De jubilerende klootschietvereniging 't Broek nam zelf ook aan het toernooi deel. Foto: Jan Hendriksen.
De jubilerende klootschietvereniging 't Broek nam zelf ook aan het toernooi deel. Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

Geen racemotoren maar klootschieters op Varsselring

Algemeen

HENGELO (G)/RUURLO – Geen knerpende scheurende motoren maar kloten die honderden meters bijna geruisloos over het vlakke asfalt rolden. Waar zondag 6 mei motorracers op het stratencircuit van De Varsselring weer hun rondjes draaien waren het klootschieters die zaterdag de kloten er lieten rollen. Klootschietvereniging 't Broek uit Ruurlo organiseerde in het kader van haar veertigjarig bestaan eenmalig een klootschiettoernooi op het bijna vijf kilometer lange Hengelose stratencircuit.

Door Jan Hendriksen

Bijna vijftig teams van vier personen hadden zich aangemeld voor het toernooi. En als het aan de klootschieters ligt krijgt het toernooi een vaste kalenderdatum binnen de Achterhoekse Klootschieters Federatie (AKF) en de Nederlandse Klootschieters Bond (NKB). Want zoveel werd na afloop wel duidelijk van het perfect georganiseerde jubileumtoernooi. Iedereen was laaiend enthousiast over het parcours. Verdeeld over drie wedstrijdklassen, een vrije-, mix-, vrouwen- en een 55+ klasse streden de 49 deelnemende teams om de hoogste eer. Landskampioen Mander uit het Twentse Mander was een van de deelnemers uit de landelijke straatcompetitie. Daarnaast waren diverse teams uit de klootschietfederaties Achterhoek (AKF) en IJsselstreek (KFIJ) van de partij zoals Klein Dochteren, Respelhoek (Geesteren), Eibergen, Zwolle, Dijkhoek, Warnsveld, 't Woudhuis (Apeldoorn) en natuurlijk 't Broek zelf. Ook diverse plaatselijke teams hadden zich ingeschreven in de vrije klasse zoals De Morsboys, De Stobbe en Team Piet uit Ruurlo en de Heksenlaak uit Barchem. Als uitvalsbasis voor het toernooi fungeerde Eetcafé De Veldhoek in Veldhoek en als startlocatie de chicane aan de Venneweg.

Perfect
Dat de kloot perfect over het asfalt rolde lieten de wedstrijddeelnemers in de eerste klasse bij de mannen zien. Zwolle won het toernooi in 37 schoten en 102 meter. "Dat betekent dat er gemiddeld ruim honderddertig meter per worp werd gegooid. En dat is ver. De weg is breed maar technisch wel moeilijk omdat het grotendeels 'rond loopt'", zo verklaarde wedstrijdleider Wilfried Zieverink. Het parcours van De Varsselring werd door sommige klootschieters dan ook vergeleken met het TT- circuit in Assen waar in het verleden ook steevast jaarlijks klootschietwedstrijden plaatsvonden. Er werd dan ook geopperd om het 'stokje' van Assen over te nemen en jaarlijks een wedstrijd op De Varsselring te organiseren. "Daar staan we open voor. Maar of het organisatorisch haalbaar is moeten we nog evalueren", aldus Zieverink. Winnaar in de tweede mannenklasse werd KVKL 3 uit Losser met 42 schoten en honderd meter. De derde mannenklasse werd overtuigend gewonnen door KVKL 1 (46-45). De vrije klasse werd een prooi voor 't Loo uit Eibergen (40-70) gevolgd door Wildenborch 1 uit Vorden (46-100). De Morsboys uit Ruurlo bestaande uit Bennie Hoffmann, Willy Kuenen, Frans Rooks en Benny Schepers werd vierde (48-65). Als elfde en laatste eindigde in de vrije klasse Team Piet (Martijn Bruil, Piet, Ruud en Wessel Tilleman) met 72 schoten en achttien meter. De mixklasse werd gewonnen door Respelhoek 3 (41-47), de vrouwenklasse door 't Woudhuis 1 (49-22) en de 55+ klasse door De Vijfsprong uit Ootmarsum (44-26).

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant