De jeugd vermaakte afgelopen weekeinde in het zwembad zich met een tien meter groot Piratenschip. Foto: Jan Hendriksen.
De jeugd vermaakte afgelopen weekeinde in het zwembad zich met een tien meter groot Piratenschip. Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

Recreatiebad de Meene is méér dan alleen zwemmen

Algemeen

Alles valt op zijn plaats tijdens openstelling 45ste zwemseizoen

Door Jan Hendriksen

RUURLO – Alles viel zaterdag tijdens de opening van het 45ste zwemseizoen van Recreatiebad de Meene samen en op zijn plaats. Een vernieuwde plaza, een nieuw bekleed peuterbad, diverse nieuwe speelobjecten en een enorm opgeknapt park. En dan ook nog eens het fantastische voorjaarsweer met zomerse temperaturen op de barometer. Dat alles resulteerde in een ongekende bezoekersstroom. Ook zondag wisten de zwemliefhebbers het recreatiebad te vinden. Van ver buiten de regio was men naar Ruurlo gekomen. Het totaal kwam zaterdag en zondag op twaalfhonderd bezoekers uit.

Als we zaterdagmiddag in de sfeervol nieuw ingerichte plaza samen met voorzitter Erik Aagten en vice-voorzitter en pr-man Bas Bernauer van Stichting Zwembad Ruurlo (SZR) plaatsnemen, worden we getrakteerd op een heerlijke petit-four met daarop de tekst '45 jaar de Meene'. Aagten en Bernauer glunderen van oor tot oor. De toestroom van zwemliefhebbers is in het eerste uur van de gratis openingsmiddag direct al ontzettend groot. "Als dit een voorbode mag zijn op ons 45ste zwemseizoen dan kan het dit jaar niet meer stuk", zo verklaart Aagten die direct de trouwe fanatieke tientallen vrijwilligers benoemd. "Zonder hen hadden we alle vernieuwingen niet kunnen uitvoeren."
De afgelopen jaren is het bestuur van SZR bezig geweest om een meerjarenplan uit te rollen. Achter de schermen werden plannen bedacht en contacten gezocht. Eén van de onderdelen van deze plannen was het werven van vrijwilligers. Net als elk zwembad kan ook zwembad de Meene niet meer zonder vrijwilligers. Inmiddels zijn er zo' n dertig vrijwilligers die diverse werkzaamheden uitvoeren, variërend van het groen onderhoud, technische grote en kleine klussen tot kantinewerk. Dit seizoen zullen bovendien voor het eerst 'lifeguards' worden ingezet. Bas Bernauer: "Lifeguards zijn opgeleide vrijwilligers en vakantiekrachten die naast het badpersoneel toezicht bij het bad houden."
De door het bestuur opgestelde meerjarenplanning kende vorig zwemseizoen zijn eerste fase. Zo werd bijvoorbeeld een nieuw terras aangelegd. Het bestuur is zeer blij dat dit seizoen ook voor de bezoekers zichtbaar is wat er de afgelopen paar jaar aan de bestuurstafel bedacht en besloten is. Zo is bijvoorbeeld de Meene Plaza vernieuwd en heeft een prachtige warme, uitnodigende uitstraling gekregen die bijna vijftig zitplaatsen telt. Het is dan ook logisch dat het assortiment is uitgebreid. In deze ruimte mag men haar eigen meegenomen etenswaren en drinken niet nuttigen.

Educatief peuterbad
Als we samen met Erik Aagten en Bas Bernauer een rondgang over het recreatiebad maken dan valt het op dat is er veel veranderd is rondom het peuterbad. Het bad zelf is opnieuw bekleed en het terrein erom heen heeft een grote snoeibeurt gekregen en is klaargemaakt voor de nieuwe speelobjecten die binnenkort geplaatst zullen worden en het spraypark dat volgens de planning volgend seizoen gerealiseerd zal worden. "De bedoeling is dat er zo een educatief peuterbad zal ontstaan", zo verklaart Erik Aagten.

Recreatieveld
Recreatiebad de Meene is méér dan alleen zwemmen. Dat blijkt ook uit het recreatieveld achter op het terrein dat voorzien is van prachtige goals, baskets en een vergroot beachvolley- en handbalveld. Dit veld wordt onder andere op maandagavond door volleybalvereniging Tornax gebruikt en dinsdagavond komen de handballers van handbalvereniging Blauw Wit beachhandballen.

Bloemenzee
"En dan hebben we nog niet eens over de 'bloemenzee' die er binnenkort te zien als men het Ap Snijdersplein van het recreatiebad opdraait. Op het braakliggende terrein waar ooit een midgetgolfbaan lag, worden binnenkort bloemen gezaaid. Op termijn willen we deze ruimte een nieuwe bestemming geven. Welke? Er zijn verschillende opties", aldus Bas Bernauer.

Trots
Het bestuur van Stichting Zwembad Ruurlo zit niet stil en heeft de wens dat voor iedereen duidelijk wordt dat de Meene meer is dan alleen een zwembad. Diverse activiteiten kunnen voor verenigingen, straten, bedrijven of grote en kleine groepen op maat volledig worden verzorgd. Recreatiebad de Meene ziet hoewel de toekomst voor zwembaden altijd spannend blijft, deze toch met vertrouwen tegemoet. Bas Bernauer "Al is het alleen maar omdat de Ruurlose bevolking en ver daarbuiten duidelijk laat merken trots te zijn op hun zwembad en iedereen die de de Meene dit seizoen bezoekt zal kunnen beamen dat die trots volkomen terecht is."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant