Geslaagd benefietdiner: Borculose synagoge uit de schulden

BORCULO - De Stichting Synagoge Borculo hield op maandag 4 juni een benefiet diner om het laatste deel (33.000 euro) van de hypothecaire schuld af te kunnen lossen. Deze hypotheekschuld was ontstaan door de noodzakelijke renovatie van de synagoge welke een aantal jaren geleden plaatsvond.

Het diner werd gehouden in restaurant Peters in Borculo. Ondernemers uit Borculo waren uitgenodigd om deel te nemen aan het diner en een financiële bijdrage te leveren. Hieraan was in groten getale gehoor gegeven. De gangen van het diner werden afgewisseld met een sprekers zoals oud-minister Henk Kamp, Helma Coolman van de NOS en cultuurhistoricus Jaap Nijstadt uit Gelselaar. De leerlingen van leerjaar 3, vakrichting bloemwerk, van het AOC te Borculo, hadden de zaal prachtig aangekleed met diverse bloemstukken .
Als eregast was aanwezig de orthopedisch chirurg David Lowenberg uit de Verenigde Staten. Zijn vader Willy Lowenberg woonde in Borculo en overleefde zeven concentratiekampen. Vorig jaar doneerde David voor de synagoge. Aan het eind van de avond werd het resultaat bekend gemaakt door de penningmeester van de stichting, Jan Willem de Wijs. Met genoegen berichtte hij de stand van zaken: Door de netto opbrengst van het diner, vier grote donaties van lokale ondernemers en een bijdrage van David Lowenberg kan de hypothecaire schuld volledig worden afgelost.
Het bestuur van de Stichting heeft nu, door het wegvallen van een grote jaarlijkse financiële last, de mogelijkheid om meer culturele en educatieve activiteiten in en om de synagoge te organiseren. Maar vooral voor het behoud van het gebouw, om herinneringen tastbaar te houden voor de komende generaties, is het een fantastisch resultaat.

Meer berichten