Illegale stort bij Kringloopwinkel De Cirkel in Borculo. Foto: Mervyn
Illegale stort bij Kringloopwinkel De Cirkel in Borculo. Foto: Mervyn (Foto: )

Kringloopwinkel De Cirkel heeft last van illegaal storten

BORCULO - De circulaire economie is een gevestigd begrip aan het worden, maar dat wil niet zeggen dat er af en toe niet wat overblijft wat gestort moet worden. Maar storten kost geld en dat is blijkbaar voor een aantal mensen reden genoeg om het illegaal te dumpen. Een van de plekken waar dit gebeurt, is bij de Kringloopwinkel De Cirkel in Borculo. Het komt meer en meer voor dat er buiten de openingstijden rotzooi tegen de hekken wordt gedumpt dat rijp voor de stort is. De kringloopwinkel zit ermee in de maag. Niet alleen draaien zij voor de kosten op, maar het is ook niet zonder gevaar voor spelende kinderen voor wie rommel aantrekkelijk is.

Door Rob Weeber

Kringloopwinkel De Cirkel is sinds drie jaar gevestigd in Borculo en ziet de belangstelling voor de winkel alleen maar toenemen. Net als de andere vestiging in Deventer biedt het naast tweedehands spullen ook outletproducten aan. Stoffen banken bijvoorbeeld kunnen nieuw gekocht worden, zelfs in de gewenste kleur. Ook bedden en aanverwante producten zoals kussens zijn nieuw te koop. Daarnaast is het een typische kringloopwinkel, vol met van alles en netjes gesorteerd op productgroep. Vrijwilliger Mervyn ziet echter het dumpen met lede ogen aan. "Met vijf vrijwilligers doen wij er alles aan om een aantrekkelijke winkel te hebben. Alle inkomende goederen worden netjes gesorteerd naar bruikbaar en onbruikbaar. Wat onbruikbaar is, wordt apart gelegd en afgestort. Dat kost veel geld. Als particulier bedrijf ontvangen we geen subsidies, dus iedere euro die we niet hoeven uit te geven, is welkom. In de afgelopen maand bijvoorbeeld hebben we in Deventer voor bijna 3000 euro gestort. Natuurlijk hoort dat bij het soort winkel dat we exploiteren, maar het illegaal dumpen van meestal onbruikbare spullen jaagt ons op kosten. We begrijpen best dat de stortingskosten voor bepaalde mensen een hele uitgave zijn en in sommige gevallen komen we wel eens tegemoet. Maar het begint bij het inleveren tijdens de openingstijden. De gemeente kan niets doen omdat alles op onze grond wordt gestort. Het gevolg is nu wel dat we camera's neerhangen en de beelden ervan met de politie gaan delen. Mensen die op deze manier betrapt worden, krijgen straks een factuur thuis."

Naast de verkoop van goederen biedt De Cirkel ook diensten aan. Op verzoek ontruimen ze woningen en verrichten meteen kleine reparaties. Een ontruiming kan in een adem worden gecombineerd met een verhuizing naar de nieuwe woning, door geheel Nederland. Maar het kan ook zijn dat de woning leeg moet worden gemaakt na het overlijden van de bewoner. Voordeel is dat ze bij een ontruiming de bruikbare spullen via de winkel kunnen aanbieden. Niets wordt zomaar weggegooid. Verder worden spullen op verzoek thuis opgehaald. De openingstijden zijn van maandag tot en met zaterdag 09.00 – 17.00 uur. Via Facebook kan ook daarbuiten contact worden gelegd.


Facebook: Kringloop & Outlet De Cirkel Borculo

Meer berichten