De tuin van de familie Bannink in Barchem. Foto: PR
De tuin van de familie Bannink in Barchem. Foto: PR (Foto: Jan Hendriksen)

Open-tuinenweekend in Barchem en Ruurlo

RUURLO/BARCHEM – Een drietal tuinliefhebbers in Ruurlo en Barchem heeft na het succes van de laatste drie jaar opnieuw de koppen bij elkaar gestoken en stelt hun voorjaarstuin open voor tuinliefhebbers. Het zijn drie totaal verschillende tuinen. Bezoekers zijn op zaterdag 21 en zondag 22 april van 10.00 tot 17.00 uur welkom in de tuinen van Bannink, Hof te Ruurlo en De Krosenbrink.

De tuinen zijn op redelijke afstand van elkaar dus het is mogelijk om er per fiets langs te gaan. Tuin Bannink en tuin Hof te Ruurlo liggen zo'n vijf kilometer uit elkaar. De Krosenbrink ligt daar tussen in. Het is voorjaar en er is al veel te zien in deze tuinen. Maar een week koud weer of juist warm maakt een groot verschil.

De tuin van de familie Bannink aan de Lochemseweg 6 in Barchem is een wat kleinere tuin, ongeveer 950 vierkante meter. De tuin bestaat uit een voor- en een achtertuin met ieder een eigen sfeer. De belijning is strak maar de beplanting uitbundig. Er zijn diverse gezellige zitjes en hoekjes. Eind april staan er heel veel tulpen in bloei die als een slinger door de tuin lopen. Het is een knusse tuin. Entree: vrije gift. Koffie en thee verkrijgbaar.

De tuin Hof te Ruurlo aan de Borculoseweg 40 in Ruurlo naast de molen Agneta is 1100 vierkante meter groot en ingedeeld door muurtjes en taxushagen en heeft diverse aparte doorkijkjes en hoekjes, daarom is het telkens weer verrassend. Er staan veel verschillende, vaak bijzondere planten in de cottage-achtige tuin waaronder vijfhonderd verschillende soorten Hosta. Elke millimeter is benut, want waar planten staan heeft onkruid minder kans. Veel planten, onder andere de Hosta's, staan in potten (ongeveer 600) zodat er leuk mee geschoven kan worden . Ook zijn er vijvers en terrassen en bankjes zodat men de tuin op diverse plekken kan bekijken. Entree: vrije gift. Koffie en thee verkrijgbaar.

Als dank en eerbetoon is tuin De Krosenbrink aan de Lenderiet 8 in Barchem nog een keer open op alleen zondag 22 april. De eigenaresse Joke Klein Tiessink overleed plotseling op 15 januari. Hoe grillig is de natuur. De Krosenbrink, het was Joke's thuis, de plek waar ze is opgegroeid, de plek waar ze zich het meest thuis voelde. Door de jaren heen heeft ze, vol passie, stukje bij beetje, de prachtige tuin gecreëerd tot wat het nu is. Vijvers, borders, speciale planten en bloembollen. Van alles heeft Joke gedaan. Ook afgelopen najaar heeft ze 6000 bollen in de grond gestopt. Al deze bollen komen nu langzaam uit de grond, en in april zullen ze gaan bloeien. Niet alleen om de bloemenzee te aanschouwen, maar ook om Joke te herinneren zoals ze was en haar leven te vieren. Want de tuin staat voor alles wat Joke is, in al haar kleuren. Entree: vrije gift. Koffie en thee verkrijgbaar. Verkoop van planten.

De tuinen zijn beperkt toegankelijk voor rolstoel, rollator, kinderwagen etc. Honden niet toegestaan. Alle tuinen zijn geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur.


Meer berichten
 

Nieuwsoverzicht

Meer berichten