op de verschillende EK-deelnames waren zijn resultaten verdienstelijk. In 2012 in Denemarken werd Kevin achttiende, in 2014 in Duitsland 45ste en twee jaar geleden in Letland achtste. "Het zou prachtig zijn als ik dat resultaat komende week kan evenaren", zo hoopt de Ruurlose bridger die aan de bridgesport veel (inter)nationale bridgevrienden heeft overgehouden.

Bescherming
Kevin en Jorn doen aan de keukentafel van de familie Gotink uit de doeken dat je bridge speelt samen met een partner die tegenover je zit en tegen twee tegenstanders. Kevin: "Op elk spel probeer je met je partner meer slagen te maken dan de tegenstanders. Dit doe je door te anticiperen op de ontwikkelingen tijdens het spel. Dit klinkt moeilijker dan het in werkelijkheid is. Want iedereen kan bridge leren. Elk spel duurt ongeveer acht minuten." Kevin en ook Jorn spelen het spel ook veel op de computer. En dat werkt af en toe wel eens verslavend. "Als je eenmaal aan het spelen bent tikt de tijd snel weg en moet je je af en toe jezelf in bescherming nemen", zo verklaren beiden in koor. Kevin Gotink komt in competitieverband uit voor Bridgeclub DS'16 uit Driebergen. Ook is hij met enige regelmaat op vrijdagavond te vinden op de 'clubavonden' van Bridgeboerderij 't Onstein in Vorden.

Onmisbaar
Jonge bridgers zijn volgens Joke Gotink onmisbaar voor de Nederlandse Bridge Bond. Als een populaire sport heeft bridge jonge mensen nodig om haar omvang, spreiding en speelniveau ook in de toekomst te behouden. En die toekomst is dichtbij: in 2017 was de gemiddelde leeftijd van NBB-leden al 71 jaar. In 2025 zal dit gestegen zijn naar 77 jaar. Daarom is het belangrijk dat de NBB jeugdbridge stimuleert, zowel in de breedte als op competitieniveau. En daar probeert de Ruurlose bridgedocente nadrukkelijk aan mee te werken. "Maar dat is niet altijd even gemakkelijk. In het verleden verzorgden we als Jong Beginnen op bijvoorbeeld alle Ruurlose basisscholen bridgelessen. Op dit moment beperkt zich dat alleen tot de Kerst Zwartschool. En dan betreft het nog voor een geselecteerde groep leerlingen", aldus Gotink die als 'bridgemoeder' door wijlen François Ivens uit Ruurlo met bridge in aanraking kwam.

Meer berichten