Het winnende Zweedse team van Kalmar FF. Foto: Kees Avé

'Eindelijk hebben we kampioenen in huis' Zweedse Kalmar FF winnaar Karel Stegemantoernooi 2018

Algemeen

RUURLO – Zowel tijdens de 'meeting' voorafgaande aan het toernooi in het clublokaal, de officiële ontvangst van de teamafgevaardigden bij De Heikamp als tijdens de officiële opening en sluiting van het toernooi op sportpark 't Rikkelder werden ze bedankt voor hun medewerking en gastvrijheid. De gastgezinnen. Ze zijn de belangrijkste zo niet de onmisbare spil en schakel tijdens het jaarlijkse Karel Stegeman Toernooi van VV Ruurlo. Zo ook tijdens de 34ste editie van het internationale jeugdige voetbalevenement voor jongens onder de negentien jaar dat van van zaterdag 19 tot en met zondag 21 mei tijdens het Pinksterweekeinde plaatsvond.

Door Jan Hendriksen en Hans Schurink

"Goed voetbal vormt natuurlijk de basis van het toernooi. Maar het verblijf van de jeugdige voetballers in de gastgezinnen vormt een belangrijk leermoment voor de ontwikkeling daarvan", zo concludeerde voorzitter Henry Meutstege van VV Ruurlo, toen alle delegaties van de deelnemende teams door burgemeester Joost van Oostrum van de gemeente Berkelland zaterdagmorgen officieel door de gemeente bij De Heikamp welkom werden geheten.
Ook dit jaar waren er weer rond de negentig gastgezinnen die aan de basis stonden van een zeer geslaagd toernooi. Een van die families is de familie Laarman. Al zeventien jaar zijn Gerrit en Diny Laarman als gastgezin aan het toernooi verbonden. Vele nationaliteiten hebben ze over de vloer gehad: Denen, Finnen, Oostenrijkers en Oost-Europeanen. Twee Zweedse jongens van Kalmar FF waren dit jaar te gast bij Gerrit en Diny. Nog nooit hadden ze kampioenen van het toernooi over de vloer gehad. Tot afgelopen Pinksterweekeinde. Het Zweedse Kalmar FF won namelijk het toernooi. En dat werd uitbundig gevierd. Naast de familie Laarman vormden de families Van der Lecq (twee keer), Tilleman, Zenderink, Hendriksen, Van der Scheur, Braakhekke en Hakken misschien wel de meest fanatieke gastgezinnen van het toernooi. Op zich was dat al een kampioenschap waard. De 'partytent' die was opgezet tussen het Plus Kogelman veld (hoofdveld) en het Gerard Gotink veld (veld 2) vormde drie dagen de centrale locatie voor de negen gastgezinnen die hun team hartstochtelijk aanmoedigden. De overwinning van Kalmar FF werd na afloop uitbundig gevierd. "Dit is prachtig. We waren nog nooit 'kampioen'. Nu blijven we volgend jaar ook nog gastgezin", zo verklaarde Gerrit Laarman, terwijl het winnende team de grote Karel Stegeman wisselbeker van het toernooi uit handen van Bert Stegeman in ontvangst nam. Vorig jaar werd Kalmar FF vierde.

Record uit de boeken
De winnaar van het KST 2017, Sparta Rotterdam, wist dit jaar opnieuw door te dringen tot de finale. De Spartanen moesten het hierin dus opnemen tegen Kalmar FF, dat in de halve finale hun landgenoten van Halmstads BK met 3-0 terechtwees. Sparta had in de halve eindstrijd de grootste moeite met het Belgische KV Mechelen en scoorde pas kort voor het einde de enige en winnende treffer. De Belgen wonnen overigens wel de Henk Wedt Trofee, de beker voor de sportiefste ploeg en hun speler Arno van Keilegom ontving de prijs voor de beste speler van het toernooi. In de finale bleek Kalmar FF uiteindelijk te sterk voor Sparta. De Zweden wonnen met 1-0. Het enige doelpunt in de finale werd gescoord door Alexander Ahl Holmström. Het was de achtste goal van Holmström, die zich kon laten kronen tot topscorer van het toernooi. De Zweed is hierdoor topscorer aller tijden op het KST, want nog nooit eerder scoorde een speler dit aantal treffers. Het oude record stond op naam van Dávid Horváth, die in 2004 namens het Hongaarse Ferencváros zeven keer scoorde.

Brazilianen laatste
Vooraf was er verwachtingsvol naar het Braziliaanse Ceilândia EC uitgekeken, maar de debutant uit Ceilândia kon deze verwachtingen niet waarmaken. In de strijd om de elfde de twaalfde plaats wist het team niet van VV Ruurlo te winnen, 0-0, waarna de thuisploeg de strafschoppen beter nam dan zijn Zuid-Amerikaanse opponent. Trainer Frits van der Worp van het Ruurlose KS team was trots op zijn jongens. "We hebben ondanks dat we niet gescoord hebben goed gepresteerd in de wetenschap dat we een jong team hadden. Omdat het eerste elftal met Pinksteren competitieverplichtingen had 'misten' we maar liefst zeven spelers die normaliter in dit team waren vertegenwoordigd."

Afmelding
FC Twente, dat vrijdag voorafgaand aan het toernooi nog een competitiewedstrijd tegen FC Emmen moest spelen, ondervond het niveau van het toernooi aan den lijve en moest genoegen nemen met de negende plaats, net voor het debuterende Duitse 1.FC Union Berlin. NAC Breda werd evenals vorig jaar zevende door in hun finalewedstrijd het Deense AC Horsens achter zich te laten. De Denen kwamen overigens pas één week voor het toernooi in beeld en konden debuteren als vervanger van het Servische FK Brodarac, dat zich op het allerlaatste moment afmeldde voor het toernooi. Van de debutanten presteerde Slovan Bratislava het best. De Slovaken wonnen de wedstrijd om de vijfde en zesde plaats met 2-0 van het Kroatische NK Lokomotiva uit Zagreb. Ze hadden met Martin Trnovsky ook de beste keeper van het toernooi in huis.

Uitslagen
1. Kalmar FF (Zweden); 2. Sparta Rotterdam 3. KV Mechelen (België); 4. Halmstads BK (Zweden); 5. SK Slovan Bratislava (Slowakije); 6. NK Lokomotiva (Kroatie); 7. NAC Breda; 8. AC Horsens (Denemarken); 9. FC Twente; 10. 1.FC Union Berlin (Duitsland); 11. VV Ruurlo; 12. Ceilândia EC (Brazilië). Henk Wendt Trofee (fair-play): KV Mechelen. Beste speler: Arno Van Keilegom (KV Mechelen). Beste keeper: Martin Trnovsky (SK Slovan Bratislava). Topscorer: Alexander Ahl Holmström (Kalmar FF) acht doelpunten.