Foto: Jan Hendriksen,
Foto: Jan Hendriksen, (Foto: Jan Hendriksen)

Palmpasenoptocht: 'Een traditie die niet verloren mag gaan'

RUURLO – Ze konden absoluut niet wachten. Brent (5) en Tristan (8) Leunk smulden zondagmorgen na de palmpaasoptocht en de eierzoekwedstrijd tijdens de prijsuitreiking de lekkere 'nibbit rings' al van hun kleurrijk versierde palmpaasstok af. "Jullie mogen de broodhaantjes niet opeten", zo liet moeder Erna de twee smullende broertjes weten.

Door Jan Hendriksen

Het was zondag Palmzondag, dus weer tijd voor de Palmpasenoptocht en eierzoekwedstrijd. Jammer genoeg staan beide tradities onder druk. De deelname van de Ruurlose jeugd wordt er jaarlijks niet groter op. Petje af voor de organisatoren die ondanks de verminderde belangstelling enthousiast blijven. "Wat zou het toch mooi zijn als meer kinderen van de Ruurlose basisscholen aan dit traditionele gebeuren deelnemen", zo mijmerde Grietje Ween, die vanuit de Sint Willibrordus parochie de kartrekker van de Palmpasenoptocht is. "Ik heb de scholen aangeschreven en die hebben het in hun nieuwsbrieven opgenomen. Ouders kunnen op de hoogte zijn van de optocht. Want daar begint het mee. Zijn die enthousiast dan heeft dat een positief effect." Het is al een heel oud gebruik om palmpasenstokken te maken. Heel vroeger vierde men het begin van de lente. Daarmee heeft de versiering van de palmpasenstok waarschijnlijk eerst te maken gehad. Het broodhaantje was het symbool van de overwinning van de zon op de duisternis (als het licht wordt kraait de haan). In het midden van het kruis zit vaak een rond broodje. Dat is dan een symbool voor de zon. Met de opkomst van het Christendom werd de palmpasenstok omgedoopt tot de drager van symbolen voor wat er in de Stille Week gebeurde. Daarbij horen verhalen over Jezus. En die hadden de kinderen die voorafgaand aan de optocht de gezinsviering met muzikale medewerking van kinderkoor Sing a Song hadden bezocht, aangehoord. De Palmpasenoptocht ging vanaf de kerk van start met 'Jezus' op de ezel en begeleid door dweilorkest Windkracht 11 uit Groenlo.

Eierzoekwedstrijd
De kinderen brachten tijdens de optocht naar de Binnenmansdijk, waar de eierzoekwedstrijden plaatsvonden, een kort bezoek aan Woonzorgcentrum De Bundeling. Op de weide naast familie Blikman konden de kinderen onder leiding van leden van Jong Gelre Ruurlo eieren zoeken. In de tent kon men koffie, thee, versgebakken stroopwafels, kippensoep en slaatjes kopen. De catechesegroep van de Willibrorduskerk bedankt Mams catering, bakkerij Lievestro, dezeTenthuren en natuurlijk Jong Gelre voor hun medewerking aan deze Palmzondag. Nadat alle eieren waren gevonden konden de kinderen hun prijsjes ophalen. Op elk ei stond namelijk een nummer die correspondeerde met een leuk prijsje.

Uitslagen
De prijswinnaars van de eierzoekwedstrijden waren: Peuters: 1. Thijs Lankwarden; 2. Marlie van de Goor; 3. Wouter Oonk. Groep 1. 1. Sophia Hofman; 2. Elin van de Horst; 3. Tara Bakker; Groep 2: 1. Julan Kleunder; 2. Mandy Wilman; 3. Brent Leunk. Groep 3: 1. Eveline Overbeek; 2. Tristan Leunk; 3. Jonathan Hofman.

Palmpasenwandeling
Op Palmzondag kon men in Ruurlo ook deelnemen aan de Palmpasenwandeling die de wandelcommissie van de VVV Ruurlo had georganiseerd vanaf de VVV winkel aan het Kerkplein. Onder goede wandelomstandigheden gingen 165 deelnemers van start die de keuze hadden uit drie afstanden: zeven, twaalf of twintig kilometer. De deelnemers waren vol lof over de uit gepeilde routes.

Meer berichten