De Poolse diabetes patiëntjes vermaken zich prima in Borculo. Foto PR
De Poolse diabetes patiëntjes vermaken zich prima in Borculo. Foto PR

Vakantieplezier voor zieke Poolse kinderen

BORCULO - Dit jaar vangt de Borculose afdeling van Pax Kinderhulp weer Poolse kinderen op die lijden aan de chronische ziekte diabetes mellitus type I. Het is de 33ste keer dat patiëntjes uit het Poolse Katowice een leerzame en vooral plezierige vakantie mogen beleven in Borculo.

Door Susanne ten Have

"De 22 kinderen zijn in de leeftijd van acht tot en met dertien jaar en komen allemaal uit kansarme gezinnen", vertelt de 71-jarige Toon Baakman. De Borculoër is al een aantal jaren voorzitter van Pax Kinderhulp in Borculo en ontvangt deze bijzondere groep kinderen met open armen. Ze hebben allemaal speciale zorg nodig. "Alle kinderen lijden aan suikerziekte en komen uit arme gezinnen uit het zuidelijke gedeelte van Polen. Je zou zeggen Polen is ondertussen een rijk land en de leefomstandigheden zijn een stuk beter, en dat klopt voor een deel. Maar in het zuiden is juist veel werkeloosheid, omdat daar de mijnen zijn gesloten. Daardoor loopt het gebied erg achter met de rest van het land", legt Baakman uit.

Medisch team
Samen met de kinderen komt een hele medische ploeg mee van het ziekenhuis in Katowice. Zij wijzen aan welke diabetes-patiënten mee mogen naar Borculo. Elk jaar een nieuwe groep kinderen. Dit jaar verblijven Poolse kinderen en hun begeleiders twee weken in een vakantieboerderij. In tegenstelling tot andere jaren, toen duurde de vakantie van Pax Kinderhulp drie weken. "Dat de kinderen nu twee weken blijven heeft niet onze voorkeur. De reden dat het nu een week korter is komt omdat, het steeds moeilijker is om vanuit Polen een medische staf bij elkaar te krijgen", zegt Baakman. De vakantie is ook bedoeld om de kinderen beter te leren omgaan en vertrouwd te raken met hun ziekte. Hoe ze moeten handelen als ze bijvoorbeeld een hypo krijgen en hoe ze hun insulinepomp moeten instellen. "De kinderen leren veel van elkaar, ze zien hoe een ander er mee omgaat. Het is een soort van lotgenotencontact", vertelt de Borculoër.
Dat de vakantie meer oplevert blijkt. Een van de begeleidende verpleegkundigen is destijds zelf als achtjarige patiënt mee geweest naar Borculo voor de vakantie van Pax Kinderhulp. Baakman: "Ze vond het zo leuk dat ze verpleegkundige wilde worden, en toen ze dat eenmaal was is ze zelfs een aantal keer hier geweest om andere patiënten te helpen. Dat is toch geweldig, dit blijft de kinderen hun leven lang bij en ze hebben er echt wat aan."

Behulpzaam
Tot en met 14 juli organiseert het vrijwilligersteam allerlei activiteiten voor de Poolse kinderen. Van de disco in Groenlo tot midgetgolfen. Dit is allemaal mede mogelijk gemaakt door de grote groep vrijwilligers, maar ook mogelijk dankzij de Borculose middenstand die allerlei noodzakelijke levensmiddelen kosteloos leveren. Daarnaast houdt de Borculose afdeling een jaarlijkse collecte om geld in te zamelen. Baakman ervaart deze medewerking als zeer prettig. "Je kan altijd een beroep op de middenstand doen. En tijdens het collecteren hoef je maar Pax Kinderhulp te zeggen en mensen weten waarvoor je komt. De organisatie is een begrip en ligt heel goed in Borculo."

Meer berichten