Figuranten voor de documentaire van Stichting Borculo beleef de Berkelstad. Foto: Rob Weeber
Figuranten voor de documentaire van Stichting Borculo beleef de Berkelstad. Foto: Rob Weeber

Opnames documentaire over geschiedenis Borculo begonnen

Algemeen

BORCULO - De vraag welke tijd hier werd uitgebeeld, had een mooie quizvraag kunnen zijn aan omstanders die woensdagavond langs het brandweermuseum in Borculo liepen. Enkele figuranten uit de nieuwe documentaire van de Stichting Borculo beleef de Berkelstad waren bijeengekomen en vertegenwoordigden zo'n 600 jaar Borculose geschiedenis. Onder aanvoering van de Heer van Borculo, stichting voorzitter Peter Nieuwenhuis, werd een groepsfoto gemaakt als een soort 'startmarkering' voor de productie van de documentaire.

Door Rob Weeber

Het gaat hier over het laatste project van de stichting Borculo beleef de Berkelstad, een verzameld werk in documentairevorm van alle historische projecten die ze de afgelopen jaren heeft uitgevoerd. Dat begon in 2015 met de onthulling van het beeld van Willem Keizer, de laatste Berkelschipper van Borculo tussen 1880 en 1890 en eindigde drie jaar later met het beeld van Erfstadhouder prins Willem V, de man die in 1777 de Heerlijkheid Borculo kocht en een stoeterij in het kasteel vestigde.

Tussen beide onthullingen werden nog elf projecten gerealiseerd, waaronder vier muurgedichten, een stadswandeling langs het Joodse leven in Borculo en een tijdlijn tussen het Muraltplein en de Hoflaan/Hofstraat. Al deze projecten worden in vier documentaires van dertig minuten elk verfilmd en aangeboden aan alle basisscholen van de Heerlijkheid Borculo, Neede, Eibergen, Haarlo, Geesteren, Gelselaar en Borculo. Ruurlo valt er buiten, want de Heerlijkheid Borculo had daar geen 'bestaan'. Doel van het project is de jeugd kennis te laten maken met de eigen geschiedenis. Feitelijk is het lesmateriaal, waarmee eveneens naar buiten kan worden gegaan. Naast de films is er namelijk straks ook een stadsapp, geproduceerd door Taff, waarmee een interactieve stadswandeling door de geschiedenis kan worden gemaakt. Het geheel kost 24.000 euro en is hoofdzakelijk door fondsen en bedrijfsleven opgebracht.

De documentaire wordt gemaakt door Albert Bakker Video uit Ruurlo, waarbij ook gebruik wordt gemaakt van een drone. De eerste opnames waren vrijdag 8 juni tijdens de Gelredagen. Toen lag Berkelzomp de Jappe in het centrum van Borculo. En dus moest Willem Keizer naar de watermolen komen om de boot met zijn lading te besturen. De watermolen was eind 14de eeuw in het bezit van de Heer van Bronckhorst, Heer van de Heerlijkheid Borculo. De tweede opname gaat over het thema handel en laat onder andere De Lebbenbrugge in beeld. Deze Saksische boerderij was ook het jachthuis van de Heren van Borculo. Daarnaast had het de functie van herberg en tolhuis. Andere filmopnames zijn bijvoorbeeld het oppakken van een Joods meisje in de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding in 1945.

Natuurlijk komt ook het bier terug in de documentaire. De brouwers voor de He(e)ren van Borculo, de familie van Hal, oefenden in de 17de eeuw hun vak uit op de plek waar nu het brandweermuseum staat. Het verhaal gaat dat in 1615 Willem Neerveldt vanuit Borculo naar Groenlo ging en daar het latere Grolsch bier brouwde. In aansluiting daarop hebben de Heeren van Borculo het nieuwe biertje 'Grolsche Linge' uitgebracht, compleet met het verhaal. De planning is dat eind september 2018 alle opnames klaar zijn, waarna de montage kan beginnen. Eind 2019 moet de gehele documentaire, tezamen met de stadsapp, gereed zijn.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant