Als blijvende herinnering aan de familiereünie werd er door Jan Lievestro en Bert ten Arve een appelboom op het erf van de boerderij geplant met op de plaquette de tekst 'Lievestro Reünie 300 jaar 2-6-2018'. Foto: Jan Hendriksen.
Als blijvende herinnering aan de familiereünie werd er door Jan Lievestro en Bert ten Arve een appelboom op het erf van de boerderij geplant met op de plaquette de tekst 'Lievestro Reünie 300 jaar 2-6-2018'. Foto: Jan Hendriksen. (Foto: )

Familiereünie 300 jaar Lievestro levert onverwachte ontmoetingen op

RUURLO – Het 'verwijsbord' van voormalig Hotel Lievestro dat ooit aan de Groenloseweg stond verwees afgelopen weekeinde aan de Zelhemseweg de weg voor de reünisten naar boerderij Lievestro waar een grootschalige familiereünie plaatsvond van de oorspronkelijke Ruurlose familie Lievestro met al haar verbasteringen zoals Livestro, Livestroo, Lievestroo of Lievenstroo in het kader van het driehonderd jarig bestaan van boerderij Lievestro. En dat leverde onverwachte ontmoetingen op.

Door Jan Hendriksen

Ruim 150 nazaten van Teunis Dercks Ter Vrugt en Berentje Wessels hadden gehoor gegeven aan de uitnodiging van het 'Comité Lievestro Reünie 2018'. Hun eerste dochter Anna kreeg bij haar doop in 1718 namelijk als eerste de officiële familienaam Lievestro, genoemd naar het erf met de naam Lievestro aan de Zelhemseweg waar zij woonden. "Daarom hebben we iedereen waarvan de vader of opa Lievestro, Livestro, Lievestroo, Livestroo of Lievenstroo heet met partners en kinderen uitgenodigd voor de reünie bij de boerderij waar het driehonderd jaar geleden allemaal begon", zo verklaarden de Ruurlose neven Jan (70) en Johan (57) Lievestro die deel van het 'Comité Lievestro Reünie 2018 uitmaakten. En dat leverde leuke kennismakingen op tussen mensen die elkaar totaal niet kenden. Zo was de van oorsprong de uit Putten afkomstige familie Livestro aanwezig. Vader Immanuel (51) was met zijn vrouw Marjolein en zes van zijn zeven kinderen van de partij. "Ik ben ooit al eens op zoek geweest naar mijn voorouders. Heb daarvoor het kerkhof in Ruurlo bezocht en ook ben ik al eens bij deze boerderij geweest. Dit is een prachtig initiatief. Jammer genoeg hebben lang niet alle nazaten gehoor gegeven aan de uitnodiging. En dat is best wel jammer. Want de reünie is groots, uitgebreid en zeer origineel opgezet met een prachtige stamboom overzicht." Iedere reünist droeg onder zijn naam een serie cijfers die verwees naar de generatie en of men de eerst telg of de daaropvolgende nakomeling was. De familie Ten Arve die gastheer was voor de reünie begon zaterdag met een kennismaking, een fotosessie en een uitgebreid spellen circuit. Zo kon men onder meer klootschieten, ringsteken met een dogcart, klepel- en boogschieten en een 'bolleke' houtzagen. Historische Vereniging Old Reurle had een informatiestand ingericht over de geschiedenis en klompenmaker Harry Ezendam (67) uit Goor verzorgde een demonstratie klompenmaker. In het verleden runde een van de families Lievestro in Ruurlo namelijk de klompenfabriek Swift. Bakkerij Lievestro uit Ruurlo had speciale stroopwafels gebakt voor de reünie.

Prachtig
Tot de oudste reünisten behoorden Riek Hakken-Lievestro (88) en Riek Lievestro-Ribbers (90) uit Ruurlo. Beiden genoten zichtbaar van de samenkomst. Dat deden ook Hennie (58), Ineke (55) en Robert (31) Lievestro uit Ruurlo. "We behoren niet tot de 'tak' van Jan en Johan Lievestro die eens in de drie tot vijf jaar een Lievestro reünie organiseren. We hebben ons dan ook direct aangemeld. Prachtig." Ook Hennie, Ineke en Robert vinden het jammer dat niet meer 'Lievestro's' zich hadden aangemeld.

Blijvende herinnering
In het kader van het driehonderd jaar bestaan van de familienaam Lievestro was er ook een speciaal familiewapen gemaakt waarin de kenmerken stro, de Ruurlose Hazewindhond, lisdodden als verwijzing naar het nabij gelegen 'Lievestro's Ven' en de kleuren van de familie Van Heeckeren, lange tijd eigenaar van boerderij Lievestro waren verwerkt. Als blijvende herinnering aan de familiereünie werd er door Jan Lievestro en Bert ten Arve een appelboom op het erf van de boerderij geplant met op de plaquette de tekst 'Lievestro Reünie 300 jaar 2-6-2018'.

Meer berichten