Rinke Smedinga en Martine Letterie treden als gastspreker op met als thema 'De oorlog van twee kanten'. Foto: PR
Rinke Smedinga en Martine Letterie treden als gastspreker op met als thema 'De oorlog van twee kanten'. Foto: PR

Boekenbeurs en markt ten bate van Westerbork Scholenproject Ruurlo

Algemeen

RUURLO – Voor de zestiende keer organiseert de Stichting Westerbork Scholenproject Ruurlo zondag 24 juni een grote boekenbeurs bij woonboerderij de Wilghenhoeve aan de Tolhutterweg in Ruurlo.

In mei hebben alle leerlingen van de groepen acht van de Ruurlose Basisscholen en Marienvelde Kamp Westerbork bezocht. Om dit ook volgend jaar weer mogelijk te maken wordt onder andere deze boekenbeurs op de Wilghenhoeve georganiseerd. Ook deze keer zijn er duizenden boeken bijeen gebracht in het 'Bakhuus' waarvan alle exemplaren na 2000 zijn uitgegeven. Ook zijn in de grote ruimte gezellige zitjes gecreëerd waar men kan genieten van een lekkere kop koffie of thee met huisgemaakte kruidkoek, en/of een kop soep met een broodje. Bij mooi weer kan men dat ook nuttigen in de grote gezellige tuin.
De markt is verspreid over twee tenten, beide gratis beschikbaar gesteld en opgebouwd door de Motorclub Ruurlo en de familie Dimmendaal. Er is een keur aan leuke artikelen te koop met brocante, sieraden, gehaakte plaids et cetera. Magda en Frans Helmink zijn met jam en honing weer van de partij, hun gehele opbrengst gaat naar het project. Er is tevens een grote verloting verzorgd door secretaris Nel van Waveren-Hogervorst.
Dit jaar wordt de markt opgeluisterd door zangeres Wilma Klein Willink. Zij is haar zangcarrière pas later, maar succesvol begonnen. Ze trad onder andere op in de Doelen in Rotterdam. Ze zingt oude covers van Patsy Cline, Emmylou Harris en Tammy Wynette. Op het terrein van de Wilghenhoeve vinden nog diverse activiteiten plaats, waaronder een ludieke boekverkoop van boeken die zijn uitgegeven vóór 2000, tevens meerdere kramen met brocante.

Rinke Smedinga en Martine Letterie gastsprekers
Als gastsprekers treden Rinke Smedinga en Martine Letterie op. Als thema hebben zij 'De oorlog van twee kanten'. De grootvader van (jeugd)boekenschrijfster Martine Letterie werd in de Tweede Wereldoorlog via Kamp Amersfoort weggevoerd naar het concentratiekamp Neugamme en vermoord. De vader van Rinke Smedinga volgde een SS-opleiding en werkte onder meer in Kamp Westerbork. Martine en Rinke zijn 25 jaar getrouwd en vertellen samen hun indrukwekkende verhaal. Daarna gaan ze in gesprek met het publiek over 'goed en fout'.
Beide schrijvers publiceerden over de oorlog, Martine schreef negen kinderboeken en haar boek 'Groeten van Leo; een kind in Kamp Westerbork' is onlangs genomineerd voor de Thea Beckman-prijs als beste historische kinderboek. Rinke publiceerde over zijn familiegeschiedenis en won de Plantage Poëzieprijs met een gedicht over de oorlog. Hun achtergrond verschilt, maar bindt hen in de ambitie om te leren van de oorlog en om er in openheid met anderen over te kunnen praten, ongeacht het verleden van hun familie en opvatting. Rinke en Martine zullen hun boeken meebrengen.

Komt allen en steun het Westerbork Scholenproject, zodat we de kinderen mee kunnen geven: 'Vrijheid is niet vanzelfsprekend'.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant