Onder toeziend oog van de Ruurlose wijkagent Tom Nijland gingen de leerlingen vanaf het Kerkplein van start voor het verkeersexamen. Foto: PR.
Onder toeziend oog van de Ruurlose wijkagent Tom Nijland gingen de leerlingen vanaf het Kerkplein van start voor het verkeersexamen. Foto: PR. (Foto: Jan Hendriksen)

'Kinderen zouden beter om zich heen moeten kijken'

RUURLO – Voor 71 leerlingen van drie Ruurlose basisscholen was het vorige week een belangrijke week. De theoretische fietstoets en het praktische schoolverkeersexamen, onderdelen van het landelijke schoolverkeersexamen, stonden op het programma.

Door Jan Hendriksen

Kinderen die pas laat hun hand uitsteken bij het afslaan. Dat was het meest opvallende dat de vrijwilligers van Veilig Verkeer Nederland afdeling Berkelland/Ruurlo en de Politie Berkelland vorige week opviel tijdens het jaarlijkse schoolverkeersexamen voor leerlingen uit groep zeven van de Kerst Zwart, Willibrordus en Wonderwijs. "Beter is om de hand ruim van te voren uit te steken tijdens het afslaan", zo verklaart bestuurslid Peter Gort van Veilig Verkeer Nederland afdeling Berkelland/Ruurlo.

Ook was een veel voorkomende fout dat de kinderen niet kijken of juist de verkeerde kant op kijken bij het afslaan. Peter Gort: "De kinderen zouden beter om zich heen moeten kijken. Bij het afslaan is het belangrijk om over je schouder te kijken. Dit ook in verband met steeds meer stillere elektrische auto's welke je niet of slecht hoort aankomen."

Er waren dit jaar 71 Ruurlose kinderen ingeschreven voor het schoolverkeersexamen. Daarvan hebben er 69 theorie-examen gedaan. De kinderen kregen 25 inzichtelijke verkeersvragen welke allemaal gemaakt moesten worden. Van de 25 vragen moest men minimaal zestien antwoorden goed hebben. Dan was men geslaagd. Twee kinderen waren in eerste instantie gezakt voor het theorie examen en hebben met een herexamen alsnog hun examen gehaald.

Donderdag namen zeventig kinderen deel aan het praktijkexamen, inclusief twee kinderen van groep acht; één kind uit groep zeven deed niet mee. Van de zeventig leerlingen zijn er helaas vier leerlingen gezakt. De kinderen mochten maximaal zes fouten maken op het parcours.

De kinderen die gezakt zijn voor het praktijkexamen kunnen dit gelukkig volgend jaar over doen.

Oefenen
De kinderen moesten op alfabetische volgorde met een genummerd hesje de route van bijna vier kilometer door het centrum van Ruurlo afleggen. Onderweg stonden tien vrijwilligers van
Veilig Verkeer Nederland afdeling Berkelland/Ruurlo ter controle.

De route was vooraf aan de kinderen beschikbaar gesteld om te oefenen en door middel van bordjes konden de kinderen tijdens het examen vanaf het Kerkplein de route fietsen. "Tijdens het uitzetten van de route hebben wij dan ook enkele tientallen ouders met kinderen zien fietsen", aldus Gort.

School De Driesprong neemt eens in de twee jaar deel aan het examen.

Meer berichten
 

Nieuwsoverzicht

Meer berichten